NetizenAdmin
Üst Yönetici
- Katılım
- 8 May 2023
- Mesajlar
- 95
- Tepki
- 581
- Puan
- 13
Tablo kimdir?
2003 yılında kurulan Epik High, üyeleri Mithra Jin, DJ Tukutz ve Tablo'dan oluşan bir hip-hop üçlüsüdür.
Bahsedeceğimiz olayın merkezinde, gerçek adı Daniel Lee olan Tablo var. Çocukluk ve gençlik yıllarının çoğunu Kanada'da geçiren Tablo, Stanford Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra müzisyen olma hayalinin peşinden gitmek için Kore'ye taşındı.
O zamanlar Kore'de hip-hop pek popüler değildi ve Epik High'ın ilk iki albümü pek ilgi çekmedi. Dağılmayı planlayan grup, dağılmadan önceki son albümleri olan Swan Songs ile beklenmedik bir şekilde büyük bir ilgi gördü. Swan Songs'tan önceki albümleri Kore'de sadece 10.000 kadar satarken, sonraki albümleri 120.000'den fazla sattı.
Tablo, Ekim 2009'da popüler aktris Kang Hye-jung (muhtemelen herkes onu "Oldboy'daki kız" olarak tanır) ile evlendi, Kang Hye-jung hamile kalmıştı.
2009 ve 2010 yıllarında sırasıyla üyeler Tukutz ve Mithra askere gitti. Tablo Kanada vatandaşı olduğu için askerlikten muaftı. Bu nedenle Epik High bu süre zarfında ara verdi.
2007-Diploma Sahtekarlığı
2007 yılında Dongguk Üniversitesi'nde sanat tarihi profesörü olan Shin Jung-ah'ın Yale'den aldığı doktora diplomasında sahtecilik yapmasının ortaya çıkmasıyla birlikte, Kore'de akademik sahteciliğe karşı büyük bir öfke kasırgası başladı. Daha da kötüsü, Yale, Dongguk Üniversitesi'nin talebi üzerine (yanlışlıkla) doktoranın yasal olduğunu doğrulamıştı ve nihayetinde Dongguk Üniversitesi Shin Jung-ah'ı profesör olarak işe almıştı. Dongguk Üniversitesi Yale'e 50 milyon dolarlık dava açtı (davayı kaybettiler), Shin Jung-ah 18 ay hapis yattı ve bir dizi başka ünlü ve politikacının, yabancı üniversitelerden sahte diplomalar aldığı ortaya çıktı. Böylece Koreliler ünlülere ve (özellikle yabancı) üniversitelere karşı güvensizlik duymaya başladı.
Bu dönemde Tablo Kore televizyonlarında sık sık programlara çıkıyordu ve Stanford mezunu olması sık sık konuşuluyordu. Özellikle de İngilizce lisans ve Yaratıcı Yazarlık yüksek lisansını, ikisi birlikte sadece üç buçuk yılda tamamladığını iddia ettiği için, ki bu normalde altı yıl sürerdi.
Bu nedenle, Tablo'nun akademik geçmişi hakkında yalan söyleyen birçok Koreli ünlüden biri olabileceğine dair şüpheler ortaya çıktı. Şüphelenenlerden biri de Whatbecomes kullanıcısıydı.
Whatbecomes kim?
Whatbecomes (왓비컴즈), en az 2007'den beri Tablo ve diğer ünlüler hakkında üretken bir şekilde nefret yorumları yazmasıyla bilinen bir netizenin kullanıcı adıdır.
Tablo, 2007 yılında diploması hakkında yalan söylediği yönündeki genel iddiaları reddetti ve netizenlerden destek aldı, ama sonraki birkaç yıl boyunca suçlamalar arttı. Tablo 22 Nisan 2010'da Whatbecomes hakkında akademik geçmişine ve ailesine hakaret ettiği gerekçesiyle şikayette bulunana kadar hiçbir yasal işlem yapılmadı.
2 Mayıs 2010'da Tablo ve eşi Hye-jung'un bebekleri Haru dünyaya geldi. Bebeğin doğumunu Twitter'da duyurduğunda alay konusu oldu.
"Twitter'da bebeğimin doğduğunu duyurdum ama bana sadece küfrettiler. 'Tebrikler' almam gerekmez miydi?"
11 Mayıs 2010'da, Tablo'nun şikayette bulunmasının üzerinden bir ay geçmeden, Whatbecomes, Naver Cafe üzerinde Tajinyo adında bir topluluk kurdu.
Tajinyo nedir?
Tajinyo (타진요), "Tablo'dan Gerçeği Talep Ediyoruz" (타블로에게 진실을 요구합니다) ifadesinin kısaltmasıdır. Bir ay içinde 50 bin kişiye ulaşan Tajjinyo topluluğu, Naver Cafe'de Epik High grubundan şarkıcı Tablo'nun akademik geçmişinde yalan söylediğini iddia etti. Haziran 2010'da topluluk oldukça büyüyünce Tablo, Stanford'dan aldığı diplomasını ve transkriptini bir Kore gazetesinde kamuoyuna açıkladı ve bununla yalan söylemediğini kanıtlamayı umdu. Ancak, bu eylem şüpheleri gidermek yerine, Netizenlerin onu sahte belge düzenlemekle suçlamasına ve çok sayıda başka belgenin açıklanmasını talep etmesine yol açtı. Tajinyo topluluğunda "Tablo Stanford'a gitmiş olamaz çünkü televizyonda o dönemde Kore'de İngilizce eğitmeni olarak çalıştığını iddia etmişti" gibi komplo teorileri popülarite kazandı. Ancak Tablo'nun seyahat kayıtları yayınlandığında, söylediği gibi o süreçte Amerika'da olduğu ve sadece tatil sırasında Kore'ye döndüğünde İngilizce ders verdiği doğrulandı. Aynı ay, Stanford Üniversitesi de Tablo'nun Stanford'da geçirdiği sürenin yanı sıra lisans ve yüksek lisans derecelerinin meşruiyetini teyit eden bir açıklama yayınladı.
Epik High'ın o zamanki ajansı Woollim Entertainment, 7 Haziran'da "Tablo'nun akademik geçmişi hakkındaki bilgilerin sahte niteliklerine sahip olduğuna dair iddialar hakkında söyleyecek bir şeyimiz yok" şeklinde bir açıklama yaptı. İki gün sonra ise Tablo'yu savunacaklarını iddia eden başka bir açıklama yayınladılar, ancak Tablo yine de o ayın sonlarında Woollim tarafından terk edilmiş hissettiğini söyleyerek ajanstan ayrıldı.
Stanford'un resmi teyidine ve Tablo'nun akademik belgelerini kamuoyuna açıklamasına rağmen, Tajinyo'ya üye olan insan sayısı artmaya ve bununla birlikte teorilerin ciddiyeti ve tuhaflığı da artmaya devam etti... Peki niye bu topluluk Tablo'ya inanmamakta bu kadar kararlıydı? Tajinyo, ortaya atılan yanlış iddiaları çürütmeye çalışan herkesin gönderilerini derhal silmesi ve kullanıcıları kovmasıyla ünlüydü. Bu nedenle, Netizenler iddiaları merak ettikleri için diğer topluluklardan Tajinyo'ya geldiler ve daha sonra yorumlarda kimsenin yalanlamadığı yoğun bir iddia ve sözde kanıt topluluğu ile karşılaştılar. Tajinyo, Tablo'ya karşı 'reddedilemez (!)' kanıtların echo chamber'ı (tek tip görüşün hakim olduğu, karşıt görüşlerin desteklenmeyip aşağılandığı kurum veya ortam) haline geldi ve böylece topluluk büyüdü.
Tablo'yu internette suçlayarak adını duyuran Netizenler arasında Tablo'nun kuzeni olduğunu iddia eden Cho Seung-min (조승민) de vardı. "IQ'un hakkında yalan söylüyorsun, lisede en iyi öğrenci değildin ve Stanford'dan 4.0 ile mezun olduğun iddian da tamamen yalan." Bu adam herhalde gerçekten kuzeni değildi diyebilirsiniz, ama gerçekten de Tablo'nun kuzeniydi. Tablo ve Seung-min birlikte büyümüş kuzenlerdi, ancak birbirlerinden çok farklılardı: Seung-min çalışkan ve yetenekli bir kemancıyken, Tablo ders çalışmayan, sigara içen ve kavgalara karışan asi bir çocuktu. Bu yüzden Tablo, Seung-min'den sadece bir yıl sonra Stanford'a kabul edildiğinde, Seung-min, sonradan ortaya çıkan bilgilere göre, muhtemelen pek mutlu olmamıştı. Mezun olduktan sonra Tablo Kore'ye gitti ve büyük bir yıldız oldu, kemancı Seung-min ise Kaliforniya'da müzikle ilgisi olmayan vasat bir işte çalışıyordu. Seung-min'in, keman çaldığı videonun altına onu övmüş bir yorum yapan Stanford Üniversitesi profesörüne verdiği cevabın şu olduğu görünüyor: "Sahte edebi yetenek, 1998 yılında Dan Lee'nin Stanford'a girmesine izin vererek büyük bir hata yapan benim için hiç de iyi bir şey değil. Dan Lee, SIS'ten F alan ve uzaklaştırma cezası alan asi bir birey olarak akrabalarım için gerçek bir utanç kaynağıdır. Kayıtlara geçsin diye söylüyorum, bu bir kıskançlık değil. Samimiyetsizliği nedeniyle açıkça küçümsediğim bir kişiyi kıskanmak için hiçbir nedenim yok. Bir şey daha, Bayan Simmons. Doğu Asya'nın büyük insanlarının size ihtiyacı yok. Bu yüzyıla, bir sonrakine ve bir sonrakine sahip olacağız, ta ki tüm Asyalı olmayanlar boyun eğene kadar ... Tabii ki bu arada Birleşik Kore'yi ileriye taşıyacak olan benim gibi düşünce liderlerinin misyonudur." Daha sonra Seung-min, internette Tablo'ya nefret yorumları yazan kişinin kendisi olmadığını söyledi. Ancak cadı avı devam ederken, "Cho Seung-min olduğunu iddia eden" kullanıcı, insanların neden böyle şeyler iddia ettiklerini anlamadığını söyleyerek Tablo'yu savunmaya başladı.
Konumuza geri dönelim. "Daniel Lee"nin 2002 yılında Stanford'dan mezun olduğu Stanford tarafından doğrulandı. İnsanların hatalarını kabul etmelerini ve geri adım atmalarını beklersiniz değil mi? Ancak Netizenler bu kanıtın sunulmasıyla daha da öfkelendi. Teorilerden biri, Stanford'un Tablo ile işbirliği yaptığı ve bir nedenle yalan söylediği yönündeydi. Tablo'nun Stanford'dan başka bir Daniel Lee'nin kimliğini aldığını belirten başka bir teori de ortaya çıktı. Aynı yıl Stanford'dan mezun olan başka bir Daniel Lee'nin Facebook sayfasını bulan internet kullanıcıları, öfkeyle onu aramaya ve mesaj atmaya başlayarak 'kimliğinin çalınmasına neden izin verdiğini' sorduğu ve gerçeği ortaya çıkarması için yalvardı. Ancak daha sonra Stanford Kayıt Memuru hem Tablo Daniel Lee'nin hem de Facebook Daniel Lee'nin aynı yılda mezun olduklarını ve Facebook Daniel Lee'nin makine mühendisliği alanında yüksek lisans yaptığını doğruladı. Makine Mühendisi Daniel Lee, bu aramaları ve mesajları aldığında kafasının karıştığını ve ne olduğunu anlamadığını söyledi.
Aileye Saldırılar
Tablo'nun aldığı tepkiler iyice kötüleşti, ölüm tehditleri almaya başladı ve bu nedenle çoğunlukla eşi ve bebeğiyle birlikte kendini evine kapattı. Birkaç ay içinde Kore halkının gözünde bir numaralı düşman haline gelmişti. Henüz birkaç aylık olan kızının hayatından endişe ediyordu. "Bana saldıranların hepsi anonim olduğu için, peşimde kimin olduğunu bilmemin bir yolu yoktu. Bebeğime iğne yapan doktorun da o insanlardan biri olup olmadığını bilmiyordum. Çok korkutucuydu. Hayatımın gerçekten yaşamaya değer olup olmadığını düşünüyordum." diye açıklama yaptı. Bunlar yeterince travmatik değilmiş gibi ailesine de saldırılar başladı.
Netizenler Tablo'nun annesinin 1968 yılında bir saç şekillendirme yarışmasında altın madalya kazandığını yazan 1995 yılına ait bir gazete kupürü buldular. Daha sonra annesinin aslında madalya kazanmadığını öğrendiler ve onu gazeteyle işbirliği yapmakla suçladılar. İnsanlar annesinin kuaför salonunu ziyaret etmeye ve telefonunu aramaya başladı. Bir gün aldığı bir telefonda telefonun diğer ucundaki adam Tablo'nun annesine "Sen bir fahişesin. Sen ve ailen Kore'yi terk etmelisiniz." Ancak Netizenler, haber yayınlandığında annesinin gazeteyle temasa geçerek hatayı düzeltmelerini istediğinden habersizdi. Skandalın ardından gazete bir hata yaptıklarını doğruladı ve anneye kefil oldu. Ancak, tacizler nedeniyle Tablo'nun annesi kuaför salonunu kapatmak zorunda kaldı.
Netizenler daha sonra Tablo'nun kardeşi David'in Columbia Üniversitesi'nde bir lisansa başladığını ancak bitiremediğini öğrendi. Netizenler lisansı bitirdiğine dair tek bir web sayfası buldu. Bunun üzerine David onu bıçaklayarak öldürmekle tehdit eden bir telefon gibi telefonlar almaya başladı ve sonunda taşındı. Tablo, kardeşinin kimlik bilgilerini yanlış belirten web sitesiyle hiçbir bağlantısı olmadığını ve internetteki diğer kaynakların bunları doğru belirttiğini, bu nedenle Netizenlerin teorisinin hiçbir anlam ifade etmediğini belirtti. Tablo daha sonra, bu sıralarda bir Netizenin ablasının adresini almak için bir mahkeme görevlisini taklit ettiğini de ortaya çıkardı.
Netizenler artık Tablo'nun tüm ailesinin hayat boyu dolandırıcılık yapan bir aile olduğuna ikna olmuşlardı. Prestijli Seul Ulusal Üniversitesi'nden (SNU) mezun olan babasının (Lee Kwang-bu) da yalan söylediğine ve yine Lee Kwang-bu adında başka bir SNU mezununun kimliğini çaldığına inanıyorlardı. Mezuniyet fotoğrafları yayınlandığında, Tajinyo üyeleri muhabirleri taciz ederek fotoğraflarla oynandığını ve "mezuniyet salonundaki defne çelenklerinin üzerindeki yaprakların gerçek sayıdan farklı olduğunu" iddia ettiler ( yanlış olduğu ortaya çıkan bir iddia.) Eğer gerçekten SNU'ya gitmiş olsaydı, en azından bir kişinin çıkıp onun sınıf arkadaşı olduğunu iddia etmesi gerekmez miydi? Ancak, bir profesör ortaya çıkıp tam da bunu yaptığında, kendisine yalancı diyen ve akademik geçmişinin meşruiyetini sorgulayan yüzlerce e-posta aldı.
Tablo'nun babası 2011 yılında sokakta yere yığıldı. "Durumu iyi değildi ve acil servise gönderildi. O günü hatırlamamın nedeni Tajinyo davalarının başladığı gün olması. O kadar çok stres yaşadı ki başından ameliyat olması gerekti ve iyileşmek için bir süre hastanede kaldı. Ancak bu yılın Mart ayında şoka girdi. Ben hastaneye vardığımda bilinci yerinde değildi."
Tablo'nun babasının sınıf arkadaşları, kamuoyunda maruz kalacakları yoğun alay nedeniyle, onu hastanede ziyaret etmek yerine telefonla aradılar.
2012 yılında Tablo'nun babası vefat etti. Vefat nedeni kanser olsa da, yaşadığı stres ölümünde o kadar etkili oldu ki, internet üzerinden tacizde bulunanların nihai cezalarına karar verilirken bu durum büyük ölçüde göz önünde bulunduruldu. Tablo: "Geçtiğimiz birkaç yıl boyunca pek çok farklı mücadele verdim. Müzikle kaybettiklerimi geri kazanabilirim ama babam için zamanda geriye gidemem." dedi.
Stanford Mezunları Desteği ve MBC Belgeseli
Bu skandal, ana akım Kore medyasının haberciliği nedeniyle çevrimiçi forumların dışında da çok konuşulmaya başlandı. Tajinyo'nun iddialarını uzaktan da olsa sorgulayan ya da Tablo'yu savunan muhabirlere tehditler ve istifa çağrıları gönderiliyor, bu da muhabirlerin olayla ilgili tarafsız haber yapamamasına yol açıyordu.
Haber sunucusu ve Tablo'nun Standford'dan sınıf arkadaşı Sean Lim, ona yardım etmek için bir şeyler yapması gerektiğini hissetti. Koreli Stanford mezunlarından oluşan Stanford Club of Korean ile temasa geçti ve Koreli bir kaynağın Koreliler için Stanford'un kendisinden daha güvenilir görünebileceğini düşünerek Tablo'yu destekleyen resmi bir açıklama yayınlamaları için onları teşvik etti. Tepkilerden korktukları için bir açıklama yayınlamayı reddettiler, bunun üzerine Lim, Lee'nin Stanford'daki arkadaşlarıyla temasa geçti ve davası için 21 kişiyi daha bir araya getirmeyi başardı. Sean, 17 Ağustos 2010'da Tablo'yu desteklemek için bir Facebook sayfası açarak anekdotlar ve kanıtlar paylaştı. Bu noktada şaşırtıcı olmayan bir şekilde yine tehditler aldılar ve Tablo tarafından para ile tutulmakla suçlandılar. Hatta Lim'in Stanford diploması devam eden Tablo/Tajinyo davasının bir parçası olarak soruşturuldu. Lim ayrıca Tablo ile birlikte Stanford yurtlarında çekilmiş bir video yayınladı ve Netizenler bunun sahte olduğunu ya da Stanford Sürekli Çalışmalar programı aracılığıyla erişmiş olabileceğini iddia etti. Stanford yetkilileri bunun mümkün olmadığını ve Tablo'nun Sürekli Çalışmalar enstitüsünün bir parçası değil, normal bir yüksek lisans öğrencisi olduğunu garanti ederek buna yanıt verdi.
Tablo, Tajinyo'nun 22 üyesine karşı iftira davası açtığı 18 Ağustos 2010 tarihine geldiğimizde, Tajinyo'da 130.000'den fazla üye vardı.
Ağustos sonunda Tablo, bir muhabirin yardımıyla, yayın şirketi MBC'nin "Tablo Stanford'a Gidiyor" ve "Tablo ve Güney Kore Online" adlı iki bölümlük belgeseli için özel bir çekim yapmak üzere Stanford'a geri döndü. Adını temize çıkarmanın tek yolunun bu olabileceğine inanıyordu.
Belgeselin sırasıyla 1 ve 8 Ekim'de yayınlanan bölümlerinde Tablo'nun transkriptinin kamera karşısında yeniden basılmasının yanı sıra eski sınıf arkadaşları ve profesörleri de Tablo'nun meşruiyetini teyit ediyor, hikayelerini, kliplerini ve fotoğraflarını paylaşıyordu. Bazıları için bu belgesel fikirlerini değiştirmeye ve sonunda Tablo'nun söylediklerini gerçek olarak kabul etmeye yetti. Ancak yine de bunun başka bir örtbas olduğu konusunda kararlı olanlar da vardı. Elbette pek çok Netizen bir kez daha Tablo ve muhabirin para ve güçleriyle medyayı satın aldıklarına inandı.
Bu belgeselde daha fazla tartışma yaratan bazı özel anlar da vardı. Tablo ilk geldiğinde Meyer kütüphanesinin dışında eskiden bir heykel olduğundan ama artık orada olmadığından bahsetti. İnternet kullanıcıları heykelin Tablo ile aynı zamanda Stanford'da olmadığını iddia etti (ancak bu doğru değil). Bunun da ötesinde, idari bir çalışan olan bir kadın altyazılarda yanlışlıkla profesör olarak gösterilmişti. Elbette, Netizenler hatadan ziyade komplo olduğunu düşündüler. Belgeselde ortaya konan düzinelerce öğrenci ve profesör anekdotunun yanı sıra fiziksel kanıtlara rağmen, Tajinyo topluluğunun üye sayısı özel bölümün yayınlanmasından sadece birkaç gün sonra 190,000'e yükseldi.
Adalet Yerini Buldu (Mu?)
9 Ekim 2010 tarihinde Kore polisi Tablo'nun Stanford'dan mezun olduğunu resmen teyit etti. Bu olay (MBC Özel belgeselinden sonra) Tablo davasıyla ilgili kamuoyu görüşünü değiştiren ikinci olay oldu, ancak şüpheler hala devam ediyordu.
Devam eden soruşturma sırasında Whatbecomes adlı kullanıcının kimliği ortaya çıktı - Chicago'da yaşayan 57 yaşında bir Kore asıllı Amerikalı ve davadaki 22 kullanıcı kimliğinden 3'ünün kendisi tarafından oluşturulduğu anlaşıldı. Sorgulanmak üzere Kore'ye gelmeyi reddetti ve hakkında uluslararası tutuklama emri çıkarılmasının ardından Tajinyo'da kendisine 'suçlu muamelesi' yapıldığından şikayet etti. 12 Ekim'de, Whatbecomes'in siteyi oluşturmak için Koreli arkadaşının kimliğini kullandığı ortaya çıktı ve bu nedenle Tajinyo'ya erişim kısıtlandı, bu da Tajinyo'nun yönetim ekibinin diğer üyelerinin Tajinyo2'yi kurmasına yol açtı. İlk kafenin kapatılması aslında kimliğin asıl sahibi olan Whatbecomes'un arkadaşı tarafından hapishaneden talep edilmişti.
Bu süre zarfında, çok sayıda Koreli hip-hop sanatçısı, MBC belgeselindeki bir röportajda bir Tajinyo üyesinin söylediği "Sadece hip-hip ya da başka bir şey yaparak dolaşıyor ve ünlü oluyor" sözlerini alaya alıp "Sanırım bugün gidip hip-hop ya da başka bir şey yapacağım" gibi tweetler atarak Tablo'yu destekledi. Popüler rapçi Simon Dominic açıkça "Güçlü kal Tablo, gerçek her zaman kazanır" şeklinde tweet attı.
Devam eden Tajinyo davasına rağmen Tablo, 21 Ekim 2011'de ilk solo albümü Fever's End, Part 1'i yeni şirketi YG Entertainment altında yayınladı. Hayatının son iki yılında yaşadığı yalnızlık ve kayıplarla dolu olan albüm, Kanada ve ABD'deki iTunes hip-hop listelerinde bir numaraya, Kore Gaon Albüm Listesinde ise 12 numaraya yükseldi. Ertesi yıl Epik High, Tajinyo'dan bu yana ilk resmi geri dönüşünü yaptı ve "Up" ve "Don't Hate Me" adlı parçaların sözleri Tajinyo'nun durumuyla ilgiliydi.
10 Ekim 2012'de Tajinyo'nun üç üyesi 10 ay hapis cezasına çarptırılırken, altısı 8-10 ayı tecilli olmak üzere iki yıl hapis yatacaktı. Ancak, harekete öncülük eden kişi olmasına rağmen Whatbecomes, Kore ve Amerika'daki farklı hakaret yasaları nedeniyle mahkum edilmedi. Böylece, aynı ay Whatbecomes Tajinyo faaliyetlerine devam etti ve Ocak 2012'de yüzünü, Deniz Kuvvetleri'nde olduğunu, iki kızının lise akademik transkriptlerini ve Tablo'nun yalanlarına dair daha fazla "kanıtı" ortaya koydu. Ama bu sefer Netizenlerin çoğu onu desteklemek yerine Tablo'ya neden bu kadar takıntılı olduğunu ve yüzünü neden açıkladığını soruyordu.
Sonuç olarak Tajinyo zamanla yok olsa da Tablo'nun hayatını ve psikolojisini derinden etkiledi. Tablo 2023'te verdiği bir röportajda bu olay hakkında konuştu:
"Bazı insanlar şöyle düşünebilir: 'Hey, bu 10 yıl önce oldu, dostum. Unut gitsin. Yeter artık'. Ama mesele şu ki, bana bunu yapan insanlar hala burada. Ortadan kaybolmadılar. Bu insanlar Seul sokaklarında, Chicago'da, New York'ta, herhangi bir yerde dolaşıyorlar. Ben kazandığımda TaJinYo'nun tüm üyeleri yeryüzünden kayboldu mu? Hayır, hepsi kendi hayatlarına geri döndüler ve muhtemelen bunu başkalarına yapmaya devam ettiler. Ekmek alırken ya da çilek alırken yanımda olduklarından, sinemaya gittiğimde yanımda oturduklarından ya da gittiğim hastanede doktor ve hemşire olduklarından eminim. Gerçekten de yakalananlar arasında doktorlar ve bilim insanları -toplumun saygın insanları- vardı. Demek istediğim, hepsi hala burada. Yüzde doksan dokuzu hiçbir ceza almadan, sanki bir video oyunundan kaçar gibi kaçıp gittiler. Bu konuda konuşmayı nasıl bırakabilirim? Bunu düşünmeyi nasıl bırakabilirim?
İnsanlar "TaJinYo'nun üstesinden geldin, bunu atlattın!" diyor. Ama ben neyin üstesinden geldim? Babamı ve hayatımın asla geri getiremeyeceğim iki ya da üç yılını kaybettim. Kızım Haru'nun erken çocukluk dönemini neredeyse hiç hatırlamıyorum. Evden çıkamadığım için fiziksel olarak oradaydım ama zihinsel olarak yoktum. Ve bunun üstesinden geldiğimi mi söylüyorlar? Kazandığımı mı söylüyorlar? Tam olarak ne kazandım? Bu yüzden benim için alabileceğim tek tatlı intikam, onların önünde gelişmeye devam etmek. Ve bu bile o kadar tatmin edici değil. Kaybettiklerimi hiçbir şeyin telafi edemeyeceğini anlamalısınız. Hiçbir şey. Bu olaya karışan herkesten kişisel intikamımı alabilirim ama yine de bunların hiçbirini düzeltemem. Geriye alamam. Ama kendi hikayemi anlatmaktan korkmayacağım."
Tajinyo kaynağı: Tajinyo: How Baseless Academic Fraud Claims Ignited a Nationwide Witch Hunt Against One of Korea’s Biggest Stars (Reddit)
2023 röportaj: Koreaboo
Çeviri: Netizenturkey
2003 yılında kurulan Epik High, üyeleri Mithra Jin, DJ Tukutz ve Tablo'dan oluşan bir hip-hop üçlüsüdür.
Bahsedeceğimiz olayın merkezinde, gerçek adı Daniel Lee olan Tablo var. Çocukluk ve gençlik yıllarının çoğunu Kanada'da geçiren Tablo, Stanford Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra müzisyen olma hayalinin peşinden gitmek için Kore'ye taşındı.
O zamanlar Kore'de hip-hop pek popüler değildi ve Epik High'ın ilk iki albümü pek ilgi çekmedi. Dağılmayı planlayan grup, dağılmadan önceki son albümleri olan Swan Songs ile beklenmedik bir şekilde büyük bir ilgi gördü. Swan Songs'tan önceki albümleri Kore'de sadece 10.000 kadar satarken, sonraki albümleri 120.000'den fazla sattı.
Tablo, Ekim 2009'da popüler aktris Kang Hye-jung (muhtemelen herkes onu "Oldboy'daki kız" olarak tanır) ile evlendi, Kang Hye-jung hamile kalmıştı.
2009 ve 2010 yıllarında sırasıyla üyeler Tukutz ve Mithra askere gitti. Tablo Kanada vatandaşı olduğu için askerlikten muaftı. Bu nedenle Epik High bu süre zarfında ara verdi.
2007-Diploma Sahtekarlığı
2007 yılında Dongguk Üniversitesi'nde sanat tarihi profesörü olan Shin Jung-ah'ın Yale'den aldığı doktora diplomasında sahtecilik yapmasının ortaya çıkmasıyla birlikte, Kore'de akademik sahteciliğe karşı büyük bir öfke kasırgası başladı. Daha da kötüsü, Yale, Dongguk Üniversitesi'nin talebi üzerine (yanlışlıkla) doktoranın yasal olduğunu doğrulamıştı ve nihayetinde Dongguk Üniversitesi Shin Jung-ah'ı profesör olarak işe almıştı. Dongguk Üniversitesi Yale'e 50 milyon dolarlık dava açtı (davayı kaybettiler), Shin Jung-ah 18 ay hapis yattı ve bir dizi başka ünlü ve politikacının, yabancı üniversitelerden sahte diplomalar aldığı ortaya çıktı. Böylece Koreliler ünlülere ve (özellikle yabancı) üniversitelere karşı güvensizlik duymaya başladı.
Bu dönemde Tablo Kore televizyonlarında sık sık programlara çıkıyordu ve Stanford mezunu olması sık sık konuşuluyordu. Özellikle de İngilizce lisans ve Yaratıcı Yazarlık yüksek lisansını, ikisi birlikte sadece üç buçuk yılda tamamladığını iddia ettiği için, ki bu normalde altı yıl sürerdi.
Bu nedenle, Tablo'nun akademik geçmişi hakkında yalan söyleyen birçok Koreli ünlüden biri olabileceğine dair şüpheler ortaya çıktı. Şüphelenenlerden biri de Whatbecomes kullanıcısıydı.
Whatbecomes kim?
Whatbecomes (왓비컴즈), en az 2007'den beri Tablo ve diğer ünlüler hakkında üretken bir şekilde nefret yorumları yazmasıyla bilinen bir netizenin kullanıcı adıdır.
Tablo, 2007 yılında diploması hakkında yalan söylediği yönündeki genel iddiaları reddetti ve netizenlerden destek aldı, ama sonraki birkaç yıl boyunca suçlamalar arttı. Tablo 22 Nisan 2010'da Whatbecomes hakkında akademik geçmişine ve ailesine hakaret ettiği gerekçesiyle şikayette bulunana kadar hiçbir yasal işlem yapılmadı.
2 Mayıs 2010'da Tablo ve eşi Hye-jung'un bebekleri Haru dünyaya geldi. Bebeğin doğumunu Twitter'da duyurduğunda alay konusu oldu.
"Twitter'da bebeğimin doğduğunu duyurdum ama bana sadece küfrettiler. 'Tebrikler' almam gerekmez miydi?"
11 Mayıs 2010'da, Tablo'nun şikayette bulunmasının üzerinden bir ay geçmeden, Whatbecomes, Naver Cafe üzerinde Tajinyo adında bir topluluk kurdu.
Tajinyo nedir?
Tajinyo (타진요), "Tablo'dan Gerçeği Talep Ediyoruz" (타블로에게 진실을 요구합니다) ifadesinin kısaltmasıdır. Bir ay içinde 50 bin kişiye ulaşan Tajjinyo topluluğu, Naver Cafe'de Epik High grubundan şarkıcı Tablo'nun akademik geçmişinde yalan söylediğini iddia etti. Haziran 2010'da topluluk oldukça büyüyünce Tablo, Stanford'dan aldığı diplomasını ve transkriptini bir Kore gazetesinde kamuoyuna açıkladı ve bununla yalan söylemediğini kanıtlamayı umdu. Ancak, bu eylem şüpheleri gidermek yerine, Netizenlerin onu sahte belge düzenlemekle suçlamasına ve çok sayıda başka belgenin açıklanmasını talep etmesine yol açtı. Tajinyo topluluğunda "Tablo Stanford'a gitmiş olamaz çünkü televizyonda o dönemde Kore'de İngilizce eğitmeni olarak çalıştığını iddia etmişti" gibi komplo teorileri popülarite kazandı. Ancak Tablo'nun seyahat kayıtları yayınlandığında, söylediği gibi o süreçte Amerika'da olduğu ve sadece tatil sırasında Kore'ye döndüğünde İngilizce ders verdiği doğrulandı. Aynı ay, Stanford Üniversitesi de Tablo'nun Stanford'da geçirdiği sürenin yanı sıra lisans ve yüksek lisans derecelerinin meşruiyetini teyit eden bir açıklama yayınladı.
Epik High'ın o zamanki ajansı Woollim Entertainment, 7 Haziran'da "Tablo'nun akademik geçmişi hakkındaki bilgilerin sahte niteliklerine sahip olduğuna dair iddialar hakkında söyleyecek bir şeyimiz yok" şeklinde bir açıklama yaptı. İki gün sonra ise Tablo'yu savunacaklarını iddia eden başka bir açıklama yayınladılar, ancak Tablo yine de o ayın sonlarında Woollim tarafından terk edilmiş hissettiğini söyleyerek ajanstan ayrıldı.
Stanford'un resmi teyidine ve Tablo'nun akademik belgelerini kamuoyuna açıklamasına rağmen, Tajinyo'ya üye olan insan sayısı artmaya ve bununla birlikte teorilerin ciddiyeti ve tuhaflığı da artmaya devam etti... Peki niye bu topluluk Tablo'ya inanmamakta bu kadar kararlıydı? Tajinyo, ortaya atılan yanlış iddiaları çürütmeye çalışan herkesin gönderilerini derhal silmesi ve kullanıcıları kovmasıyla ünlüydü. Bu nedenle, Netizenler iddiaları merak ettikleri için diğer topluluklardan Tajinyo'ya geldiler ve daha sonra yorumlarda kimsenin yalanlamadığı yoğun bir iddia ve sözde kanıt topluluğu ile karşılaştılar. Tajinyo, Tablo'ya karşı 'reddedilemez (!)' kanıtların echo chamber'ı (tek tip görüşün hakim olduğu, karşıt görüşlerin desteklenmeyip aşağılandığı kurum veya ortam) haline geldi ve böylece topluluk büyüdü.
Tablo'yu internette suçlayarak adını duyuran Netizenler arasında Tablo'nun kuzeni olduğunu iddia eden Cho Seung-min (조승민) de vardı. "IQ'un hakkında yalan söylüyorsun, lisede en iyi öğrenci değildin ve Stanford'dan 4.0 ile mezun olduğun iddian da tamamen yalan." Bu adam herhalde gerçekten kuzeni değildi diyebilirsiniz, ama gerçekten de Tablo'nun kuzeniydi. Tablo ve Seung-min birlikte büyümüş kuzenlerdi, ancak birbirlerinden çok farklılardı: Seung-min çalışkan ve yetenekli bir kemancıyken, Tablo ders çalışmayan, sigara içen ve kavgalara karışan asi bir çocuktu. Bu yüzden Tablo, Seung-min'den sadece bir yıl sonra Stanford'a kabul edildiğinde, Seung-min, sonradan ortaya çıkan bilgilere göre, muhtemelen pek mutlu olmamıştı. Mezun olduktan sonra Tablo Kore'ye gitti ve büyük bir yıldız oldu, kemancı Seung-min ise Kaliforniya'da müzikle ilgisi olmayan vasat bir işte çalışıyordu. Seung-min'in, keman çaldığı videonun altına onu övmüş bir yorum yapan Stanford Üniversitesi profesörüne verdiği cevabın şu olduğu görünüyor: "Sahte edebi yetenek, 1998 yılında Dan Lee'nin Stanford'a girmesine izin vererek büyük bir hata yapan benim için hiç de iyi bir şey değil. Dan Lee, SIS'ten F alan ve uzaklaştırma cezası alan asi bir birey olarak akrabalarım için gerçek bir utanç kaynağıdır. Kayıtlara geçsin diye söylüyorum, bu bir kıskançlık değil. Samimiyetsizliği nedeniyle açıkça küçümsediğim bir kişiyi kıskanmak için hiçbir nedenim yok. Bir şey daha, Bayan Simmons. Doğu Asya'nın büyük insanlarının size ihtiyacı yok. Bu yüzyıla, bir sonrakine ve bir sonrakine sahip olacağız, ta ki tüm Asyalı olmayanlar boyun eğene kadar ... Tabii ki bu arada Birleşik Kore'yi ileriye taşıyacak olan benim gibi düşünce liderlerinin misyonudur." Daha sonra Seung-min, internette Tablo'ya nefret yorumları yazan kişinin kendisi olmadığını söyledi. Ancak cadı avı devam ederken, "Cho Seung-min olduğunu iddia eden" kullanıcı, insanların neden böyle şeyler iddia ettiklerini anlamadığını söyleyerek Tablo'yu savunmaya başladı.
Konumuza geri dönelim. "Daniel Lee"nin 2002 yılında Stanford'dan mezun olduğu Stanford tarafından doğrulandı. İnsanların hatalarını kabul etmelerini ve geri adım atmalarını beklersiniz değil mi? Ancak Netizenler bu kanıtın sunulmasıyla daha da öfkelendi. Teorilerden biri, Stanford'un Tablo ile işbirliği yaptığı ve bir nedenle yalan söylediği yönündeydi. Tablo'nun Stanford'dan başka bir Daniel Lee'nin kimliğini aldığını belirten başka bir teori de ortaya çıktı. Aynı yıl Stanford'dan mezun olan başka bir Daniel Lee'nin Facebook sayfasını bulan internet kullanıcıları, öfkeyle onu aramaya ve mesaj atmaya başlayarak 'kimliğinin çalınmasına neden izin verdiğini' sorduğu ve gerçeği ortaya çıkarması için yalvardı. Ancak daha sonra Stanford Kayıt Memuru hem Tablo Daniel Lee'nin hem de Facebook Daniel Lee'nin aynı yılda mezun olduklarını ve Facebook Daniel Lee'nin makine mühendisliği alanında yüksek lisans yaptığını doğruladı. Makine Mühendisi Daniel Lee, bu aramaları ve mesajları aldığında kafasının karıştığını ve ne olduğunu anlamadığını söyledi.
Aileye Saldırılar
Tablo'nun aldığı tepkiler iyice kötüleşti, ölüm tehditleri almaya başladı ve bu nedenle çoğunlukla eşi ve bebeğiyle birlikte kendini evine kapattı. Birkaç ay içinde Kore halkının gözünde bir numaralı düşman haline gelmişti. Henüz birkaç aylık olan kızının hayatından endişe ediyordu. "Bana saldıranların hepsi anonim olduğu için, peşimde kimin olduğunu bilmemin bir yolu yoktu. Bebeğime iğne yapan doktorun da o insanlardan biri olup olmadığını bilmiyordum. Çok korkutucuydu. Hayatımın gerçekten yaşamaya değer olup olmadığını düşünüyordum." diye açıklama yaptı. Bunlar yeterince travmatik değilmiş gibi ailesine de saldırılar başladı.
Netizenler Tablo'nun annesinin 1968 yılında bir saç şekillendirme yarışmasında altın madalya kazandığını yazan 1995 yılına ait bir gazete kupürü buldular. Daha sonra annesinin aslında madalya kazanmadığını öğrendiler ve onu gazeteyle işbirliği yapmakla suçladılar. İnsanlar annesinin kuaför salonunu ziyaret etmeye ve telefonunu aramaya başladı. Bir gün aldığı bir telefonda telefonun diğer ucundaki adam Tablo'nun annesine "Sen bir fahişesin. Sen ve ailen Kore'yi terk etmelisiniz." Ancak Netizenler, haber yayınlandığında annesinin gazeteyle temasa geçerek hatayı düzeltmelerini istediğinden habersizdi. Skandalın ardından gazete bir hata yaptıklarını doğruladı ve anneye kefil oldu. Ancak, tacizler nedeniyle Tablo'nun annesi kuaför salonunu kapatmak zorunda kaldı.
Netizenler daha sonra Tablo'nun kardeşi David'in Columbia Üniversitesi'nde bir lisansa başladığını ancak bitiremediğini öğrendi. Netizenler lisansı bitirdiğine dair tek bir web sayfası buldu. Bunun üzerine David onu bıçaklayarak öldürmekle tehdit eden bir telefon gibi telefonlar almaya başladı ve sonunda taşındı. Tablo, kardeşinin kimlik bilgilerini yanlış belirten web sitesiyle hiçbir bağlantısı olmadığını ve internetteki diğer kaynakların bunları doğru belirttiğini, bu nedenle Netizenlerin teorisinin hiçbir anlam ifade etmediğini belirtti. Tablo daha sonra, bu sıralarda bir Netizenin ablasının adresini almak için bir mahkeme görevlisini taklit ettiğini de ortaya çıkardı.
Netizenler artık Tablo'nun tüm ailesinin hayat boyu dolandırıcılık yapan bir aile olduğuna ikna olmuşlardı. Prestijli Seul Ulusal Üniversitesi'nden (SNU) mezun olan babasının (Lee Kwang-bu) da yalan söylediğine ve yine Lee Kwang-bu adında başka bir SNU mezununun kimliğini çaldığına inanıyorlardı. Mezuniyet fotoğrafları yayınlandığında, Tajinyo üyeleri muhabirleri taciz ederek fotoğraflarla oynandığını ve "mezuniyet salonundaki defne çelenklerinin üzerindeki yaprakların gerçek sayıdan farklı olduğunu" iddia ettiler ( yanlış olduğu ortaya çıkan bir iddia.) Eğer gerçekten SNU'ya gitmiş olsaydı, en azından bir kişinin çıkıp onun sınıf arkadaşı olduğunu iddia etmesi gerekmez miydi? Ancak, bir profesör ortaya çıkıp tam da bunu yaptığında, kendisine yalancı diyen ve akademik geçmişinin meşruiyetini sorgulayan yüzlerce e-posta aldı.
Tablo'nun babası 2011 yılında sokakta yere yığıldı. "Durumu iyi değildi ve acil servise gönderildi. O günü hatırlamamın nedeni Tajinyo davalarının başladığı gün olması. O kadar çok stres yaşadı ki başından ameliyat olması gerekti ve iyileşmek için bir süre hastanede kaldı. Ancak bu yılın Mart ayında şoka girdi. Ben hastaneye vardığımda bilinci yerinde değildi."
Tablo'nun babasının sınıf arkadaşları, kamuoyunda maruz kalacakları yoğun alay nedeniyle, onu hastanede ziyaret etmek yerine telefonla aradılar.
2012 yılında Tablo'nun babası vefat etti. Vefat nedeni kanser olsa da, yaşadığı stres ölümünde o kadar etkili oldu ki, internet üzerinden tacizde bulunanların nihai cezalarına karar verilirken bu durum büyük ölçüde göz önünde bulunduruldu. Tablo: "Geçtiğimiz birkaç yıl boyunca pek çok farklı mücadele verdim. Müzikle kaybettiklerimi geri kazanabilirim ama babam için zamanda geriye gidemem." dedi.
Stanford Mezunları Desteği ve MBC Belgeseli
Bu skandal, ana akım Kore medyasının haberciliği nedeniyle çevrimiçi forumların dışında da çok konuşulmaya başlandı. Tajinyo'nun iddialarını uzaktan da olsa sorgulayan ya da Tablo'yu savunan muhabirlere tehditler ve istifa çağrıları gönderiliyor, bu da muhabirlerin olayla ilgili tarafsız haber yapamamasına yol açıyordu.
Haber sunucusu ve Tablo'nun Standford'dan sınıf arkadaşı Sean Lim, ona yardım etmek için bir şeyler yapması gerektiğini hissetti. Koreli Stanford mezunlarından oluşan Stanford Club of Korean ile temasa geçti ve Koreli bir kaynağın Koreliler için Stanford'un kendisinden daha güvenilir görünebileceğini düşünerek Tablo'yu destekleyen resmi bir açıklama yayınlamaları için onları teşvik etti. Tepkilerden korktukları için bir açıklama yayınlamayı reddettiler, bunun üzerine Lim, Lee'nin Stanford'daki arkadaşlarıyla temasa geçti ve davası için 21 kişiyi daha bir araya getirmeyi başardı. Sean, 17 Ağustos 2010'da Tablo'yu desteklemek için bir Facebook sayfası açarak anekdotlar ve kanıtlar paylaştı. Bu noktada şaşırtıcı olmayan bir şekilde yine tehditler aldılar ve Tablo tarafından para ile tutulmakla suçlandılar. Hatta Lim'in Stanford diploması devam eden Tablo/Tajinyo davasının bir parçası olarak soruşturuldu. Lim ayrıca Tablo ile birlikte Stanford yurtlarında çekilmiş bir video yayınladı ve Netizenler bunun sahte olduğunu ya da Stanford Sürekli Çalışmalar programı aracılığıyla erişmiş olabileceğini iddia etti. Stanford yetkilileri bunun mümkün olmadığını ve Tablo'nun Sürekli Çalışmalar enstitüsünün bir parçası değil, normal bir yüksek lisans öğrencisi olduğunu garanti ederek buna yanıt verdi.
Tablo, Tajinyo'nun 22 üyesine karşı iftira davası açtığı 18 Ağustos 2010 tarihine geldiğimizde, Tajinyo'da 130.000'den fazla üye vardı.
Ağustos sonunda Tablo, bir muhabirin yardımıyla, yayın şirketi MBC'nin "Tablo Stanford'a Gidiyor" ve "Tablo ve Güney Kore Online" adlı iki bölümlük belgeseli için özel bir çekim yapmak üzere Stanford'a geri döndü. Adını temize çıkarmanın tek yolunun bu olabileceğine inanıyordu.
Belgeselin sırasıyla 1 ve 8 Ekim'de yayınlanan bölümlerinde Tablo'nun transkriptinin kamera karşısında yeniden basılmasının yanı sıra eski sınıf arkadaşları ve profesörleri de Tablo'nun meşruiyetini teyit ediyor, hikayelerini, kliplerini ve fotoğraflarını paylaşıyordu. Bazıları için bu belgesel fikirlerini değiştirmeye ve sonunda Tablo'nun söylediklerini gerçek olarak kabul etmeye yetti. Ancak yine de bunun başka bir örtbas olduğu konusunda kararlı olanlar da vardı. Elbette pek çok Netizen bir kez daha Tablo ve muhabirin para ve güçleriyle medyayı satın aldıklarına inandı.
Bu belgeselde daha fazla tartışma yaratan bazı özel anlar da vardı. Tablo ilk geldiğinde Meyer kütüphanesinin dışında eskiden bir heykel olduğundan ama artık orada olmadığından bahsetti. İnternet kullanıcıları heykelin Tablo ile aynı zamanda Stanford'da olmadığını iddia etti (ancak bu doğru değil). Bunun da ötesinde, idari bir çalışan olan bir kadın altyazılarda yanlışlıkla profesör olarak gösterilmişti. Elbette, Netizenler hatadan ziyade komplo olduğunu düşündüler. Belgeselde ortaya konan düzinelerce öğrenci ve profesör anekdotunun yanı sıra fiziksel kanıtlara rağmen, Tajinyo topluluğunun üye sayısı özel bölümün yayınlanmasından sadece birkaç gün sonra 190,000'e yükseldi.
Adalet Yerini Buldu (Mu?)
9 Ekim 2010 tarihinde Kore polisi Tablo'nun Stanford'dan mezun olduğunu resmen teyit etti. Bu olay (MBC Özel belgeselinden sonra) Tablo davasıyla ilgili kamuoyu görüşünü değiştiren ikinci olay oldu, ancak şüpheler hala devam ediyordu.
Devam eden soruşturma sırasında Whatbecomes adlı kullanıcının kimliği ortaya çıktı - Chicago'da yaşayan 57 yaşında bir Kore asıllı Amerikalı ve davadaki 22 kullanıcı kimliğinden 3'ünün kendisi tarafından oluşturulduğu anlaşıldı. Sorgulanmak üzere Kore'ye gelmeyi reddetti ve hakkında uluslararası tutuklama emri çıkarılmasının ardından Tajinyo'da kendisine 'suçlu muamelesi' yapıldığından şikayet etti. 12 Ekim'de, Whatbecomes'in siteyi oluşturmak için Koreli arkadaşının kimliğini kullandığı ortaya çıktı ve bu nedenle Tajinyo'ya erişim kısıtlandı, bu da Tajinyo'nun yönetim ekibinin diğer üyelerinin Tajinyo2'yi kurmasına yol açtı. İlk kafenin kapatılması aslında kimliğin asıl sahibi olan Whatbecomes'un arkadaşı tarafından hapishaneden talep edilmişti.
Bu süre zarfında, çok sayıda Koreli hip-hop sanatçısı, MBC belgeselindeki bir röportajda bir Tajinyo üyesinin söylediği "Sadece hip-hip ya da başka bir şey yaparak dolaşıyor ve ünlü oluyor" sözlerini alaya alıp "Sanırım bugün gidip hip-hop ya da başka bir şey yapacağım" gibi tweetler atarak Tablo'yu destekledi. Popüler rapçi Simon Dominic açıkça "Güçlü kal Tablo, gerçek her zaman kazanır" şeklinde tweet attı.
Devam eden Tajinyo davasına rağmen Tablo, 21 Ekim 2011'de ilk solo albümü Fever's End, Part 1'i yeni şirketi YG Entertainment altında yayınladı. Hayatının son iki yılında yaşadığı yalnızlık ve kayıplarla dolu olan albüm, Kanada ve ABD'deki iTunes hip-hop listelerinde bir numaraya, Kore Gaon Albüm Listesinde ise 12 numaraya yükseldi. Ertesi yıl Epik High, Tajinyo'dan bu yana ilk resmi geri dönüşünü yaptı ve "Up" ve "Don't Hate Me" adlı parçaların sözleri Tajinyo'nun durumuyla ilgiliydi.
10 Ekim 2012'de Tajinyo'nun üç üyesi 10 ay hapis cezasına çarptırılırken, altısı 8-10 ayı tecilli olmak üzere iki yıl hapis yatacaktı. Ancak, harekete öncülük eden kişi olmasına rağmen Whatbecomes, Kore ve Amerika'daki farklı hakaret yasaları nedeniyle mahkum edilmedi. Böylece, aynı ay Whatbecomes Tajinyo faaliyetlerine devam etti ve Ocak 2012'de yüzünü, Deniz Kuvvetleri'nde olduğunu, iki kızının lise akademik transkriptlerini ve Tablo'nun yalanlarına dair daha fazla "kanıtı" ortaya koydu. Ama bu sefer Netizenlerin çoğu onu desteklemek yerine Tablo'ya neden bu kadar takıntılı olduğunu ve yüzünü neden açıkladığını soruyordu.
Sonuç olarak Tajinyo zamanla yok olsa da Tablo'nun hayatını ve psikolojisini derinden etkiledi. Tablo 2023'te verdiği bir röportajda bu olay hakkında konuştu:
"Bazı insanlar şöyle düşünebilir: 'Hey, bu 10 yıl önce oldu, dostum. Unut gitsin. Yeter artık'. Ama mesele şu ki, bana bunu yapan insanlar hala burada. Ortadan kaybolmadılar. Bu insanlar Seul sokaklarında, Chicago'da, New York'ta, herhangi bir yerde dolaşıyorlar. Ben kazandığımda TaJinYo'nun tüm üyeleri yeryüzünden kayboldu mu? Hayır, hepsi kendi hayatlarına geri döndüler ve muhtemelen bunu başkalarına yapmaya devam ettiler. Ekmek alırken ya da çilek alırken yanımda olduklarından, sinemaya gittiğimde yanımda oturduklarından ya da gittiğim hastanede doktor ve hemşire olduklarından eminim. Gerçekten de yakalananlar arasında doktorlar ve bilim insanları -toplumun saygın insanları- vardı. Demek istediğim, hepsi hala burada. Yüzde doksan dokuzu hiçbir ceza almadan, sanki bir video oyunundan kaçar gibi kaçıp gittiler. Bu konuda konuşmayı nasıl bırakabilirim? Bunu düşünmeyi nasıl bırakabilirim?
İnsanlar "TaJinYo'nun üstesinden geldin, bunu atlattın!" diyor. Ama ben neyin üstesinden geldim? Babamı ve hayatımın asla geri getiremeyeceğim iki ya da üç yılını kaybettim. Kızım Haru'nun erken çocukluk dönemini neredeyse hiç hatırlamıyorum. Evden çıkamadığım için fiziksel olarak oradaydım ama zihinsel olarak yoktum. Ve bunun üstesinden geldiğimi mi söylüyorlar? Kazandığımı mı söylüyorlar? Tam olarak ne kazandım? Bu yüzden benim için alabileceğim tek tatlı intikam, onların önünde gelişmeye devam etmek. Ve bu bile o kadar tatmin edici değil. Kaybettiklerimi hiçbir şeyin telafi edemeyeceğini anlamalısınız. Hiçbir şey. Bu olaya karışan herkesten kişisel intikamımı alabilirim ama yine de bunların hiçbirini düzeltemem. Geriye alamam. Ama kendi hikayemi anlatmaktan korkmayacağım."
Tajinyo kaynağı: Tajinyo: How Baseless Academic Fraud Claims Ignited a Nationwide Witch Hunt Against One of Korea’s Biggest Stars (Reddit)
2023 röportaj: Koreaboo
Çeviri: Netizenturkey
Son düzenleme: