Netizen Turkey Hoş Geldiniz!

Netizen Forum, Türkiye'nin en iyi k-pop forumu. KPOP haberleri, Kore-Türk Dostluk Forum, K-POP Magazin, Tartışmalar, Son Çıkanlar ve dahası.

Kayıt Ol

Bilgi Köşesi Öğrenelim: 8 Mart Olayı

Ü

Üye silindi 192

8 Mart'ı biliyorsunuzdur Dünya Kadınlar Günü olarak kabul ediliyor ve kutlanıyor yani aslında bir anma törenidir aynı zamanda ama çoğu kişi arkasındaki o üzücü hikayeyi bilmiyor.


Olayımız 8 Mart 1857 yılındaki bir katliama dayanıyor. 40 bin kadın işçi New York'ta maaş eşitsizliği (erkeklere 2 kat daha fazla maaş veriliyordu fabrikada) ve kadınlara hakaretler edilmesi üzerine çalıştıkları dokuma fabrikasında greve başlarlar. Pankartlar ile ve çalışmayı durdurarak eşitlik isteyen kadınların başına feci bir olay gelir.

Screenshot_20230825-131213_Google.jpg
Screenshot_20230825-131240_Google.jpg

Polis ayaklanmayı bastırmak üzere bölgedeki fabrikaya gelir ve kadınların hepsini fabrikaya kilitler. Kilitledikten sonra bir kaç erkek çalışan polisin gözünün önünde fabrikayı ateşe verir ve kadınları canlı canlı yakarlar, bu esnada polis de hiçbir şey yapmaz ve olay yerinden uzaklaşır. Bir müddet sonra söndürülen yangının içinden 129 kadın işçi yanarak ve zehirlenerek ölmüş bir şekilde çıkarılır ve geri kalan yaralılar hastaneye kaldırılır. Bu olay tarihe "erkeklerin katliamı" olarak çoktan geçmişken Alman Sosyal Demokrat Partisi üyesi Clara Zetkin ölen kadın işçileri anmak ister ve 8 Mart gününün Dünya Kadınlar Günü olarak kabul edilip anma günü olmasını önerir. Önerisi oy çokluğuyla kabul edillir ve Avrupa'da ilk kez anma 1911 yılında, dünya genelinde ilk kez anma günü ise Chicago'da 1908 yılında gerçekleşir.



Bir kaç ülke 1914-1918 ve 1939-1945 yıllarında Kadınlar Günü kutlamalarını ve anmayı yasaklar fakat dünya genelindeki tüm kadınlar 1960 yılından itibaren devamlı olarak kutlamaya ve anmaya kısıtlamalar ve yasaklar olmadan devam eder.

BM 16 Aralık 1977'de 8 Mart'ın resmi bir şekilde "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul eder ve çoğu ülkede bugün resmi tatil kabul edilir. Türkiye'de ise 8 Mart ilk kez 1921 yılında kutlanmıştır.
 
Konu Sahibi
Ü

Üye silindi 192

Led zeppellin sayesinde forum entelektuel birikim kazaniyor insanlar aydinlaniyor gelecek sekilleniyor:cool:
Happy Black And White GIF
 

Arven

Fanbase Starter
Katılım
10 May 2023
Mesajlar
910
Tepki
2,415
Puan
148
Edebiyat öğretmenim derste anlatmıştı bunu hakkımızı aramaya kalktığımızda ya tehdit ediliyoruz ya öldürülüyoruz demişti geçmişte böyle bı katliam gerçekleşmiş ama bu durum maalesef günümüzde de devam ediyor ne zaman bı kadın şiddet gördüğü ya da haksızlığa uğradığı için boşanmak istese ya toplumdan dışlanıyor ya da daha kötüsü öldürülüyor.İş dünyasında da durum aynı maalesef.
 

Haney 🍯

Bal 🌼
Forum Ağası
Katılım
23 Tem 2023
Mesajlar
2,112
Tepki
7,463
Puan
339
Gerçekten çok üzüldüm, bu kadınların üzerindeki baskının neden olduğunu bir türlü anlayamıyorum. Yani çok mantıksız, sen birinden neden sırf kadın diye nefret edersin ki? Belki önümüzdeki 10, 15 hatta 30 yılda bile kadınlarla erkekler tamamen eşit olmayacak ama bizden sonraki nesildeki kadınların tamamen rahat ve huzur içinde yaşamasını çok isterim
 
Konu Sahibi
Ü

Üye silindi 192

Bunu biz tarih dersinde onuncu ya da on birinci sınıfta okumuştuk. Tarih öğretmenimiz şey demişti 'Bana ne gavurun karısının gününden. Benim Türk kadınım için bir şey yaptılar mı?' Falan demişti... Aynı tarih hocası Payitaht Abdulhamid izleyin tarihinizi öğrenin falan diyodu. Görünce aklıma geldi yazayım dedim
Böylelerini eğitimci yapan sistem de anca böyle olur işte, iğrenç bi zihniyet ya 🤢🤢
 

free

Trainee
Katılım
4 Ağu 2023
Mesajlar
70
Tepki
-4
Puan
3
- dünya kadınlar gününün bu olaya dayandığı tartışmalıdır.
-ilk kadınlar günü 1909 tarihinde olması lazım.
-ilk dünya kadınlar günü olarak geçen 1911 yılında oluyor.
- bu olaya dayatmasında tartışmalı olmasının sebeplerinden biri tarihlerdir 1909'daki gösteri 28 şubatta 1911'deki gösteri ise 19 martta düzenlemesinden kaynaklı farklılıklardır.
- ilk 8 mart baktığım kadarıyla 1917'de sovyet rusyada oluyor ve ondan sonra dünyada 8 martta kullanılması yaygınlaşıyor.
 

Benzer konular

Üst