Netizen Turkey Hoş Geldiniz!

Netizen Forum, Türkiye'nin en iyi k-pop forumu. KPOP haberleri, Kore-Türk Dostluk Forum, K-POP Magazin, Tartışmalar, Son Çıkanlar ve dahası.

Kayıt Ol

Blogdaki Yorum Denetimi Hakkında

NetizenAdmin

Üst Yönetici
Katılım
8 May 2023
Mesajlar
95
Tepki
580
Puan
13
Merhabalar, netizenturkey blogundaki yorumların denetimi ile ilgili açıklayıcı bir gönderi yazmak istedim. Bundan sonra siteyi takip edip yorumlar konusunda sıkıntısı olanları önce bu başlığa yönlendirelim lütfen.

  • Öncelikle, teknik olarak bilinmesi gereken bazı şeyler var. Sitenin yorum altyapısı gereğince, yorum yaparken email adresinizle giriş yapıyorsunuz. Email adresiniz, kullanıcı adınız, IP'niz kaydediliyor. Eğer aynı email adresi ve kullanıcı adıyla yorum yaparsanız, bir yorumunuz onaylanınca diğerleri onaya düşmeden otomatik olarak yayınlanıyor. Bir yorumda kullanıcı adınızı veya email adresinizi değiştirirseniz onaya düşüyor.

  • Sitede hakaret, küfür kelimeleri kara listede. Hakaret içerikli yorumlar kendilerinden çöpe ya da onaya düşüyor. Ama bunu aşmak için değişik, yaratıcı şekillerde sansür yapan arkadaşlar oluyor. Bu yüzden mesela bir küfürü değişik karakterlerle yazan kişilerin yorumu onaylandığında "bu kişinin yorumu nasıl onaylanıyor" diye sinirleniyorsunuz, ama sitenin sansüründen sıyrılabildikleri için oluyor bu. Zaten böyle yorumları görünce hemen siliyoruz.

  • En başta dediğim gibi yorum yaparken email adresiniz, kullanıcı adınız, IP'niz kaydediliyor. Sitede bir kullanıcı engellendiği zaman, bu üçünden birini değiştirerek yeni bir hesap açmış gibi tekrar yorum yapabiliyor. Özellikle email adresi ve IP'yi değiştiriyorlar. Biz buna dikkat ediyoruz zaten, biz müdahale ettiğimiz için farklı şekillerde gelip sizin görmediğiniz bir sürü engellenmiş kullanıcı var, ama arada bir gözden kaçanlar oluyor. Bir kez onaylandıkları zaman, tekrar tüm yorumları onaylanmaya başlıyor. Bunu da fark edince hemen müdahale ediyoruz. Ayrıca gerçek bir email adresi yazmayan kullanıcılar var, mesela ksjhfdsk@skjfds.com falan yazıyorlar, bunlar da bir kez gözden kaçıp onaylanınca yayınlanıyor. Yani "zaten bir keresinde en fazla X defa email adresi açabilirler, yani yeterince müdahale edilmiyor" gibi bir yorum yanlış olur. Biz asla "zaten silsek de geliyorlar o yüzden müdahale etmeyeceğiz" demiyoruz, şu ana kadar asla bu yapılmadı yapılmaz da. Müdahalesi yapılıyor her seferinde. Onlar defalarca geliyor, biz de defalarca engelliyoruz.

  • Sitede yorumlar özellikle kaos, tartışma gönderilerinde çok hızlı akıyor. Böyle durumlarda sürekli bilgisayar önünde olup yorumları takip etmek gerekiyor, kimsenin böyle bir zamanı yok. Ben siteye gerekirse 10 kişi alayım, kimseden böyle bir şey talep etmem. Emin olun hiçbir site böyle bir denetim yapmaz zaten. Bizim sitede olduğu gibi bir kara liste vardır, kara listeye düşen yorumlar zaten görünmez, aradan sızan yorumlara da sık periyodik kontrollerle müdahale edilir. Bazı siteler asla hiçbir yoruma müdahale etmez mesela.


Şimdi geldik sitenin konseptine. Site kesinlikle taraflı, X grubunun X kişisinin antisi değildir. Hiçbir zaman olmadı. Ben her zaman site editörlerinde her fandomdan insan bulundurdum. Yeri geldi k-pop'ı hiç takip etmeyen, sanatçıları tanımayan çevirmenler bile vardı. Sitenin kullandığı başlıca kaynak Pannchoa olmakla birlikte son zamanlarda editörler eklenmesiyle allkpop, koreaboo, soompi, pannkpop, netizenbuzz gibi siteleri de kaynak almaya başladık. Çıkan hemen her şeyi çevirmeye çalışıyoruz yetişebildiğimiz kadar. "X idolünün ilk önce negatif haberini çevirmenize şaşırmadım" gibi yorumlar geliyor. Biraz bekleseler aslında görecekler ki taslakta olumlu haber de duruyor yayınlanmayı bekliyor, ya da bir editör olumlu haberi çevirmek istediğini söylediği için onun çevirisini bekliyor oluyoruz. 10 tane pozitif haber çevrilmiş arada 2 tanesi kötü diye siteyi anti ilan ediyorlar. Bu yüzden site bilmem kim kişisinin antisidir gibi yorumların kesinlikle asılsız olduğunu belirtmek istiyorum. (Şu ana kadar bütün grupların ve kişilerin antisi ilan edilmişizdir. Tüm grupların antisi olan bir site, herkese objektiftir diyebiliriz öyleyse...)

Sitedeki içeriklerin çeviri olduğunu unutmayın, biz kendimiz uydurmuyoruz. Çevirileri de Korece bilmediğimiz için kendimiz seçmiyoruz. İngilizce kaynakları kullanıyoruz. Çeviriler asla çarpıtarak, bir idolü kötü gösterecek şekilde yapılmaz. Şu ana kadar asla bir idolü kötü etkileyecek şekilde yanlış çeviri yapmadık. Kaynak site yanlış çevirmiştir dolayısıyla bizim çevirimiz yanlıştır onu saymıyorum, öyle durumlarda zaten düzeltme geldiğinde hemen düzeltiyoruz gerekirse haberi silip baştan yayınlıyoruz.

Lütfen netizenturkey'nin bir hayran sitesi olmadığını hatırlayın. İdolünüz hakkında kötü yorumları da okumayı kaldıramayacaksanız lütfen siteye girmeyin. Tabi ki sert dille eleştirenler olacak, üslubunu beğenmedikleriniz olacak, hakaret içermediği halde nefret yorumu olarak kabul edilebilecek yorumlar olacak. Kavga ve tartışma olacak. K-Pop'ın konuşulduğu her sitede bu tarz şeyler oluyor, olmadığı tek siteler fansiteleri. Sevdiğiniz kişi hakkında olumsuz şeyler okumak sizi çok kötü etkiliyorsa, sinirinizi bozuyorsa okumayın, yorum yapmayın. Yorum yapan kişiye hakaret, idole ağır hakaret olduğunda biz zaten gerekeni yapıyoruz. Sadece sert eleştiri okuyunca bile sinirleniyorsanız siteyi okumayın, bu sizin için daha iyi olacaktır.

Yorumları denetlemesi için ek bir ekip kurulması söz konusu olamaz. Bu ekibin kurulması yalnızca ek iş çıkartır, bu ekibi de denetlemek gerekir. Ayrıca, bariz hakaret içeren yorumlar hariç, yapılan yorum kime göre, neye göre yayınlanmaması gereken bir yorum? Bunu bir düşünmek lazım. Şikayet edilen yorumlardan bazıları gerçekten gözden kaçmış ve yayınlanmaması gereken yorumlar oluyor, onlara müdahale ediyoruz zaten. Ama bazen, şikayet edilen yorumlar gerçekten yalnızca sert eleştiri oluyor, kaba üslup oluyor.. şikayeti okuyunca, o yorumun neden silinmesi gerektiğini ben anlayamıyorum. Böyle bir yorum denetim ekibi kursak, herkes kendine göre yanlış bulduğu yorumları silse bu ne demek olur sizce? Bence bu siteyi ağır sansüre almak gibi bir şey olur. Ben bu seviyede sansüre kesinlikle karşıyım.

Şunu da belirtmek istiyorum, sitenin çok toksikleştiği ve bu sebeple her yorumun onaya düşecek şekilde ayarlandığı dönemler oldu. Ben kendim her yorumu elimle onaylayıp öyle yayınlatıyordum. Aynı şekilde belli bir süre sadece pozitif haber yayınlandığı, hiçbir tartışma ve kötü yorum olmadığı dönemler oldu. Bu dönemlerde yorumlarda ve site mailine en çok gelen şikayet neydi biliyor musunuz? Site çok sıkıcı oldu diyorlardı. İnsan doğası gereği kaos kendi sevdiğine dokunmadığı zaman kaosu okumayı seviyor. Başka idoller hakkında kaos çıktığı zaman severek okuyanlar, kendi idolleri ile ilgili tartışmalar çıktığında siteyi anti ilan ediyor, her yerde şikayet ediyor..

Uzun oldu ama özetle, yorum denetimi sitedeki admin ve editörler tarafından yapılmaktadır. Biz de insanız, gözümüzden kaçan sitede olmaması gereken yorumları, sizler sayesinde görünce gerekli müdahaleleri de yapıyoruz. Bu sitenin arkasında yılların emeği var, ben ve editörler bu sitenin ve okuyucularının kötülüğünü isteyebilir mi? Vakit harcadığı, emek harcadığı sitenin çok kötü bir itibara sahip olmasını ister mi?

Her zaman eleştiri yapabilirsiniz, öneride bulunabilirsiniz, üslubunuz düzgün olduğu sürece. Eleştiri kaldıramayan bir ekip olsaydık forumda eleştiri ve şikayet başlıklarının açılmasına da izin vermezdik. Site yorumlarında siteyi eleştiren, X idolünün antisi ilan eden yorumları bile direk silerdik.

Sitedeki diğer editörler de isterlerse yorum yapabilirler, kimliklerini açıklamak istemezler belki onlara bırakıyorum. Teşekkürler okuduğunuz için.
 
Son düzenleme:

hello

Trainee
Katılım
11 Kas 2023
Mesajlar
21
Tepki
4
Puan
1
Çok teşekkürler forumda sırf sevmediği idollüne (ki önceden cinsiyetçi şarkı yapmış biri olduğu için sevmiyorum hakaret dahii etmedim bana destek veren kişi de vardı.) sırf idollüne laf gelince bunu kötü yorum olarak görüp hakaret edip iftira atarak insanlara benim hakkımda yanlış gösterdi buna inanlarda vardır . Yazdıkları; ( hala daha bunu anlamayanlar olursa diye :) Benim yazdıklarımın hemen altında yazıyor bir başkasına değil yani başkası olsa şu .. ,kız diye başlamaz )

" Bu kız benim karşıma gelse çok ciddiyim insanlığımı bir kenara atarım, gitmiş Lisa'ya da hayat kadını terimi üzerinden bir sürü hakaret etmiş, hayatımda ilk defa bu kadar sinirlendim, girmeyecektim şu IQ yoksunu topluluğunun arasına ama öyle yorumlar var ki insan çileden çıkıyor. " 2. Lan sen ne kadar ucube bir varlıksın, insanlara iftira atması yetmiyormuş gibi (V ve Jungkook'a pedofili iması yapıyor bir de ahlak yoksunu ucube) bir de utanmadan sıkılmadan şuraya yorum yapıyor obsesif amip 3.3.a şu eziklerin girememesi için bir sistem yapın, biz forum ve site kullanıcıları olarak bunlarla aynı ortamda olmak istemiyoruz.

yazıları hem de sslerden sonra." Bu tipler hakkında da rahatlıkla isim karalama ,iftira ve ağır küfür ve tahrik yazıların onaylanmasına şaşırdım. Kullanıcı korkusundan mı silmiş bilemem.
önceden hesabım aktif etseydim direkt şikayet etmek isterdim. Yien de bu tiplerin rahatlıkla bu şekilde yazılarını görmek istemem.
 
Son düzenleme:
Konu Sahibi
NetizenAdmin

NetizenAdmin

Üst Yönetici
Katılım
8 May 2023
Mesajlar
95
Tepki
580
Puan
13
Ellerinize, emeğinize sağlık. Bu gönderi akıllarda soru işareti kalan herkes için faydalı olmuştur 🌸

Herkese yönelik yazdınız tabii ki ama ben yine de Ledzeppelin ile ilgili birkaç şey belirtmek isterim, genel herkese. (En çok o bu durumu belirttiği için.)
Ledzeppelin'in genel bakış açılarını, dünya görüşünü net bilemem. İyi niyetli biri olduğunu düşünmüşümdür hep, hâlâ öyle düşünürüm. Attığı konuda onun sitenin bu durumuna karşı tutumunu konuşmak istedim, okurken ondan hissettiğim gergin hissiyatı rahatlatmak istedim. Tepkisine yönelik ya da diğer yanlarına yönelik konuşmayı kendimce doğru bulmadım, kendisinde istemediğim etkiler bırakmak istemediğimden dolayı. Genel olarak forumda herkese bu konuda dikkat etmeye çalışırım.
Kendisi anlayışlı birisidir. Ben yorumumu belirttiğimde sizlere ve diğer yetkililere yönelik yazdığı cümlelerini düzeltti. Bu arada benim de varsa eğer sizlere ve diğer yetkililere söylediğim uygunsuz, yersiz bir şey afedersiniz, fark etmeden istemeden olmuştur.
Kendisinin idollerine laf geldi diye bu şekilde hareket ettiğini düşünmüyorum ayrıca. Sadece idoller değil kim olsaydı yine bu tarz tepkilerini bırakırdı. Dünyadaki her şeyin güzel, yerinde olmasını istediğini düşündüğüm bir yanı var.

Bu arada verdiği örneklere dikkatli bakmadım, daha önceki gönderilerinde verdiği örneklerde gerçekten hoş olmayan cümleler vardı, yine o şekildedir diye düşündüm. "O kişiler" diye belirttiğim cümlelerimde aslında gerçekten öyle olmayıp kırdığım birileri varsa özür dilerim.

Bunları yazmam yersiz oldu belki de. Sadece içimden geldi yazmak.


Merhabalar, bu gönderiyi Ledzeppelin'e ithafen yazmadım. Sadece konusu açıldığı ve dün bu tartışıldığı için yazmak istedim, sık sık aynı konu hakkında tartışılıyor çünkü.
Ledzeppelin burada kendini savunamadığı için onun arkasından konuşmak doğru olmaz.
Teşekkürler yorumun için.
 
Konu Sahibi
NetizenAdmin

NetizenAdmin

Üst Yönetici
Katılım
8 May 2023
Mesajlar
95
Tepki
580
Puan
13
Çok teşekkürler forumda sırf sevmediği idollüne (ki önceden cinsiyetçi şarkı yapmış biri olduğu için sevmiyorum hakaret dahii etmedim bana destek veren kişi de vardı.) sırf idollüne laf gelince bunu kötü yorum olarak görüp hakaret edip iftira atarak insanlara benim hakkımda yanlış gösterdi buna inanlarda vardır . Yazdıkları; ( hala daha bunu anlamayanlar olursa diye :) Benim yazdıklarımın hemen altında yazıyor bir başkasına değil yani başkası olsa şu .. ,kız diye başlamaz )

" Bu kız benim karşıma gelse çok ciddiyim insanlığımı bir kenara atarım, gitmiş Lisa'ya da hayat kadını terimi üzerinden bir sürü hakaret etmiş, hayatımda ilk defa bu kadar sinirlendim, girmeyecektim şu IQ yoksunu topluluğunun arasına ama öyle yorumlar var ki insan çileden çıkıyor. " 2. Lan sen ne kadar ucube bir varlıksın, insanlara iftira atması yetmiyormuş gibi (V ve Jungkook'a pedofili iması yapıyor bir de ahlak yoksunu ucube) bir de utanmadan sıkılmadan şuraya yorum yapıyor obsesif amip 3.3.a şu eziklerin girememesi için bir sistem yapın, biz forum ve site kullanıcıları olarak bunlarla aynı ortamda olmak istemiyoruz.

yazıları hem de sslerden sonra." Bu tipler hakkında da rahatlıkla isim karalama ,iftira ve ağır küfür ve tahrik yazıların onaylanmasına şaşırdım. Kullanıcı korkusundan mı silmiş bilemem.
önceden hesabım aktif etseydim direkt şikayet etmek isterdim. Yien de bu tiplerin rahatlıkla bu şekilde yazılarını görmek istemem.

Yorumun için teşekkürler. Senin hakkında yazı yazıldığı için kendini savunmakta serbestsin, bu yüzden dünkü gönderilerin silinmedi, ama lütfen daha fazla bu kullanıcıyla ilgili konuşulmasın. Yeri burası değil, hem de kendisini savunmak için burada değil, doğru olmaz.
 

hello

Trainee
Katılım
11 Kas 2023
Mesajlar
21
Tepki
4
Puan
1
doğrudur sadece ben de bir fikir paylaşmak istedim bu kadar kolay bir şekilde formda yazmasına şaşırdım. bundan sonra insanlar iftira hakaret etmeden 3 kere düşünmeli. Kadın düşmanı ilan ettim hele ki Lisa için :D yanii aşırı komikkkti.
Yorumun için teşekkürler. Senin hakkında yazı yazıldığı için kendini savunmakta serbestsin, bu yüzden dünkü gönderilerin silinmedi, ama lütfen daha fazla bu kullanıcıyla ilgili konuşulmasın. Yeri burası değil, hem de kendisini savunmak için burada değil, doğru olmaz.
Ama bir başkası gelip bana ısrarla bu tip şeyleri yazdığımı öncekilerini bilerek sildiğim ima etti ingilizce bilsem silmem. hatta bir de pedoculara destek vermişim :D aşırı saçmaa bana rahatlıkla laf atarsa ben de cevap veririm. Beni tanımadan benim adıma konuşamaz. hakkımda böyle yapmış olabilirsin ama öyle de olmayabilirsin gibi kıvırma yazıları yazması :) saçma buldum. kendimi açıkladım .
 
Son düzenleme:

ponywinx

Judith🩷
VIP Visual Queen
Katılım
15 Eyl 2023
Mesajlar
1,532
Tepki
2,858
Puan
143
Yeni ekip kurulması bence de saçma olurdu isterse 20 kişi olsun yine bir tane bile olsa gözden kaçar ayrıca. Bu 20 kişi kendine göre yorumları silerse ve onaylamazsa daha da karmaşa yaratır sitede denildiği gibi. Küfür hakaret ve aşağılama yoksa ne diye onaylanmasın ki? Ama bazen çok normal bir yoruma onay vermediğiniz aşırı anormal yoruma da(sert eleştiri değil) onay verdiğinizi görmüştüm. İnsanlık halidir karıştırılmıştır diye geçiyorum. Zaten bu netizenturkey de fan sayfası falan değil. Haberleri neye göre çeviriyorsunuz bilmiyorum ama bazı gruplarla ilgili hiç haber yokken bazılarında ise aynı konudan bir kaç tane var. Biliyorum l saydığınız yerlerden alıyorsunuz ama sonuçta burası eleştiri blogu değil mi? Hepsinden mümkün olduğunca olmalı. Onun dışında ben genel olarak netizenturkey i seviyorum 🩷
 
Katılım
1 Haz 2023
Mesajlar
494
Tepki
1,362
Puan
140
olmayan haber nasıl çevirilsin? örneğin forumda exo haberi paylaşılmıyor dendi. paylaşılmıyor değil haber çıkmıyor. xiumin'in dizi haberi çıktı hatta paylaşan bizzat bendim ama exo haberi paylaşılmıyor diyen kişiler dönüp gönderiye bakmadı? Aynı haberler varsa blogta tek başlıkta toplanıyor dikkatini çektimi hiç bilmiyorum ama. Kediy yazdığı ve sende dile getirdiğin halde tekrar ekleyeyim olmayan bir şeyi nasıl çevirebilirler? kaynak olarak kullanılan siteler belli, örneği yine exo üzerinden vereceğim bu konudan başladığım için. Kyungsoo'nun şirketi için haber gelmiş yorum gelmiş gönderi atılmış ama diğer taraftan kai askerde ve sehun aktif değil (gördüğüm kadarıyla) o zaman nasıl bir haber ya da netizen yorumunun çevirilmesini bekliyorsunuz?
Öncelikle tüm adminlere ve çevirmenlere emekleri için teşekkür ederim. Ama bir ara gerçekten kaynak sitede EXO haberleri olmasına rağmen o haberler çevrilmiyordu. O zamanlar çeviri ekibinde miydin bilmiyorum ama kırk yılda bir gelen EXO haberleri çevrilmezken bazı grupların hep aynı türde haberleri bile es geçilmiyordu. Bu bir gruba antilik değil tabiki, büyük ihtimalle etkileşim çok gelmeyecek diye çevrilmiyordu. Bence bu yüzden çoğu EXOL (biri de benim) bloğu saldı. Foruma gelmemin tek nedeni @erigom ❤️ gibi aktif EXOL'lerin EXO hakkında paylaşım yapmasıydı. Buraya da alışınca bloğa pek bakmamaya yada baksam bile yorum yapmamaya başladım. Benim gibi foruma kayan EXOL'ler dışında bazıları da siteyi komple bıraktı sanırım. Artık pek aktif EXOL kalmadığı için kaçınılmaz olarak EXO haberlerinde etkileşim oldukça düştü. Dediğim gibi kasıtlı yapılmasa bile bu durum EXOL için siteden kopuş anlamına geldi. Evet kaynak sitelere çok EXO haberleri gelmiyordu ama gelen bir iki haber de bir süre gerçekten göz ardı edildi.
 
Son düzenleme:

ponywinx

Judith🩷
VIP Visual Queen
Katılım
15 Eyl 2023
Mesajlar
1,532
Tepki
2,858
Puan
143
olmayan haber nasıl çevirilsin? örneğin forumda exo haberi paylaşılmıyor dendi. paylaşılmıyor değil haber çıkmıyor. xiumin'in dizi haberi çıktı hatta paylaşan bizzat bendim ama exo haberi paylaşılmıyor diyen kişiler dönüp gönderiye bakmadı? Aynı haberler varsa blogta tek başlıkta toplanıyor dikkatini çektimi hiç bilmiyorum ama. Kediy yazdığı ve sende dile getirdiğin halde tekrar ekleyeyim olmayan bir şeyi nasıl çevirebilirler? kaynak olarak kullanılan siteler belli, örneği yine exo üzerinden vereceğim bu konudan başladığım için. Kyungsoo'nun şirketi için haber gelmiş yorum gelmiş gönderi atılmış ama diğer taraftan kai askerde ve sehun aktif değil (gördüğüm kadarıyla) o zaman nasıl bir haber ya da netizen yorumunun çevirilmesini bekliyorsunuz?
Bahsettiğim o değildi bahsettiğiniz sitelerde ingilizce halini görmeme rağmen çevrilmeyen haberlerden bahsetmiştim. Siteye girdiğim zamanalarda görüpte ilgimi çeken habere bakarım belki zamanım olmadığı giremediğim ana denk gelir bakamam diye hiç bir zaman X in haberini çevirmiyorsunuz demedim. Biliyorum sen söyleyenler için diyorsun ama benim demek istediğim gördüğüm haberlerin çevrilmemesiydi belki de tek başlıkta toplanıyordu ya da çevrilmeye değer görmüyordu bilmiyorum; olmayan bir haberi çeviremezsiniz zaten bu mümkün değil, demek istediğim bu değildi.
 
Üst