Çin hükümetinin, Kore kültürel içerik yasağını Mayıs ayı gibi kaldırmayı planladığı bildirildi. Bu karar, Güney Kore’nin THAAD (Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunması) sistemini konuşlandırmasına misilleme olarak 2017 yılında getirilen yasağın 8 yıl sonra sona ermesi anlamına geliyor.
Ayın 19’unda, Çin-Asya Pasifik İş Birliği Merkezi’nden (Çin’de düzenlenecek Asya-Pasifik Ekonomik İş Birliği (APEC) zirvesine hazırlanan kuruluş) üst düzey bir yetkili, bir muhabirle görüşerek, “Önümüzdeki aydan itibaren Güney Kore’ye sivil bir kültür heyeti göndermeyi ve bu yılın ilk yarısında tam kültürel açıklık hedefiyle kültürel alışverişi genişletmeyi planlıyoruz.” dedi. Bu da dizi, film, oyun ve K-pop performansları gibi Kore içeriklerinin Çin’de dağıtımını engelleyen Kore kültürel içerik yasağının kaldırılacağını gösteriyor. Yetkili, Çin hükümetinin kararının, her iki ülkenin de bu yıl ve önümüzdeki yıl APEC zirvesine sırayla ev sahipliği yapacak ve dönem başkanlığını üstlenecek olması nedeniyle Çin ve Güney Kore arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi ihtiyacına dayandığını açıkladı.
Çin hükümeti, resmi olarak Kore kültürel içerik yasağının olmadığını söylese de, fiilen Kore içeriklerinin dağıtımını yasaklamıştı. Kore içeriklerini Çin’e ihraç edebilmek için Güney Koreli şirketlerin Çin makamlarından onay veya sansür izni alması gerekiyordu, ancak bu izinler genellikle reddediliyordu. Güney Kore Sanayi Bankası’na bağlı KDB Gelecek Strateji Enstitüsü’ne göre, 2017 yılında Kore kültürel içerik yasağı nedeniyle Güney Kore’deki ilgili sektörlerin uğradığı zarar 22 trilyon KRW’ye kadar ulaşmıştı.
Bununla ilgili olarak Çin’deki Güney Kore Büyükelçiliği’nden bir temsilci şunları söyledi: “Kore kültürel içerik yasağının kaldırılmasını sürekli olarak talep ettik ve Çin hükümetinden olumlu işaretler alıyoruz. Kore kültürel içerik yasağı resmi olarak ifade edilen bir düzenleme olmadığından, Çin’in yasağın kaldırıldığını resmi olarak duyurması pek olası değil. Bunun yerine, K-pop şarkıcıları veya diğer sanatçılar Çin’de performans sergilemek için başvuruda bulunursa, geçmişe kıyasla kısıtlamalar gevşetilecek ve nihayetinde Kore içeriklerinin tamamen açılması muhtemel.”
Ayrıca, Çin’in, ABD ile artan gerilimler karşısında, ABD müttefiki olan Güney Kore ile ilişkilerini geliştirmeye yönelik bir strateji izlediği yönünde de yorumlar yapılıyor. Geçtiğimiz yıl, Çin, 1992’de diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana ilk kez Güney Kore’yi vizesiz giriş yapılabilen ülkeler listesine dahil etti. Ayrıca, kısa süre önce düzenlenen Asya Kış Oyunları sırasında, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Güney Kore Ulusal Meclis Başkanı Woo Won-shik ile bir araya gelerek Güney Kore’ye yönelik daha yumuşak bir yaklaşım sinyali verdi.
–
1. Hâlâ yürürlükte olduğunu unutmuştum ㅋㅋ
2. Çin’den yatırım almayalım, kalitemiz düşecek
3. Sanırım THAAD yasağı varken daha iyiydi…
4. Lütfen kaldırmayın
5. Bence sorun yok
6. Ah nefret ediyorum ㅠㅠㅠㅠㅠㅠㅠ Konser olup olmaması umurumda değil, bu sadece yorucu
7. Ne kaldırdı? Kaldırmayın
8. Ah s*ktir, kaldırmayın şunu
9. Olduğu gibi bırakın
10. Hoşuma gitti ama? Kaldırmalıyız
–
K: pannchoa