- Katılım
- 11 May 2023
- Mesajlar
- 713
- Tepki
- 2,105
- Puan
- 113
Tarifin sonunda orijinal kaynağını da paylaşacağım ama öncesinde kendim de tarifi bir yazayım dedim, çünkü bu tarifi deneyerek birkaç püf nokta geliştirdim, tarifi harfiyen uygulayarak bir deneyin bakalım. İddia ediyorum, ferah tatlılara bayılan arkadaşlar aaaşııkk olacak!!
Ayrıca fikir için @2307 balıma teşekkürler. Denedikten sonra siz de ona teşekkür edeceksiniz...
Malzemeler:
Keki için:
Tarif:
1) Geniş bir karıştırma kasesinde yumurta ve toz şekeri, şeker eriyene dek çırpıyoruz. Üzerine sıvı yağ, limon suyu, su, limon kabuğu rendesi ve vanilini de ekleyip birazcık daha çırpıyoruz.
2) Son olarak un ve kabartma tozunu da ekledikten sonra 2 dakika daha çırpın, kek harcının işi bitiyor.
3) PÜF NOKTA: Orijinal tarifte tam bu noktada şöyle diyor: "Fırın tepsisinin üzerine pişirme kağıdını serin." Yani düz ve yatay bir kek olmasını planlıyor, çünkü tarifin sonunda bunu yatay olarak ikiye kesip kremayı arasına döktürecek. Ama buna gerek yok. İsterseniz daha farklı bir kek kalıbıyla düz veya şekilli bir kek yapıp bu kremayı üzerine dökebilirsiniz, ki ben genelde öyle yapıyorum (Ama tercihen yatay kek kalıplarını öneririm yoksa krema aşağılarda birikiyor hep üstte kalmıyor). Çünkü bazen kek yeteri kadar kabarmayabiliyor ve yatay olarak ikiye kesmeye çalışırken parçalanıyor hep. O yüzden en basiti düz bir borcam ya da normal yatay bir kek kalıbı (kelepçeli kek kalıpları gibi düşünebilirsiniz) kullanmak. Ama burada dikkat etmeniz gereken bir husus daha var, onu da bilgilerin karışmaması için krema kısmında açıklayacağım.
4) Seçtiğiniz kek kalıbının üzerine, kekin daha kolay çıkması için pişirme kağıdı kullanarak, kek harcının tamamını boşaltın ve spatula yardımıyla tüm yüzeye eşit dağılmasını sağlayın. PÜF NOKTA: Eşit dağılması için içindeki hava baloncuklarının mümkün olduğunca çıkması gerek. Bunun için kalıbı iki yanından tutup mutfak tezgahına 2-3 defa sertçe vurun ama borcam kullanıyorsanız çok sert vurmayın. Ardından bir kürdan yardımıyla harcın üzerine zikzaklar çizin. Aşağı yukarı olur, yatay olur, kürdanı çıkarmadan çizebildiğiniz kadar çizin. Sonra kalıbı 1-2 kere daha vurun, artık bu saatten sonra çıkmayan hava kabarcığının da canı sağ olsun...
5) Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık 15 dakika pişirin. (PÜF NOKTA: Bu önceden ısıtılma işi ne kadar önceden??? diye soranlarınız olabilir. Ben genelde kek harcı hazır olduktan sonra kalıba boşaltma işlemine geçmeden açıyorum fırını, işim bitince anca ısınmış oluyor.) Fırından fırına ısı farklılıkları olacağı için, kekin çok kurumamasına dikkat edin ve mümkünse ilk yarım saat fırın kapağını açmayın, yoksa kekin kabaracağı varsa da kabarmıyor.
6) KREMA AŞAMASI!!! Kremayı hazırlamak için; sos tenceresine süt, şeker, un, nişasta, yumurta sarısı, limon suyu (limon çok ekşi gibi duruyorsa veya biraz büyük bir limonsa, suyunu biraz az koymanızı öneririm yoksa krema tatlıdan çok ekşi oluyor), limon kabuğu rendesi ve toz zerdeçal ekleyip koyu kıvam alana dek sürekli çırparak pişirin. (PÜF NOKTA: Zerdeçal kullanmak zorunda değilsiniz. Zerdeçal olunca rengi tam sarı oluyor ama olmayınca daha beyaz oluyor, hepsi bu kadar. Yoksa kremanın tadı hep aynı. Ayrıca yumurta sarısı ayırmayı bilmeyenler için benim yöntem: Yumurtayı kırmak için tezgaha vuruyoruz ya, çatlayan kısımdan iki elinizin başparmaklarıyla yavaşça ayırın, zaten önce beyazı akmaya başlıyor. Sonra yumurtanın sarısını, bir sağa bir sola yaparak ikiye ayırdığınız kabuklara aktarıyorsunuz sürekli. Bu işlemi yaparken beyazı hep akıyor genelde, geriye sarısı kalıyor. Beyazını kullanmanız gerekirse diye altına bir kase vs koymanızı öneririm ama bu tarifte gerek olmadığı için ayrıca belirtmedim.)
7) Koyu kıvam alan kremaya son olarak vanilin, tereyağı ve labne peynirini ekleyip tekrar karıştırın ve ocaktan alıp, oda sıcaklığında soğutun.
8) Şimdiii orijinal tarifte keki bölüp krema vs koyuyoruz bu noktada ama ben daha kolay bir yöntem vermiştim yukarıda, o yüzden burayı biraz değiştireceğim: Kalıptan çıkardığınız keki, mümkünse bir tık daha geniş veya daha derin bir kaba alın, sonra kremayı direkt üzerine dökebilirsiniz. (PÜF NOKTA: Bu krema, keki benim anlattığım gibi yapacaklara biraz fazla gelebilir. O yüzden daha geniş veya derin bir kap öneriyorum. Ama ona rağmen çok geliyorsa, kalan kremayı küçük kaselere koyup, buzdolabında beklettikten sonra puding gibi yiyebilirsiniz. Çünkü innnanılmaz hafif ve tatlı-ekşi bir limonlu puding gibi oluyor soğuyunca.)
9) Spatulayla kremayı biraz düzelttikten sonra da buzdolabında en az 2 saat dinlendirin. Sonra krema da donuyor zaten ve misss gibi limon kokulu bir kekiniz oluyor. MUTLU SON!
cr: BAŞKA SİTE REKLAMI YASAKMIŞ!!! O yüzden linki kaldırdım mecburen.. Ama google'a limon kremalı yumuş kek yazarsanız orijinal tarif çıkıyor ballarım.
Deneyenlerden yorum ve görsel bekliyorum. Hepinizi de öpüyorum.
Ayrıca fikir için @2307 balıma teşekkürler. Denedikten sonra siz de ona teşekkür edeceksiniz...
Malzemeler:
Keki için:
- 3 yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1/2 adet limonun suyu
- 3 yemek kaşığı su
- 1 adet limon kabuğu rendesi
- 1 paket vanilin
- 1 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 3,5 su bardağı süt
- 1 çay bardağı toz şeker
- 1,5 yemek kaşığı un
- 3 yemek kaşığı buğday nişastası
- 2 adet yumurta sarısı
- 1/2 adet limonun suyu
- 1 adet limon kabuğu rendesi
- 1 çay kaşığı toz zerdeçal (olmasa da olur, genelde sarı renk vermesi için kullanılıyor)
- 1 paket vanilin
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı labne peyniri
Tarif:
1) Geniş bir karıştırma kasesinde yumurta ve toz şekeri, şeker eriyene dek çırpıyoruz. Üzerine sıvı yağ, limon suyu, su, limon kabuğu rendesi ve vanilini de ekleyip birazcık daha çırpıyoruz.
2) Son olarak un ve kabartma tozunu da ekledikten sonra 2 dakika daha çırpın, kek harcının işi bitiyor.
3) PÜF NOKTA: Orijinal tarifte tam bu noktada şöyle diyor: "Fırın tepsisinin üzerine pişirme kağıdını serin." Yani düz ve yatay bir kek olmasını planlıyor, çünkü tarifin sonunda bunu yatay olarak ikiye kesip kremayı arasına döktürecek. Ama buna gerek yok. İsterseniz daha farklı bir kek kalıbıyla düz veya şekilli bir kek yapıp bu kremayı üzerine dökebilirsiniz, ki ben genelde öyle yapıyorum (Ama tercihen yatay kek kalıplarını öneririm yoksa krema aşağılarda birikiyor hep üstte kalmıyor). Çünkü bazen kek yeteri kadar kabarmayabiliyor ve yatay olarak ikiye kesmeye çalışırken parçalanıyor hep. O yüzden en basiti düz bir borcam ya da normal yatay bir kek kalıbı (kelepçeli kek kalıpları gibi düşünebilirsiniz) kullanmak. Ama burada dikkat etmeniz gereken bir husus daha var, onu da bilgilerin karışmaması için krema kısmında açıklayacağım.
4) Seçtiğiniz kek kalıbının üzerine, kekin daha kolay çıkması için pişirme kağıdı kullanarak, kek harcının tamamını boşaltın ve spatula yardımıyla tüm yüzeye eşit dağılmasını sağlayın. PÜF NOKTA: Eşit dağılması için içindeki hava baloncuklarının mümkün olduğunca çıkması gerek. Bunun için kalıbı iki yanından tutup mutfak tezgahına 2-3 defa sertçe vurun ama borcam kullanıyorsanız çok sert vurmayın. Ardından bir kürdan yardımıyla harcın üzerine zikzaklar çizin. Aşağı yukarı olur, yatay olur, kürdanı çıkarmadan çizebildiğiniz kadar çizin. Sonra kalıbı 1-2 kere daha vurun, artık bu saatten sonra çıkmayan hava kabarcığının da canı sağ olsun...
5) Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık 15 dakika pişirin. (PÜF NOKTA: Bu önceden ısıtılma işi ne kadar önceden??? diye soranlarınız olabilir. Ben genelde kek harcı hazır olduktan sonra kalıba boşaltma işlemine geçmeden açıyorum fırını, işim bitince anca ısınmış oluyor.) Fırından fırına ısı farklılıkları olacağı için, kekin çok kurumamasına dikkat edin ve mümkünse ilk yarım saat fırın kapağını açmayın, yoksa kekin kabaracağı varsa da kabarmıyor.
6) KREMA AŞAMASI!!! Kremayı hazırlamak için; sos tenceresine süt, şeker, un, nişasta, yumurta sarısı, limon suyu (limon çok ekşi gibi duruyorsa veya biraz büyük bir limonsa, suyunu biraz az koymanızı öneririm yoksa krema tatlıdan çok ekşi oluyor), limon kabuğu rendesi ve toz zerdeçal ekleyip koyu kıvam alana dek sürekli çırparak pişirin. (PÜF NOKTA: Zerdeçal kullanmak zorunda değilsiniz. Zerdeçal olunca rengi tam sarı oluyor ama olmayınca daha beyaz oluyor, hepsi bu kadar. Yoksa kremanın tadı hep aynı. Ayrıca yumurta sarısı ayırmayı bilmeyenler için benim yöntem: Yumurtayı kırmak için tezgaha vuruyoruz ya, çatlayan kısımdan iki elinizin başparmaklarıyla yavaşça ayırın, zaten önce beyazı akmaya başlıyor. Sonra yumurtanın sarısını, bir sağa bir sola yaparak ikiye ayırdığınız kabuklara aktarıyorsunuz sürekli. Bu işlemi yaparken beyazı hep akıyor genelde, geriye sarısı kalıyor. Beyazını kullanmanız gerekirse diye altına bir kase vs koymanızı öneririm ama bu tarifte gerek olmadığı için ayrıca belirtmedim.)
7) Koyu kıvam alan kremaya son olarak vanilin, tereyağı ve labne peynirini ekleyip tekrar karıştırın ve ocaktan alıp, oda sıcaklığında soğutun.
8) Şimdiii orijinal tarifte keki bölüp krema vs koyuyoruz bu noktada ama ben daha kolay bir yöntem vermiştim yukarıda, o yüzden burayı biraz değiştireceğim: Kalıptan çıkardığınız keki, mümkünse bir tık daha geniş veya daha derin bir kaba alın, sonra kremayı direkt üzerine dökebilirsiniz. (PÜF NOKTA: Bu krema, keki benim anlattığım gibi yapacaklara biraz fazla gelebilir. O yüzden daha geniş veya derin bir kap öneriyorum. Ama ona rağmen çok geliyorsa, kalan kremayı küçük kaselere koyup, buzdolabında beklettikten sonra puding gibi yiyebilirsiniz. Çünkü innnanılmaz hafif ve tatlı-ekşi bir limonlu puding gibi oluyor soğuyunca.)
9) Spatulayla kremayı biraz düzelttikten sonra da buzdolabında en az 2 saat dinlendirin. Sonra krema da donuyor zaten ve misss gibi limon kokulu bir kekiniz oluyor. MUTLU SON!
cr: BAŞKA SİTE REKLAMI YASAKMIŞ!!! O yüzden linki kaldırdım mecburen.. Ama google'a limon kremalı yumuş kek yazarsanız orijinal tarif çıkıyor ballarım.
Deneyenlerden yorum ve görsel bekliyorum. Hepinizi de öpüyorum.
Son düzenleme: