Netizen Turkey Hoş Geldiniz!

Netizen Forum, Türkiye'nin en iyi k-pop forumu. KPOP haberleri, Kore-Türk Dostluk Forum, K-POP Magazin, Tartışmalar, Son Çıkanlar ve dahası.

Kayıt Ol

20. Yüzyılın Başından Sonuna Tüm Önemli Olaylar Part-1

Ü

Üye silindi 192

kaynak: nebula, biyografi.info

1900: Birleşik Krallık ve Almanya İmparatorluğu arasında silahlanma yarışı başlar, Çin'de Boxer Ayaklanması olur.


1901: Pablo Picasso'nun eserleri sergilenmeye başlar, Fransızlar Midilli Adası'nı işgal ederler.


1902: Kırgızistan'da 7,7 büyüklüğünde deprem olur, Küba bağımsızlığını ilan eder.


1903: Bulgarlar Türk köyünü basıp 165 kişiyi öldürür, Malazgirt'te 2626 kişi deprem sebebiyle ölür,.İstanbul'da 2000 kişi deprem sebebiyle ölür, Paris'te 84 kişi yangın sebebiyle ölür, Panama bağımsızlığını ilan eder, Sarıhumma virüsü bulunur, Uranyum'un radyoaktivite etkisi keşfedilir.


1904: Japonya Rusya'ya savaş ilanı verir, FIFA kurulur.


1905: Mustafa Kemal Atatürk Kurmay Yüzbaşı olur, Hindistan depreminde 370.000 kişi hayatını kaybeder, Albert Einstein İzafiyet Teorisini açıklar, Aspirin satışa sunulur, Fransa Laikliği benimser.


1906: San Francisco'da 8,2 büyüklüğünde deprem olur, ABD Küba'yı işgal eder, Kastamonu da isyan başlar, İran Devrimi başlar ve Monarşi'den Meşrutiyet'e geçerler, Finlandiya "Kadınlara Oy Hakkı" veren ilk Avrupa ülkesi olur, Osmanlı nüfusu 21 milyon olur.


1907: Anneler Günü ilk defa kutlanır, 2. Abdülhamid tahttadır, Sabahattin Ali Bulgaristan'da doğar, ABD içinde Tifo hastalığı baş gösterir.


1908: İtalya'da 125.000 kişi 7,1 büyüklüğünde deprem sebebiyle ölür, Tunguska patlaması olur, İstanbul'da Haliç'ten Fatih'e kadar uzanan yangınlar başlar, Çin'de Puyi adlı çocuk 2 yaşında İmparator olur, hayvandan hayvana organ nakli gerçekleştirilir, Bulgaristan bağımsızlığını ilan eder.


1909: Osmanlı'nın kötü yönetimine karşı 31 Mart ayaklanması gerçekleşir, Robert Edwin Peary kuzey kutbuna giden ilk kişi olur, ilk kadın pilot Elsie Roche ilk uçuşunu yapar, 2. Abdülhamid tahttan indirilir, Mustafa Kemal Atatürk Piyade Subay Talimgahı Komutanı olur.


1910: Japonya Kore'yi işgal eder, Arnavut İsyanı başlar, Karadağ Osmanlı'dan koparak bağımsızlığını ilan eder, ilk babalar günü kutlanır.


1911: Marie Curie Nobel Kimya Ödülü'nü kazanır, Roald Amundsen Güney kutbunu keşfeder, İtalya Osmanlı'ya savaş ilan eder ve Gelibolu'yu işgal eder, İngiltere ve Osmanlı ilişkileri yavaş yavaş bozulur, Hindistan'ın başkenti Kalküta'dan Delhi olarak değiştirilir, Titanic ilk defa denize indirilir, Kandilli Rasathanesi kurulur, Türk Hava Kuvvetleri kurulur, Mona Lisa tablosu çalınır.


1912: Trablusgarp Savaşı biter, Karadağ 1. Balkan Savaşını başlatır, Bulgaristan, Sırbistan, Yunanistan Osmanlı'ya savaş ilanı verir, İstanbul'da ilk trafik kazası gerçekleşir, Titanic batar ve 1500+ kişi vefat eder.


1913: Balkan Savaşlarında yenilen Osmanlı Londra ve İstanbul Antlaşmasını imzalar, ABD tarihinin en büyük yangınları çıkar, Filipinler'de 7,8 büyüklüğünde deprem meydana gelir, Belkıs Şevket Hanım "Uçan ilk Türk Kadını" olur, Mustafa Kemal Atatürk Sofya Askeri Ataşeliğine Kurmay Binbaşı olarak atanır.


1914: Avusturya Sırbistan'a savaş ilanı yapar ve 1. Dünya Savaşı başlar, Osmanlı Rusya ile Yeniköy Antlaşması yapar, Osmanlı İtilaf devletlerine savaş ilanı verir, Osmanlı Belçika'ya savaş ilanı verir, Fransa, İngiltere ve Rusya Osmanlı'ya savaş ilanı verir, Nikola Tesla elektrik enerjisi iletimi için lazım olan aparatın patentini alır.


1915: İtalya depreminde 30.000 kişi ölür, Almanya Birleşik Krallık'a Zeplinler ile ilk hava saldırısında bulunur, Çanakkale Savaşı başlar, Rus ordusu Van'a gelir, Ermeniler Osmanlı'nın kendilerine soykırım yaptığını söylerler ve Tehcir Yasası yürürlüğe girer, İngilizler ve Fransızlar Gelibolu'dan çekilir.


1916: Amiral Winston Churchill istifa eder, Albert Einstein Görelilik Kuramıni yayınlar, Almanlar Paris'i Zeplinler ile bombalar, Ruslar Erzurum ve Muş'u işgal eder, Araplar Osmanlı'ya karşı isyan çıkarır ve Mekke ve Hicaz bölgesi Arapların eline geçer.


1917: ABD Almanya'ya savaş ilan eder ve 1. Dünya Savaşı'na girer, Arabistanli Lawrence Arapların ayaklanmasını sağlar ve Akabe kentine saldırırlar, Aleksandra Kollantai "Dünya'nın ilk Kadın Bakanı" olur, Filistin Yahudiler'e yurt verilmesini öngörür, Finlandiya bağımsızlığını ilan eder.


1918: Dünya'da İspanyol Gribi başlar, Ukrayna bağımsızlığını ilan eder, Estonya ve Litvanya bağımsızlığını ilan eder, Sovet Rusya'nın başkenti Moskova olur, Gürcistan bağımsızlığını ilan eder, Azerbaycan ve Ermenistan kurulur, Son Osmanlı padişahı Vahdettin tahta çıkar, Osmanlı Megiddo Savaşını kaybeder, Mustafa Kemal Atatürk, Halep kuzeyindeki işgalcilerin taarruzunu durdurur, 2. Abdülhamid ölür, İstanbul'un işgali başlar, Mustafa Kemal Atatürk Arapların düşmanca hareket ve propagandalarına karşı yeni tedbirler alır, Mustafa Kemal Atatürk, Yıldırım Orduları Grup Komutanı olur, İskenderun'a gelen bir İngiliz ve Fransız subayı, İskenderun'a kuvvet çıkarılacağını bildirdi. Mustafa Kemal Atatürk bunu reddeder, Musul İngilizler tarafından işgal edilir, İngilizler Kilis'i işgal eder, Fransızlar Antakya'yı işgal eder.Tarsus, Ceyhan ve Adana Fransızlar tarafından işgal edilir, İngilizler Batum'u işgal eder, Pozantı işgal edilir, İşgalcilere karşı ilk direniş, Hatay Dörtyol'da başlar, Meclis-i Mebusan padişah tarafından feshedilir.


1919: Alman İşçi Partisi kurulur, Kore tek taraflı bağımsızlığını ilan eder, Merzifon işgal edilir, Benito Mussolini Faşist Mücadele Birliklerinin İttifakı Partisini kurar, Yunanistan İzmir'i işgal eder, İngilizler Konya'ya girdi, Medine teslim edilir, İngilizler Maraş'ı işgal eder, Fransızlar Zonguldak, Kozan ve Ereğli'yi işgal eder, İngilizler Kars ve Urfa'yı işgal eder, İtalyanlar Antalya'yı işgal eder, Gürcüler Ardahan'a girer, İtalyanlar Konya'ya girer, Fransızlar Afyonkarahisar'ı işgal eder, Damat Ferid İngiltere'nin himayesini sağlamak üzere Amiral Calthorphe'a bir proje verir, Foça, Karaburun, Urla, Yenikale istihkamları İngiliz, Fransız ve Yunanlılarca işgal edilie, Yunanlar Urla ve Seferihisar'ı işgal eder Damat Ferid Paşa İngiltere'nin himayesini sağlamak üzere Amiral Calthorphe'a bir proje verir, Fransızlar tarafından işgal edilen Afyonkarahisar İtalyanların eline geçer, Mustafa Kemal Atatürk Samsun'a çıkar ve Kurtuluş Savaşı başlar, Mustafa Kemal Atatürk Sadaret'e raporunda "Millet tek vücut olup hâkimiyet esasını ve Türklük duygusunu hedef kabul etmiştir." der, Yunanlar Manisa'yı ve Nazilli, işgal eder, Mustafa Kemal Atatürk Hükümeti tarafından görevinden alınır, Mustafa Kemal Atatürk'ün görevine son verildiği hakkında Harbiye Nazırı genelge yayınlanır, Mustafa Kemal Atatürk Mazhar Müfit'e ileride Cumhuriyet'in kurulacağını söyler, Mustafa Kemal Atatürk askerlikten çıkarılır, Damat Ferid Paşa sadrazamlıktan istifa eder, Maraş'ta Sütçü İmam Olayı gerçekleşir, Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyeti kurulur.
 
Üst