Netizen Turkey Hoş Geldiniz!

Netizen Forum, Türkiye'nin en iyi k-pop forumu. KPOP haberleri, Kore-Türk Dostluk Forum, K-POP Magazin, Tartışmalar, Son Çıkanlar ve dahası.

Kayıt Ol

Emdr Terapisi

beri'ncream

Trainee
Katılım
22 Ocak 2024
Mesajlar
26
Tepki
61
Puan
8
Merhaba👋🏻

Bu gönderide sizlere kendi başlayacağım bir terapi türünden bahsedeceğim. Bu tarz olaylarla ilgilenen arkadaşlar varsa ya da ileride bu terapiye başlayacak arkadaşlar olursa, bu gönderide bir tık bilgi edinebilirler ve hem de denemiş birinin haftalık güncel yorumlarını, attığı adımları ve gelişmeleri okuyabilirler.

Neyse şimdi başlayalım: Nedir bu EMDR?

EMDR, Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme terapisi olarak bilinir. Bu terapi, genellikle travma sonrası stres bozukluğu gibi durumları tedavi etmek için kullanılır. Terapist, kişiyi zorlayıcı anıları işlemeye ve etkilerini azaltmaya yönlendirmek için göz hareketlerini kullanır. EMDR'nin temel amacı, geçmişteki olumsuz deneyimleri daha yönetilebilir hale getirerek duyarsızlaştırmak ve bunları pozitif bir şekilde yeniden işlemektir.

Bulucusu Shaphiro, bu terapi çeşidini rastgele buluyor. Bir gün stresli bir şekilde parkta yürürken, bir yere oturup tenis maçını seyrediyor. O anda maça odaklanamıyor, topun gidiş gelişine odaklanıyor ve fark ediyor ki bu, onun stresini azaltıyor.

Beynimiz iki ayrı lob'dan oluşur. Sağ taraf daha duygusal, sol taraf daha mantıksaldır. Ama bazı travmatik olaylar ortadaki yarıkta kalır. Beyin, bunu işleyemez. Siz bunu bir nevi halı altına süpürürsünüz ve unuttuğunuzu zannedersiniz ama aslında unutmamışsınızdır. Şöyle açıklasam daha mantıklı olur sanırım: Gecenin bir köründe ya da işinizin ortasında, utanç verici bir anı ya da kendinizi suçladığınız bir olay gelirse bunun nedeni beyninizin o hatırayı işleyememiş olmasındandır. Ki bunun travmatik seviyesini düşünün.

Kısa anlatımla şöyle diyebilirim; t@ciz, tcvz, d4rp ve benzeri travmatik olaylar beyninizin içinde işlenemez ve bir kara kutuya hapsedilir. Bu kara kutu, sizin en beklemediğiniz anda açılır ve bu korkunç hatıralar, tedavi edilmediği sürece sizi rahatsız eder.

Bu konudan ilerleyip tedavinin nasıl işlediğine bakalım: Her ne kadar Shaphiro bunu gözlerle başlatmış olsa da, yıllar geçtikçe bu gelişmiş ve ses dalgaları artı hafif şoklar olarak genişlemiş. Günümüzde bu hem EMDR sound denilen bir ses ile yapılıyor, hem led ışık takibiyle yapılıyor hem de elinize konulan küçük topçukların size 1-1,5 dakikalık sürelerle sık sık verdiği küçük şoklarla yapılıyor. Seçmek size ve psikoloğunuza düşüyor. İsterseniz biri, isterseniz ikisi veya her üçü de oluyor.

Benim psikoloğumun verdiği örnekler ve sour(ste adı veremiyoruz ama anladınız siz 😅) da okuduğum entrylerden birkaç örnek şunlar

° İlk seanstan sonra bir danışan hayatı boyunca yiyemediği yemekleri yiyor (yoğurt ve balık gibi)
°yapmak isteyip de yapamadıkları şeyleri, erteledikleri şeyleri yapıyorlar bir seans sonrasında ya da daha fazla seanstan sonra.
°Bir tcvz k_rbanı, o olayın kendisinde hiçbir şey hissettirmediğini söylüyor. Yani bildiğin tamam bu oldu bitti ben buna tutunmamalıyım diyor.

Bazı kötü yanları da var tabii: Mesela o hatırayı silmek. Bir çok kişi o travmatik olayı ne kadar hatırlamak isterlerse istesinler hatırlayamadıklarını söylüyorlar. Bence kötü değil ama insandan insana değişir tabii.

Ha bir de, bunu siz kendiniz gidip 'Ben emdr terapisi almak istiyorum' diyerek alamıyorsunuz. Psikoloğunuzun sizi buna uygun görmesi gerekiyor. Ve bu uygun görülen vakalar da genellikle ağırdan şiddetliye doğru giden vakalar oluyor.

Dediğim gibi bilgi köşesine eklemek istemiştim ama daha sonra haftalık güncelleme atacağım için bilgi köşesine pek de uygun olmadığını düşündüm.

Umarım faydalı olmuştur ve üşenmeden buraya kadar okumuşsunuzdur 😊
 
Konu Sahibi
beri'ncream

beri'ncream

Trainee
Katılım
22 Ocak 2024
Mesajlar
26
Tepki
61
Puan
8
Geçen sene gittiğim psikologla bu çalışmayı yapmıştık, bazı konularda çok fazla kaygım vardı Şuan ise çok çok iyiyim.Gerçekten işe yarıyor bence.Senin terapi sürecin de çok güzel gider umarımm🌸
Ayy bunu okumak daha da umutlandırdı içimi, entry okuya okuya canım çıkmıştı ahwşfkwkf güven problemi be like
 
Konu Sahibi
beri'ncream

beri'ncream

Trainee
Katılım
22 Ocak 2024
Mesajlar
26
Tepki
61
Puan
8
Elina saglik 💗 terapin iyi gecer umarim kisa zamanda iyi sonuclar alman dilegiyle ♥️
Teşekkür ederim 😊🩷
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:

GÜNCELLEME 1
İlk başta anı topladık üstünde çalışmak için. Odaklanılacak bir konu seçtik, onun üzerine konuştuk. Aklıma gelen hatıraları söyledim. Daha sonra bunların rahatsız etme derecesini konuştuk. Tetikleyiciler düşündük. Maaş bile tetikleyici geldi o derece söyleyeyim 😅 O benlik bir şeydi ama muhtemelen. Daha sonra bir güvenli yer oluşturduk, ve EMDR aletlerini denedik. İlk denemede bile rahatlatmada yardımcı oldu. Herhangi bir travma üzerinde çalışmadık. Önümüzdeki hafta çalışacakmışız. Açıkçası bekliyorum etkilerini
 
Son düzenleme:
Üst