4. Nesil Kız Grupların Tokyo Dome’da Konser Vermesi

35

KARA ve SNSD’nin Tokyo Dome’da konser vermesi 6 ila 7 yıl sürdü… 4. Nesil Kız Grupları bunu 3 yıldan daha kısa bir sürede başardı

 

Tokyo Dome’da sahne alan ilk 4. nesil kız grubu olan Aespa, geçtiğimiz yıl 5-6 Ağustos tarihlerinde iki gün boyunca toplam 94.000 hayranıyla buluştu. Mart ayından Haziran ayına kadar Japonya’nın dört şehrini gezerek on konser veren grup, Tokyo Dome’u turnelerinin en önemli durağı haline getirdi. Sadece üst düzey sanatçılar için ayrılmış olan bu mekanda kapalı gişe oynamakla kalmadılar, aynı zamanda yerel hayranlardan gelen yüksek talep nedeniyle kısıtlı manzaralı ek koltuklar da açtılar.

Aespa’nın Tokyo Dome’daki ilk konseri, çıkışlarından sadece iki yıl dokuz ay sonra gerçekleşti ve bu da onları çıkış yaptıktan sonra burada konser veren en hızlı yabancı sanatçı yaptı. Bu Ağustos ayında bir kez daha Tokyo Dome’da sahne alacaklar. Bize şunları söylediler: “Japonya’daki resmi çıkışımızdan önce bile geçen yıl Tokyo Dome’da sahne almak bir rüya gibiydi. Üst üste ikinci yıl yine orada sahne alacağımız için inanılmaz mutlu ve heyecanlıyız. Hem hayranlarımız hem de bizim için tatmin edici bir konser olmasını sağlamak için hazırlanıyoruz.”

 

4. Nesil Kız Gruplarının Tokyo Dome’da Konser Vermesi 3 Yıldan Kısa Sürdü

 

Aespa, IVE ve New Jeans gibi 4. jenerasyon temsilcisi gruplar Tokyo Dome konserleri için şimdiden tarih belirledi. Tüm bunlar çıkışlarından bu yana üç yıldan kısa bir süre içinde gerçekleşti. KARA ve Girls’ Generation gibi 2. nesil kız gruplarının Tokyo Dome’da sahne almasının 6-7 yıl sürdüğü düşünüldüğünde, bu oldukça hızlı bir gelişme. TWICE ve BLACKPINK gibi 3. nesil kız gruplarının bile Tokyo Dome’da sahne almaları sırasıyla 3 yıl 5 ay ve 3 yıl 4 ay sürdü.

Geçen yılın Ekim ayından bu yana 19 ülkeyi gezen IVE, ilk dünya turnesi olan “Show What I Have “in encore performansını Eylül ayında Tokyo Dome’da gerçekleştirecek. Bu, Aralık 2021’deki çıkışlarından sadece 2 yıl 9 ay sonra ve Ekim 2022’de Japonya’daki çıkışlarından bu yana 2 yıldan kısa bir süre sonra gerçekleşecek. Bu arada, NewJeans Haziran ayında Japonya’da resmi olarak çıkış yapacak ve hemen ardından Tokyo Dome’da sahne alacak. İlk single’ları “Supernatural “ı 21 Mayıs’ta yayınlayacaklar ve 26-27 Mayıs tarihlerinde Tokyo Dome’da bir hayran buluşması düzenleyecekler. Bu, Temmuz 2022’deki çıkışlarından bu yana sadece 1 yıl 11 ay geçtiğine işaret ediyor.

Japonya’da 50.000 seyirci kapasiteli Tokyo Dome, sadece başarılı sanatçılar için ayrılmış bir “rüya sahne” olarak kabul ediliyor. 2007 yılından bu yana Rain, TVXQ, SHINee, EXO, Big Bang, BTS, Girls’ Generation ve KARA gibi sanatçılar burada sahne aldı. Dördüncü nesil kız gruplarının bu kadar kısa sürede Tokyo Dome’da sahne alması, Japon pazarında erkek gruplarından kız gruplarına doğru bir odak kayması olduğunu gösteriyor. Popüler bir müzik eleştirmeni olan Kim Doheon, “Kıdemli idol gruplarının yarattığı küresel K-pop dalgası bir rol oynasa da, 4. nesil kız grupları çıkış yaptıkları andan itibaren daha sofistike planlamaları ve büyüleyici hikayeleri nedeniyle Japonya’da büyük ilgi gördü” açıklamasını yaptı.

 

Performans ve Vokal Becerilerine Yönelik Artan Beklentiler

Koreli kız gruplarının yüksek performans ve vokal becerileriyle çıkış yapma geleneği de popülerliklerinde önemli bir faktördür. Bu durum Koreli idolleri Japon idollerden ayırıyor. Kyutak Lee şöyle diyor: “Japon hayranlar K-pop kız gruplarından J-pop kız gruplarına kıyasla farklı şeyler bekliyor. Japon kız grupları genellikle hayranların grubun zaman içindeki gelişimini izlediği bir ‘büyüme konsepti’ izler. Bunun aksine, K-pop kız gruplarına göz kamaştırıcı performansları ve mükemmel vokal becerileri için bakıyor ve onları profesyonel sanatçılar olarak görüyorlar. Gösterişli bir performans ve yetenekli bir şarkı söyleme beklentisi, K-pop’a duyulan güvene ve marka gücüne katkıda bulunmuştur. Büyüklerine kıyasla ilk çıkışlarından itibaren daha rafine bir görüntü sergileyen 4. nesil kız grupları, Japon hayranlarının yüksek beklentilerini başarıyla karşıladı.”

Japon kız gruplarında bulunması zor olan 4. nesil kız gruplarının getirdiği benzersiz konseptler ve anlatılar, onları Japon pazarında daha da öne çıkarıyor. Bu gruplar geleneksel kadınsılıkla sınırlı kalmak yerine öz sevgiye dayanan özgüvenlerini sergiliyor ve Japon hayranlarına güçlü bir şekilde hitap eden farklı duygularını ve dünya görüşlerini vurguluyorlar.

Örneğin, Aespa ayın 13’ünde ‘metalik’ havasıyla bilinen yoğun ve karizmatik yeni şarkıları “Supernova “yı yayınladı. IVE, klasik Kore güzelliğini vurgulayan “HEYA” adlı şarkılarını geçen aydan bu yana tanıtıyor. NewJeans, video kaset ve video kamera gibi analog sembollerle güçlü bir nostalji duygusu içeren yeni şarkıları “Bubble Gum “ın 27’sinde yayınlanan klibiyle heyecan yarattı.

Popüler müzik eleştirmeni Jeong Min-jae, “Japon gençler ve genç yetişkinler için K-pop zaten ana türlerden biri. Dolayısıyla yeni çıkış yapan ve hit şarkıları olan kız grupları bile kubbelerde sahne alabiliyor. Artık eskisi gibi tanınmak için Japonya’da uzun süre kalmaya gerek yok.” Eleştirmen Kim Do-heon ise şunları ekledi: “K-modası ve K-güzelliğinin Japon gençleri arasında ‘sıcak’ kültürler haline gelmesiyle birlikte, trend belirleyici olarak hareket eden Koreli kız gruplarının müziklerine olan ilgi de arttı. Japonya’da artan genç kadın hayran sayısı da 4. nesil kız gruplarının popülerliğini destekliyor.”

-Elbette, öncekiler yolu açtığı için yeni nesil için daha kolay.

-Doğal olarak, önceki gruplar yolu açtı, rotayı oluşturdu ve K-pop gruplarının imajını inşa etti, bu nedenle yeni neslin daha hızlı ilerleyebilmesi doğal.

-Çünkü önceki kuşaklar yolu açmak için çok çalıştılar.

-Hallyu’nun Japonya’da yayılmasının tek sebebi büyükleridir, bu yüzden makaleyi bu şekilde yazmak sadece tartışma yaratmak içindir…

-Sizce 3 yıl içinde bunu başarmalarını kim mümkün kıldı?

-Yeni nesillerin büyüklerden faydalandığı doğru. KARA ve SNSD yolu açtı. Sizce 3 yıl içinde bunu başarmalarını kim mümkün kıldı? Tokyo Dome’da sahne almak artık çok kolay görünüyor ㅋㅋㅋ

-Belli değil mi? Her ne kadar 4. ve 5. nesli sevsem de, onlar büyüklerin açtığı yolda yürüyorlar, bu yüzden gerçekten kıyaslayamazsınız.

-Bu mümkün çünkü KARA ve SNSD yolu açtı.

-KARA ve SNSD, hiçbir Japon üye olmadan tüm bunları başardıkları için gerçekten şaşırtıcı ve saygıdeğer.

-2. nesil bile S.E.S, BoA ve TVXQ gibi gruplardan yararlandı.

-4. Nesil gruplar Kore’deki Gymnastics Arena’yı bile dolduramıyorㅋㅋㅋ Dürüst olmak gerekirse, herkes Tokyo Dome’da sahne almanın zorluğunun önemli ölçüde azaldığını biliyor.

-Bu ne aptalca bir makale böyle?

-Tabii ki dördüncü nesil gruplar Tokyo Dome’a kolayca giriyor çünkü KARA ve SNSD yolu açtı. Karşılaştırılabilir şeyleri karşılaştırmanız gerekir.

-Sence bu yolu kim açtı?

K: pannatic

 

Önceki İçerikMin Heejin: NewJeans’e Yatırdıkları Miktarın 10 Katını Geri Ödedim
Sonraki İçerikBurning Sun Olaylarının Açığa Çıkmasında Kilit Rol Oynayan Goo Hara
35 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments