Netizen Turkey Hoş Geldiniz!

Netizen Forum, Türkiye'nin en iyi k-pop forumu. KPOP haberleri, Kore-Türk Dostluk Forum, K-POP Magazin, Tartışmalar, Son Çıkanlar ve dahası.

Kayıt Ol

Bilgi Köşesi Psikoloji: Capgras Sendromu

Ü

Üye silindi 192

Capgras Sendromu,Türkçesiyle Sahtekâr Sendromu; kişinin yakınındakileri sahtekâr sanması, başkalarının onların yerine geçtiğini düşünmesi ve yüzlerinin adeta bir maske olup altındaki kisinin ailesi olmamasına inanması gibi dünya üzerindeki en garip rahatsızlıklardan biridir. Hastalık 1923 yılında Capgras ve Reboul-Lachaux tarafından bulunmuş ve isimlendirilmiştir. Hastalığın tek başına oluştuğu vakalar çok nadirdir, genelde hastalık beyne alınan bir darbe ile oluşur ve bu sendroma sahip kişilerde Paranoid Kişilik Bozukluğu da bulunur.

Capgras Syndrome by RachelLaughman on DeviantArt.jpeg


Bu rahatsızlık nadir görülen bir hastalık sayılabilir, %3 ila %4 civarında görülür. Rahatsızlığı tetikleyen/oluşmasını sağlayan veya buna hizmet eden olaylar şunlardır:

Paranoid Kişilik Bozukluğu
Alzheimer
Epilepsi
Serebrovasküler Hastalık
Multiple Skleroz
Viral Ensefalit
Frontal Lob Patolojileri
Hepatik Ensefalopati
Bakır Zehirlenmesi



Hastalık genelde kadınlarda daha fazla görülür. Evli, bekar ve dul olma gibi evrelerde güvenilmeyen kişiler değişmektedir. Kişiler gördükleri insanlara inanmazlar ama onlarla konuşabilirler veya yazışırken onların sahtekâr olduklarına inanma ve yakınlarının yerine geçme düşünceleri akıllarından geçmez çünkü sadece beynin görsel patikaları hasar alır ve amigdala duygusal tepkileri veremez bu da tanıdığımız kişileri görünce alınan o güven hissini alamamayı sağlar. Hastalığın henüz bulunmuş bir tedavisi yoktur, antipsikotik ilaçlar kullanılsa da pek bir düzelme görülmemiştir.


Biyolojik Kısmın Kaynağı:

Bilgilerin Kaynağı:
 
Konu Sahibi
Ü

Üye silindi 192

Forumun kültür seviyesini yükseltiyorsun @ledzeppelin
Cheek Kiss GIF by Capital Pride | Have Pride 365!
 

Benzer konular

Üst