Ben tam 4 yıl boyunca diş teli kullandım ve çıkalı tam 1 ay oluyor. Benim için şöyleydi durum, altta iki tane azı dişimi çektirmek durumunda kalmıştım ben daha önce çürümrden dolayı. O sebeple yukarıdan da iki dişi çekmemiz gerek dedi doktor alt ve üstün denk olması açısından. Ve üstten iki dişimi de çektirmek zorunda kalmıştım. Önce o iki dişi çektirdim ardından tellerim takıldı. İlk bir hafta sadece yumuşak ve sıvı besinler tükettim. Sabahları bebe bisküvisi ve süt, pankek gibi yumuşak şeyler, akşamları çorba gibi... Tabi benim iki dişim çekildiği için yemek yemede ekstra zorlandım. Hem onların iyileşme süreci hem tellere alışma süreci üst üsteydi. Ama yinede ilk 1 hafta yumuşak ve sıvı gıda ağırlıklı beslenmen daha iyi olur. Zaten o ilk 1 haftadan sonra alışıyorsun. Herkeste olmamakla birlikte telin battığı ya da damağı zedelediği oluyor. Bu durumda mum gibi malzemelerle bunu önleyrn doktorlar varmış ama benim doktorum direkt ortadaki teli değiştiriyordu ve batma ortadan kalkıyordu. Eğer erik, elma, havuç ya da sert kuruyemiş tüketirsen telin çıkma ya da kopma ihtimali var. Ben erik yemiştim ve arkadan çıkmıştı telim. O yüzden yiyeceksem küçük parçalar halinde kesip lokmalık yiyordum. Aslında tüm yemekleri bu şekilde yiyordum. Mesela ekmeği ön dişlerimle koparıp yemek yerine elimle tek lokmalık olacak şekilde bölüp yiyordum. Bir yerden sonra alışıyorsun zaten öyle yemeye. Elma gibi sert meyveleri ince ince doğrayıp yiyordum yine. Doktor söylüyor zaten ama lokum, jelibon gibi şeyleri yemek yasak ki yasak olmasa bile yemen imkansız zaten çünkü yapışıyor tele. Sakız çiğnemekte yine öyle. 4 sene sonunda ilk kez sakız çiğnediğimde ne kadar mutlu olduğumu görsen gülerdin halime
Asitli içecekler, kuru yemiş, cips gibi şeylerde yasak dedi doktor ama ben kaçamak yapıyordum arada
Ve bu süreçte en önemlisi dişleri düzenlice fırçalamak. Çünkü tellerde takılı kalan yemek normal dişlerde kalandan çok daha fazla. Bu sebeple diş taşı oluşumu daha hızlı oluyor. Bunu önlemel için her yemekten sonra aksatmadan dişleri fırçalamak gerekiyor. Yine doktor söyler arayüz fırçası kullanmaya da özen göster. Arayüz fırçası tellerin arasını daha iyi temizlemeye yarıyor. Normal fırçanın az değdiği ve iyi fırçalanmayan yerlerde gerekliliği kaçınılmaz.
Bir süre sonra dişlerin durumuna göre lastik kullanımı başlıyor. Dişlerin simetrisini sağlamak ve alt-üst dişlerin birbirine oturması için bu işlem. Doktorun belirlediği çeşitli şekillerde takıyorsun. Düzenli kullanmak önemli yoksa işlevini yerine getirmiyor ve tedaviyi uzatıyor. Benim birazda bu sebepten uzadı. Ve son olarak teller çıktığında plak kullanımı başlıyor. Ben şu an kullanıyorum. Çok korkutmuşlardı berbat bir şey diye ama ben gayet memnunum. Zaten şeffaf bir malzeme. Belli bile olmuyor. Bunun da amacı dişlerin tel sonrası kendini salmaması. Yani tekrar yamulma olmasın diye. Benim süreç uzun olunca anlatımım da uzun oldu kusura bakma
Tüm detaylardan bahsetmek istedim naçizane. Ne ile karşılaşacağını bilmen daha iyi. Son olarak şunu söyleyeyim, sonuçtan o kadar mutlu olacaksın ki bu sürece değecek. Elinle ağzını kapatmadan gülebilmek büyük mutluluk