Netizen Turkey Hoş Geldiniz!

Netizen Forum, Türkiye'nin en iyi k-pop forumu. KPOP haberleri, Kore-Türk Dostluk Forum, K-POP Magazin, Tartışmalar, Son Çıkanlar ve dahası.

Kayıt Ol

Billboard, Tüm Zamanların En Iyi 100 Kore Pop Şarkısı Listesini Yayınladı

NetizenAdmin

Üst Yönetici
Tepki
581
Liste için buraya tık:

Spoiler olabilir, listenin ilk 10'unu ve açıklamaları çevirip yazıyorum:

wonder-girls-nobody.jpg

10. Wonder Girls - Tell Me (2007)

Wonder Girls, K-pop'un ilk modern "hook" şarkılarından biri olan (şarkıda insanın ağzına takılan kısa ifadeler) ve öğrenmesi kolay koreografisiyle YouTube'un ilk dönemlerinde bir dans çılgınlığı başlatan "Tell Me" ile akılda kalıcı şarkı nasıl yaratılır şablonu oluşturmuş oldu. Kitschy, retro-fütüristik bir ritm ile Wonder Girls taze bir feminenlik sergiliyor, özellikle üye Sohee'nin "Eomona!" ("aman tanrım!") diye haykırdığı ön nakaratta. Şarkıcı-söz yazarı-yapımcı Park Jin-young tarafından kurulan JYP Entertainment'ın ilk kız grubu olan Wonder Girls, 2007 tarihli Motown esintili single'ları "Nobody"nin İngilizce versiyonuyla Billboard Hot 100 listesine giren ilk K-pop sanatçısı olmuştu. Ayrıca Park Jin Young, 2PM, TWICE ve Stray Kids'in kariyerlerini de yönetmeye devam etti. -M.H.K.

seo-taiji-and-the-boys-i-know.jpg

9. Seo Taiji and Boys - I Know (1992)

Modern K-pop'un sadece bir çıkış hikayesi değil, bir doğum tarihi de var. 11 Nisan 1992'de Seo Taiji ve Boys, yaygın olarak bilinen ilk modern K-pop şarkısı olarak kabul edilen "I Know"u MBC kanalındaki bir televizyon yarışmasında jüri, eleştirmenler ve eski müzisyenlerin önünde canlı olarak seslendirdi. Ülkenin dört bir yanındaki gençler, grubun usta b-boying'inin yanı sıra New Jack Swing, rock, hip-hop ve rap karışımı şarkısına büyük bir heyecanla tepki verdi. "I Know" geleneksel trot ve pop müziğe alışkın bir kitleyi sarsarak, Kore müzik endüstrisinin dokusunu sonsuza dek değiştirdi. -M.S.

2NE1-I-am-the-best.jpg

8. 2NE1 - I Am The Best (2011)

2011 yılında çıkardıkları "I Am the Best" ile 2NE1, dönemin tipik kadınsı, sevimli ve masum imajını yıkan ilk K-pop kız gruplarından biri olarak, yeni bir endüstri standardı oluşturdu. Anında tanınabilen elektro ritmiyle şarkı, lider CL'in artık ikonik hale gelen "Naega jeil jal naga" ("Ben en iyisiyim") haykırışıyla başlıyor. Bu sözleri duyan ve hiçbir şeyden haberi olmayan hayranlar, 2NE1 Coachella 2022'deki sürpriz yeniden bir araya gelişlerinde şarkıyı seslendirdiğinde çığlıklara boğuldu. 2010'daki "Fire" ve "Can't Nobody" gibi önceki albümleri de bir o kadar sert olsa da, "I Am the Best" her şeyi bir kademe daha yukarı taşıdı. -K.K.

big-bang-haru-haru.jpg

7. BIGBANG - Haru Haru (2008)

İlk yıllarını Koreli punk grubu No Brain ile işbirliği yaparak ve Neptunes ve Maroon 5 esintili ritimlerle flört ederek geçiren BIGBANG, müzikal kimliğini Japon deep house'unu yüksek tempolu bir R&B dramına dönüştürerek buldu. Bu formül, üye T.O.P'nin hüzünlü öfkesini içeren ve Daesung'un nakaratta duygusal bir barajı yıkar gibi yükselen vokallerinin yer aldığı hüzünlü piyano dans şarkısı "Haru Haru"da rafine edildi. Dünyanın öbür ucunda Ne-Yo "Because of You" ile acı dolu bir romantizmi anlatıyordu, ancak BIGBANG burada gözyaşlarının eşiğindeymiş gibi şarkı söyleyip rap yaparak Kore'ye özgü bir acıma duygusu yaşatıyor. -J.M.K.

blackpink-ddu-du-ddu-du.jpg

6. BLACKPINK - Ddu-Du Ddu-Du (2018)

1996'dan bu yana YG'nin uyguladığı model, süperstar potansiyeli olan idolleri seçmek ve onlara karizmalarını tam anlamıyla ortaya koyan parçalar vermekti. Ancak, çıkış single'ı "DDU-DU DDU-DU" kendinden emin bir "girl crush" enerjisiyle gümbür gümbür gelen Blackpink gelene kadar bu kadar kusursuz bir şekilde uygulanmamıştı. Her üyenin cazibesi sergileniyor: Jennie'nin rapleri heyecan verici, Lisa göz kırparak ve sırıtarak performans sergiliyor, Rose'nin eşsiz vokal tınısı parlıyor ve Jisoo'nun sessiz özgüveni her şeyi dengeliyor. Çoğu hit şarkıları gibi bu şarkı da K-pop'un EDM trap şablonunu mükemmelleştiren ve popülerleştiren YG'nin yerleşik yapımcısı Teddy Park tarafından hazırlandı. BLACKPINK o zamandan beri bu Teddy sound'ını küresel boyutlara taşıdı, ancak "DDU-DU DDU-DU" ikonik olmaya devam ediyor. -C.L.

Cho-Yong-Pil-short-hair.jpg

5. Cho Yong Pil - Short Hair (1980)

Cho Yong Pil'in ilginç falsetto'su, uhrevi analog synth'leri ve majör yedili akorlarıyla "Short Hair" Kore popunda devrim yaratan bir güç oldu ve dinleyicilere trot'un pentatonik melankolisinden bir kaçış sundu. Etkili balad sanatçısı, rock grubu Atkins ve 1976'daki hit solo ilk single'ı "Come Back to Busan Port" ile kendini zaten kanıtlamış olsa da, bu şarkı Cho'nun bir marihuana skandalı ve performans yasağının ardından zaferle geri dönüşüne işaret ediyor ve kalıcı popülaritesi için zemin hazırlıyordu. 1980'in devrimci baharında yayınlanan bu özgür şarkı, - Jang Hoon'un o dönemde geçen 2017 yapımı draması A Taxi Driver'ın girişinde "Short Hair" kullanılıyor - o zamandan beri ayrılmaz bir şekilde Seksenlerin özgürlükçü ruhuyla ilişkilendiriliyor. -J.G.

BTS-spring-day.jpg

4. BTS - Spring Day (2017)

Arkadaşlık, hüzün ve pişmanlık üzerine ebedi bir düşünüş olan "Spring Day", BTS'in karmaşık duyguları evrensel pop şarkılarında özetleme konusundaki eşsiz yeteneğinin parlak bir örneği. Grup, kayıp, hafıza ve gelecek için umut gibi güçlü duyguları dokunaklı bir şekilde çağrıştırırken, 2017'nin yükselen baladı gür vokaller ve duygulu raplerle dolu: "Sabah yeniden doğacak/Çünkü hiçbir karanlık ya da hiçbir mevsim sonsuza dek sürmez". Yaygın olarak 2014'teki Sewol Feribot faciasında boğulan çoğunluğu genç yolculara bir anma olarak anlaşılan "Spring Day", derin ıssızlıktan güçlü bir sanat yaratıyor ve grubun zengin kataloğundaki tartışmasız en sevilen şarkı olmaya devam ediyor. -J-H.K.

IU-good-day.jpg

3. IU - Good Day (2010)

Kendi jenerasyonunda ülkenin tartışmasız en popüler şarkıcı-oyuncusu olan IU, 2008'de kariyerine başladıktan sonra istikrarlı bir şekilde tanındı, ancak 2010'ların başında hala müzikal temellerini buluyordu. Ardından 2010 tarihli "Good Day" geldi. İlk dinleyişte, orkestral enstrümantasyon ve synth'lerle desteklenmiş, hareketli, tatlı bir melodi. Ardından prodüksiyon funk esintili popa kayıyor; cesur kornolar ve tatlı, katmanlı vokaller IU'nun parlak, cesur ve şekerli duyarlılığını vurguluyor. "Good Day" anahtar değişimleri boyunca süzülüyor ve itiraf edilen aşkın ivmesiyle yükseliyor - IU'nun sesinde üç notalık bir sıçrama o kadar muhteşem ki onu anında efsanevi Koreli şarkıcılar alemine fırlatıyor. -T.H.

HOT-candy.jpg

2. H.O.T - Candy (1996)

SM'den H.O.T.’nin (Highfive of Teenagers) ilk albümü We Hate All Kinds of Violence'da yer alan ve hip-hop ethosunu pop duyarlılığıyla harmanlayan "Candy", tüm K-pop erkek gruplarının şekerli-tatlı yaz şarkıları için çıtayı belirledi. İlk idol gruplardan biri olarak kabul edilen ve erkek gruplarının popülaritesinin oluşmasını sağlayan H.O.T., Hallyu'nun erken dönemdeki atalarıydı ve K-pop'un ilk yıllarında en iyi bilinen seslerden bazılarına sahipti. Grubun gökkuşağı palyaço kıyafetleri ve büyük boy eldivenleriyle mükemmel bir uyum sağlayan "Candy" coşkulu ve kalıcı, neşeli bir klasik. -M.S.

girls-generation-gee.jpg

1. Girls' Generation - Gee (2009)

"Gee", Girls’ Generation üyesi Tiffany'nin şarkının girişinde vaat ettiği gibi bir "ilk aşk hikayesi"nin anlatımı değil, aşkın ve onun tüm tarifsiz coşkularının pop müzik aracılığıyla nasıl tercüme edilebileceğinin bir kanıtıdır. Bu unutulmaz hit, hızla tekrarlanan hecelerle dolup taşıyor ve her söz, neşenin onomatopoeik bir ifadesi haline geliyor. Bu da şarkının aegyo'yu baş döndürücü, maksimalist bir estetik olarak nasıl kullandığını destekliyor. Kendisinden önce ya da sonra başka hiçbir K-pop şarkısında olmayan, aşık olmanın baş döndürücülüğünün saf bir anlatımı.

Şaşırtıcı bir şekilde, "Gee" neredeyse olmayacaktı. SM Entertainment "Dancing Queen"i grubun 2009'daki ilk EP'sinin single'ı olarak yayınlamayı planlıyordu - muhtemelen Wonder Girls'ün retro hiti "Nobody "ye bir yanıt olarak. "Gee"yi plak şirketine gösterdikten sonra, yapımcı ikili E-Tribe'a, şarkının sözlerinin çocukça ve melodisinin zayıf olduğu söylendi. E-Tribe'ın Lee Hyori, KARA ve Nassun için yaptığı önceki şarkılar burada mükemmelleştirdikleri basit dolaysızlığın ipuçlarını vermişti, ancak "Gee" daha da güçlü bir şekilde dolaysızdı, özellikle de şarkının ışıltılı Shibuya-kei synth'lerinin sürekli olarak gelişmesi, bir aşkın bize nasıl enerji verebileceğini yakalaması. Neyse ki E-Tribe tavrını korudu ve şarkı hızla yükselişe geçerek o zamana kadar en çok izlenen K-pop müzik videosunu ortaya çıkardığında (2012'de Psy'ın "Gangnam Style"ı tahta çıkana kadar) haklı olduklarını kanıtladılar. Çıkışından sonra 14 yıl geçmesine rağmen, "Gee" hala bir keşif gibi hissettiriyor ve bunun nedeni de aşkın da her zaman bir keşif gibi hissettirmesidir. -J.M.K.

Konu Sahibi
NetizenAdmin

NetizenAdmin

Üst Yönetici
Tepki
581
Ben şahsen geçmişten ikonik şarkıları koymalarını beğendim. Açıklama kısımları da ilginç geldi ve hoşuma gitti. Gidip asla Seo Taiji veya Cho Yong Pil dinlemezdim mesela ama açıklama kısımları ilgimi çektiği için bir bakacağım.
Eğer ilk 10 böyle son zamanların en popüler şarkılarından-gruplarından oluşsaydı o zaman iyi araştırılmamış ve fanları mutlu etmek için yapılmış bir liste denebilirdi.

mektup

Trainee
Tepki
53
tell me, ddu du ddu du, spring day dışındakilerinin melodilerini hatırlayamadım
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:

19. sırada new jeans olması peki? ilk yirmide psy yok, listeyi genel anlamda beğenmedim ben

Valin

Rookie Idol
Tepki
1,065
Ben şahsen geçmişten ikonik şarkıları koymalarını beğendim. Açıklama kısımları da ilginç geldi ve hoşuma gitti. Gidip asla Seo Taiji veya Cho Yong Pil dinlemezdim mesela ama açıklama kısımları ilgimi çektiği için bir bakacağım.
Eğer ilk 10 böyle son zamanların en popüler şarkılarından-gruplarından oluşsaydı o zaman iyi araştırılmamış ve fanları mutlu etmek için yapılmış bir liste denebilirdi.
Ben de eskiden şark koyardım net ama Seo Taji'ye kadar gitmezdim sanırım dnjfj

mektup

Trainee
Tepki
53
kronolojik bir liste yapıp enleri sıralamadan da seçebilirdiler çünkü bana bazı şarkıların olması garip geldi