Netizen Turkey Hoş Geldiniz!

Netizen Forum, Türkiye'nin en iyi k-pop forumu. KPOP haberleri, Kore-Türk Dostluk Forum, K-POP Magazin, Tartışmalar, Son Çıkanlar ve dahası.

Kayıt Ol

Dinle Sabaton

Nora

Rookie Idol
Katılım
16 Haz 2023
Mesajlar
360
Tepki
1,431
Puan
119
Bir ay kadar önce keşfettiğim bi grup, haklarında bişeyler yazmak istedim. Burada birileri için de yeni bi keşif olur belki. Olabildiğince kısa tutmaya çalışsam da uzun bi yazı oldu.

Sabaton 1999 yılında kurulan ve hâlâ aktif olan İsveçli bir metal grubu. Yaptıkları müzik power metal olarak kategorize edilse de thrash, klasik heavy metal ve senfonik metal etkileri de görülüyor.

Joakim Brodén, Chris Rörland, Pär Sundström, Tommy Johansson ve Hannes Van Dahl olmak üzere mevcut 5 üyesi var. Geçmişten bugüne kadroda epey değişiklikler yaşanmış. Gruptan ayrılan 7 eski üye var ama isimlerini yazmak istemedim, kalabalık yapmasınlar burada 😁

Ayrıca Sabaton 'savaşçıların ayaklarını koruyan zırh' anlamına geliyor. Bu bilgiyi neden veriyorum? Çünkü grubun şarkıları yaşanmış savaşları, kahramanlıkları, dönemine damga vurmuş tarihi olayları ve figürleri anlatıyor. Yaptıkları müziğe uygun bi isim seçmişler kendilerine.

2005 tarihli Primo Victorio albümü Normandiya Çıkarması'nı, Stalingrad'ı, Körfez Savaşı'nı, Vietnam Savaşı'nı ve Altı Gün Savaşlarını konu alan bir albüm. 2007 tarihli The Art Of War albümleri Sun Tzu Savaş Sanatı kitabından esinlenilmiş. 2010 tarihli Coat Of Arms albümündeki çoğu şarkı 2. Dünya Savaş'ını anlatıyor. 2019 tarihli The Great War albümündeki şarkılar da 1. Dünya Savaşı hakkında.

Wikipediadan SS şöyle bir albüm diskografisi bırakayım şuraya ilgilenen olursa diye.

Screenshot_2023-08-17-00-53-56-1.png

Grubun diskografisi bi nevi tarih dersi gibi. Şarkıların konu edildiği olayları kişileri araştırma ihtiyacı duyuyorsunuz. Gerçi ben henüz hepsini araştırıp öğrenmeye fırsat bulamadım.

Bi kaç da şarkı bırakayım.

Benim grubu keşfettiğim Cliffs Of Gallipoli şarkısı. 1. Dünya Savaşı'ndaki Ingiliz Çıkarması ve Türk savunmasıyla ilgili. Çanakkale Destanı'mız. Grup Atatürk'ün Anzaklarla ilgili yazdığı metinden çok etkilenmiş. Bu yüzden şarkıda da sanki bizden çok Anzaklara selam çakmışlar gibi.




Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve Lehistan-Litvanya Birliği'nin süvarı birlikleri Kanatlı Hussarlara atfedilen Winged Hussars. Şarkıda Viyana'yı ve Avrupa'yı Osmanlı istilasından kurtaran Leh atlıları anlatılıyor.




1. Dünya Savaşı'nda Polonya'da bulunan Osowiec ormanlarında Ruslarla Almanların karşı karşıya geldiği durumu anlatan şarkı olan The Attack Of The Dead Men. Kimyasal gazla zehirlenmiş halde düşmana saldıran Rus askerlerin hikayesini anlattığı için The Attack Of The Dead Men ismini almış.




Çılgın bi İsveç kralı olan Carolus Rex için yazılmış aynı isimli şarkı. Tarih derslerinden Demirbaş Şarl/Demirbaş Karl olarak hatırlıyor olmanız olası. (Kendisiyle ilgili ilginç bulduğum bazı anekdotlar var. Bu paragraf uzayacağı için bu kral arkadaşa en sonda ayrı olarak biraz değinmek istiyorum.)




A Lifetime Of War. Avrupa'daki Katolik ve Protestanların karşı karşıya geldiği 30 Yıl Savaşları için bi şarkı. Bu savaş sonunda 8 milyon insan ölmüş.




1. Dünya Savaşı'nda Almanya-Fransa arasında geçen Verdun Muharebesi'ni konu alan Fields Of Verdun şarkısı.




Yugoslavya'nın parçalanması sonucu Sırpların Boşnaklara yaptığı Srebrenitsa Soykırımı'nı anlatan We Burn şarkısı. Birleşmiş Milletler Barış Gücü'ne bağlı Hollandalı askerler silahsızlanma adına Boşnakların silahlarını topluyor, silahsız Boşnaklar Sırplar tarafından öldürülüyor.




Varşova Gettosu Ayaklanmasını konu alan Uprising isimli şarkı. Varşova Ayaklanması, Polonya Halk Ordusu birliklerinin Varşova'yı Alman işgalinden kurtarmak için gerçekleştirdiği, 2. Dünya Savaşı'nın önemli başkaldırılarından birisi.




Adını 2. Dünya Savaşı'nda görev yapmış Alman savaş gemisinden alan Bismarck isimli şarkı.




Nazi Almanyası ile Sovyetler Birliğinin karşı karşıya geldiği Kursk Savaşı'nı konu alan Panzerkampf şarkısı.




Normandiya Çıkarması'nı konu alan Primo Victoria şarkısı. Normandiya Çıkarması, Alman işgali altındaki Fransa'ya İngiliz ve ABD donanma birliklerinin yaptığı büyük askeri harekat.




Grup 2017 yılında Türkiye'de de bi konser vermiş. Youtube kanallarında bir de Türkiye vlogu mevcut.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Gelelim Carolus Rex şarkısına konu olan Demirbaş Şarl'a. Sayesinde 1710-1711 yıllarında Ruslarla savaştığımız İsveç kralı.

İlginç detayları olan bi hayat hikayesi var. 1682'de doğmuş,15 yaşında kral olmuş, 1718'de 36 yaşında öldürülmüş. Bu çılgın kral 1709'da Moskova seferine çıkıp Ruslara yenilmiş ve Osmanlıya sığınmış. Osmanlı himayesi altında olduğu yıllar boyunca da sürekli Osmanlı devlet adamlarını Rusya'ya savaş açmaları için ikna etmeye çalışmış deli 😂
Baltacı Mehmet Paşa'nın, dönemin Rus Çarı Deli Petro'ya üstünlüğüyle sonuçlanan Prut Savaşı Demirbaş Şarl'ın teşvikiyle çıkmış. Prut Savaşı sonunda Ruslarla barış anlaşması imzalanmasına rağmen Osmanlı Devleti'ni savaşmaları için kışkırtmaya devam etmiş. En sonunda Osmanlı Devleti e sen çok oldun ama diyerek kovmuş adamı Osmanlı topraklarından.
İsveç'e dönerken yanında iki Türk aşçısına da götürmüş. En sevdiği yemekler olan İzmir köfte ve etli lahana sarmayı İsveç'te yaptırmaya devam etmiş. İsveç'in milli yemeği Kåldolmar (bi çesit lahana dolması) ve İsveç köftesinin çıkış noktasının bu yemekler olduğu söyleniyor.
Bazı kaynaklar Demirbaş lâkabının kralın giderlerinin Osmanlı hazinesi tarafından karşılandığı için verildiğini yazıyor, bazıları da kral yeniçeriler arasında çok sevildiği için bu lâkabın yeniçeriler tarafından verildiğini yazıyor. Hangisi doğru teyit etmeyi çok isterdim.
 
Son düzenleme:
Üst