Lüks Tüketim Demografisi, Giderek Daha Genç İdollerin Elçi Olmasıyla Hızla Düşmeye Devam Ediyor

12

“ANNE, BANA HANNİ CÜZDANI AL”

 

Bu yılın başlarında, 31 yaşındaki ofis çalışanı Choi Jae-in’e, lise çağındaki yeğeni tarafından lüks bir çanta alıp almayacakları soruldu. Choi, “Ona lise mezuniyet hediyesi olarak ne istediğini sorduğumda, bana NewJeans Hanni’nin reklamını yaptığı Gucci marka bir çanta alıp alamayacağımı sordu,” dedi. “Ailesinin onaylamaması nedeniyle ona bir çanta alamadım ama yeğenimin tüm arkadaşlarının tek bir lüks çantaya sahip olmasıyla ilgili söylediklerini düşündüm ve onun için üzüldüm.”

Ünlü fenomenlerin ve ünlülerin tüketimlerini taklit etmeye yönelik giderek büyüyen bir trend var. Buna “ditto tüketimi” deniyor. Bir ünlünün popülaritesinin bir ölçüsü, bir dönemi karakterize eden moda ürünlerin varlığı ya da yokluğu olduğu gibi, geçmişte de modalar olmuştur. Ancak uzmanlar, sosyal medya ve influencer’ların yükselişinin ditto tüketiminin hızını ve bulaşıcılığını artırdığına inanıyor.

Sorun şu ki, ünlülerin kullanıldığı lüks pazarlaması daha genç demografik gruplar üzerinde daha güçlü bir etkiye sahip. Lüks mallar satın almakta yanlış bir şey olmasa da, lüks malları ekonomik olarak karşılayamayan gençlerin ve genç yetişkinlerin aşırı tüketimi, muhtemelen ebeveynlerine veya gelecek nesillere yük olacaktır.

Sungshin Kadın Üniversitesi’nde tüketici yaşamı, kültürü ve endüstrisi profesörü olan Kyung Ok Heo, “Lüks markalar, gelecekteki müşterilerini güvence altına almak için genç elçileri kullanıyor” dedi. Heo, modaya uygun tüketim eğiliminin son zamanlardaki sosyal medya trendi ile yoğunlaştığına inanıyor. “Senkronize tüketim, büyük bir etki ve aktarım gücüne sahip olan sosyal medya aracılığıyla çok hızlı bir şekilde gerçekleşiyor” dedi. “Özellikle gençler ve genç yetişkinler, sosyal medya aracılığıyla hızlı bilgi paylaşımından büyük ölçüde etkilenmiş görünüyor. Satın alma güçleri düşük olsa da, destek için ebeveynlerine güvenme ya da küçük lükslere yönelme eğilimindeler” diye açıklıyor.

Bu durum, idol grup üyelerini elçi olarak kullanan lüks markaların eleştirilmesine yol açtı. K-pop idolleri gençler ve 20’li yaşlardaki bireyler üzerinde güçlü bir etkiye sahip ve markaları destekleyerek onları lüks ürünler satın almaya teşvik ediyorlar.

(…)

1. Burada NewJeans ve Jang Wonyoung’u eleştiren insanlar çok komik. Lüks bir markanın elçisi olan sayısız idol varㅇㅇ peki sizce, oyuncuların elçi olmasında sorun yok ama idollerin olmasında mı sorun var? Bu konuda emin değilim.

2. Lüks tüketimin yaş demografisinin düştüğünü hissediyorum. Elçi olmasalar bile çoğu idol sahnede lüks kıyafetler giyiyor… Ancak lüks ürünler genellikle ebeveynlerin satın aldığı bir şeydir ve çoğu aile sırf çocukları istedi diye bu pahalı ürünleri kolayca karşılayamaz. Görünen o ki, eskiden sadece ebeveynlerin lüks eşyalar aldığı evlerde artık çocuklar da alıyor.

3. Örneğin, Blackpink üyeleri yetişkin olduktan ve birkaç yıldır sektörde bulunduktan sonra elçi oldular. Buna karşılık, NewJeans üyeleri başladıklarında oldukça gençti ve bu da başlangıçtan itibaren endişelere yol açtı

4. Bu gerçekten zararlı. Genç idollerin elçi olma eğilimi bir süredir endişe verici.

5. Her şey bir yana, “Ditto tüketimi” uzun zamandır kullanılan bir kelime ama insanların bu kelimeyi NewJeans’tan geldiğini düşündükleri için kullanmaları bir şaka olmalı ㅋ

6. İlkokul çağında çocukları olan arkadaşlarım bana ilk lüks eşyamı ne zaman aldığımı sordular çünkü kızları Jang Wonyoung yüzünden Miu Miu ürünleri istiyor. Bu temeli olmayan bir sorun değil.

7. İdoller lüks markaların reklamını her zamankinden daha fazla yapıyor. Bu sadece bir grupla ilgili değil, yaygın bir eğilim ve endişeye neden olması anlaşılabilir. İdol kültürü öncelikle orta yaşlı insanları hedef almamakta, daha genç kitleleri etkilemektedir. Genç hayranlar idolleri görüyor ve onlar gibi zayıf olmak ve lüks ürünler satın almak istiyor. Hayran kültürü her zaman sağlıklı görünmüyor.

8. Şahsen, genç idollerin elçi olarak kullanılmasının zararlı olduğunu düşünüyorum. Pek çok genç gerçekten de onları taklit etmek istiyor. Ortaokul ve lise öğrencileri sıklıkla lüks kartlıklar taşırken görülüyor. Daha varlıklı, daha yaşlı hayranlar genellikle genç idollerden etkilenerek bu ürünleri satın almazlar, ancak genç hayranlar kesinlikle etkilenirler.

9. Yani, North Face dolgu montları sadece aegyo muydu…

10. Umurumda değil, bu yazıda adı geçen idoller, fighting ~

K: pannchoa

Önceki İçerikAynı Anda Hem Herkese Benzeyen Hem de Hiç Kimseye Benzemeyen Sanal K-Pop İdolü
Sonraki İçerikHyunA ve Yong Junhyung’un Ekim Ayında Evleneceği Bildirildi
12 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments