Netizen Turkey Hoş Geldiniz!

Netizen Forum, Türkiye'nin en iyi k-pop forumu. KPOP haberleri, Kore-Türk Dostluk Forum, K-POP Magazin, Tartışmalar, Son Çıkanlar ve dahası.

Kayıt Ol

Kpop Yolu👩🏻‍🎤🧑🏻‍🎤

Sizce bu yolu bts mi açtı

• Evet

Kullanılan: 30 60.0%
  • Hayır

Kullanılan: 20 40.0%

• Kullanılan toplam oy
    50

minnybby💌

Trainee
Tepki
99
Bts takip ettiğim bir grup değil ama buna katılıyorum. Psy veya dramalarla falan insanlar koreyi öğrenip takip etmeye başlasalar da kpop şu an olduğu konumdaysa bu Bts sayesindedir. Farklı gruplar kendi yolunu açtıysa da kpop yolunu Bts açtı bence.

Betülliçe✨

Fanbase Starter
Tepki
2,099
Kesinlikle BTS yolu açtı. Hatta şimdilerde bile kpop biliyorumusun diye sorsan yüzüne şaşkın şaşkın bakıp BTS diyince haa şu Koreli grup diyecek insanlar var. Nasıl ki eskiden tüm çekiklere Çinli, japon deniyorsa şimdilerde de tüm gruplara(bilmeyenler için diyorum) BTS diyorlar

kayısı

avukat kedy
Yönetici
Tepki
2,105
Globalde açılan ilk ve tek Koreli sanatçı BTS değildi ama kabul edin en çok tutanı oldu. Şu an gruplar global listeleri, Kore listeleri gibi kullanabiliyorsalar sebebi BTS'dir.

Bts'i dinlemiyor olabilirsiniz sevmiyor da olabilirsiniz ama başarı nesneldir hakkı olana hakkını vermek gerekir.
Bu iki yoruma kesinlikle katılıyorum. Bence K-pop’ın tüm dünyaya yayılmasını sağlayan o ilk yolu açmasalar da o yolu epey geliştirdiler ve birçok farklı şeyin daha yolunu açtılar. Asla başarısız olduklarını düşünmüyorum, küçük bir şirketten çıkmalarına rağmen türünün ilk örnekleri oldular bence. 3 büyük şirketten çıkma gruplar yolu açan asıl gruplar olsalar da onların başarılarını 5’e 10’a katladılar, bu bir gerçek. Ama bazı ARMYler “BTS yolu açtı” derken resmen önceki grupların başarısını hiçe sayarak hareket ediyor ve bunun aşırı saygısızca olduğunu düşünüyorum. Kusuruma bakmayın ama TVXQ, BigBang, SNSD, 2NE1, Wonder Girls ve çok daha fazlası olmasaydı K-pop’ın varlığından haberimiz olmayacaktı ve belki de BTS şu anki popülaritesinin yarısına zor ulaşacaktı. Tüm dünyada BTS’e bir şans verenler ilk olarak K-pop hayranları değil miydi? Önceki gruplar olmadan K-pop ile dolayısıyla da BTS ile tanışmamız bu kadar kolay olabilir miydi? Bir de bu açıdan bakmak gerek bence.

kayısı

avukat kedy
Yönetici
Tepki
2,105
.

Evet saydığın isimler etkili isimler ama genele baktığımızda kpopu globalde taşıyan isim bts. Armylerin o isimleri görmezden gelmesinin en büyük sebebi kpopiesin inatla bangtanın yaptığı şeyi yok sayıp alakasız grupları bile işin içine sokmasından kaynaklı. Mesela kimse boa ve tvxq'nun kpopu japonya ve asyaya yaydığını inkar edemez. O sanatçılardan öncede bilinen isimler vardı ama etki olarak bu isimler öne çıktı. Global anlamda da yine aynı şekilde bangtandan öncede bazı isimler vardı ama bts öne çıktı ve globalde tanıttı. Bangtanın yaptığı şeyleri küçümseyip hayır onlar yapmadı gibisinden konuşulduğundan malesef ki etki tepki oluyor. Hatta genelde bu isimler sırf kavga için kullanıyorlar. O isimleri bile tanımıyor çoğu.
Ben de ARMY’im bu arada. Ama halen K-pop’ı globale taşıyan ilk grup olarak görmüyorum. “Globalde taşıyan” sıfatı şu an için doğru ama 2017-2018’den önce başka grupların ismiyle anılıyordu bu sıfat sonuçta. BTS yolu açtı diyebilmek için bence bu sıfatı onlardan önce kimsenin taşımaması gerekiyordu. Ama sonuçta K-pop’ı globalde duyuran ilk grup değiller. Sadece K-pop’ı globalde geliştiren ve kimsenin sağlayamayacağı kadar katkı sağlayan bir grup olarak anılmaları gerek bence, eskilerin emeklerine saygısızlık olmaması için. Bunun dışında, hiçbir grubun BTS’in başarısına ulaşamayacağını düşünüyorum.

Fanwar sırasında sunulan, açıklanan düşünceleri ise asla ciddiye alamam bu arada. Etki-tepki durumu da medeni bir tartışma sırasında ciddiye alınabilecek bir beyan değil, gerçekten üzgünüm ama benim nezdimde böyle en azından. Çünkü fanwar sırasında insanlar düşünce açıklamaya çalışmıyor, saldırıyorlar sadece ve iki taraf için de geçerli bu. Onlar yaptı, hayır başkası yaptı kavgası da çocukça. Sonuçta bu konu asla kesinliğe kavuşturulabilecek bi konu değil, anca medeni bir tartışma konusu yapılabilecek bir konu - tıpkı burada yapıldığı gibi. O yüzden “öyle derlerse ARMYler de böyle der” tarzı bir savunmanın da mantıklı olduğunu düşünmüyorum. :/

Düşüncelerim kırdıysa da özür dilerim şimdiden.

ask

Fanbase Starter
Tepki
4,552
Bu iki yoruma kesinlikle katılıyorum. Bence K-pop’ın tüm dünyaya yayılmasını sağlayan o ilk yolu açmasalar da o yolu epey geliştirdiler ve birçok farklı şeyin daha yolunu açtılar. Asla başarısız olduklarını düşünmüyorum, küçük bir şirketten çıkmalarına rağmen türünün ilk örnekleri oldular bence. 3 büyük şirketten çıkma gruplar yolu açan asıl gruplar olsalar da onların başarılarını 5’e 10’a katladılar, bu bir gerçek. Ama bazı ARMYler “BTS yolu açtı” derken resmen önceki grupların başarısını hiçe sayarak hareket ediyor ve bunun aşırı saygısızca olduğunu düşünüyorum. Kusuruma bakmayın ama TVXQ, BigBang, SNSD, 2NE1, Wonder Girls ve çok daha fazlası olmasaydı K-pop’ın varlığından haberimiz olmayacaktı ve belki de BTS şu anki popülaritesinin yarısına zor ulaşacaktı. Tüm dünyada BTS’e bir şans verenler ilk olarak K-pop hayranları değil miydi? Önceki gruplar olmadan K-pop ile dolayısıyla da BTS ile tanışmamız bu kadar kolay olabilir miydi? Bir de bu açıdan bakmak gerek bence.
Eh senin dedigine bakilirsa bu liste jyp sm yg buyuk eglence sirketleri acmasa su an kpop olur muydu? Kpop olmasa Bts'i nasıl tanıyacaktık'a kadar gider. Bts yolu açtı bunu soylemek zor degil

Müstesna

Fanbase Starter
Tepki
1,295
Benim yazmak istediklerimi @kayısı zaten yazmış. Tekrar etmek istemiyorum. Sadece bir şey eklemek istiyorum. Bu video:
11 yıl önce çekilmiş olan bu video, aslında kpop idol sektörünün ne kadar para odaklı bir sistem olduğuna odaklanıyor ama ben bu videoyu buraya sadece bir cümle için attım o da videonun 5.18. Dakikasında geçen şu cümle:

Screenshot_20230629-235144_Opera.jpg
11 yıl önce bts yoktu. Ve bu cümle geçen böyle bir video çekme gereği duyulmuşsa o yol, bts den önce zaten açılmıştır diye düşünüyorum. Herkes istediğini düşünmekte özgür. Ben kpopu bts ile tanımadım. Ve bana göre kpopun yolunu bts açmadı. Ama o açılan yolu genişlettiler ve çok büyük bir başarıya imza attılar. Ben bts nin başarılarını kabul edip taktir de ediyorum. (İlk çıktıkları amerikan şovunu zamanında gururla izlemiş biriyim) ama tekrar söylüyorum bana göre o yol, bts den önce tvxq, boa, wonder girls, snsd, bigbang, 2ne1, super junior ve dahası tarafından zaten açılmıştı.

Hellobaby

Fanbase Starter
Tepki
806
Bu listeler girdiler ama bir devamlılıkları oldu mu hayır olmadı. Psy = gangman style adam bununla listeye girdi. Ama insanlar bu adamı tanımaya falan çalışmadı. Wonder girlsde öyle. Eğer yurtdışındaki insanlar bu şarkılardan başarılardan sonra bu kişileri tanımaya çalışsalar zaten başarıları devamlı olurdu. Bts’te bu oldu. Listeye girdiler ama sadece diğerleri gibi listeye girmekle kalmadılar insanlara kpopu tanıttılar. Bu sayede kendileri de bu listelerde ülkelerde devamlı başarılar getirdiler. Bts’i gören insanlar kpopa baktı. Bir kısmı bts stanlemeye başladı bir kısmı başka gruplara dağıldı. Mesela bizde de bu durumda barış Manço var. Kendisi yurtdışında çok tanınılır oldu onu merak eden insanlar özellikle Japonya kısmı ülkemizle ilgilendi. Sizinde böyle tanıdığınız dinlediğiniz insanlar vardır ama nerden gelmiş nereliymiş ne zaman müzik yapmış umurunuzda olmaz. Sadece şarkılarını dinlersiniz geçer gider. Ama bazı insanlar vardır merak uyandırır onu araştırırken Farklı şeylerle karşılaşıp onlarla ilgilenirsiniz. Mesela bu dizi piyasasında bir dönem İspanyol yapımlara oldu. Daha önce bir sürü güzel İspanyol yapım vardı ama la casa de papel sayesinde bu yapımları bilmeyen insanlar diğer yapımlara ilgi gösterdi