“KORE RAMYEONU” İÇİN NEWJEANS’İ MODEL OLARAK SEÇEN INDOMIE, HEM POPÜLERLİK HEM DE TARTIŞMALARLA KARŞI KARŞIYA… KIPO “YEREL KARMAŞA POTANSİYELİ”
Endonezya’nın en büyük noodle üreticisi Indomie, geçtiğimiz günlerde “Korean Ramyeon” serisini tanıttı ve bu ürün, hem popülerlik hem de ticari marka sorunları nedeniyle tartışmalara yol açtı. 31 Ekim’de, Indomie, dünya çapında bir fenomen haline gelen NewJeans’i marka elçisi olarak seçti ve “Korean Ramyeon” serisinden üç çeşit ürününü piyasaya sürdü.
Ürün ambalajında Korece “Korean Ramyeon” ibaresi belirgin bir şekilde yer alıyor ve İngilizce yazımında Japonca “Ramen” yerine Kore tarzı telaffuz “Ramyeon” kullanılıyor. NewJeans’in yer aldığı tanıtım videosu, yayımlandığı 24 saat içinde neredeyse bir milyon izlenmeye ulaşarak büyük bir yankı uyandırdı. Reklamda, NewJeans üyeleri “Çok lezzetli, Indomie” gibi Korece ifadeler kullanarak yerel tüketicilerden büyük ilgi topladı.
Singapur CNA’nın haberine göre Indomie’nin stratejisi sadece Endonezya pazarını değil, aynı zamanda küresel olarak genişlemeyi de hedefliyor ve şirket halihazırda amiral gemisi ürünü “Mi Goreng ‘i dünya çapında 100’den fazla ülkeye ihraç ediyor.
Ancak bu ürünle ilgili ticari marka tartışmaları ortaya çıktı. Kore e-devlet portalı (Gukmin Sinmungo) aracılığıyla şikayette bulunan bir ihbarcıya göre, Kore Fikri Mülkiyet Ofisi (KIPO) 11 Kasım’da yanıt vererek “Yerel pazarda satılan ‘Korean Ramyeon’ ürününün, tüketicileri ürünün Kore menşeli olduğu konusunda yanıltabileceğini veya kafalarını karıştırabileceğini” belirtti. Ancak, Indomie’nin Endonezya Fikri Mülkiyet Ofisi’ne ticari marka başvurusu yapıp yapmadığı veya markayı tescil ettirip ettirmediği henüz netlik kazanmış değil.
KIPO, yaptırım olasılığını belirlemek için daha fazla uzman incelemesine ihtiyaç duyulacağını ve herhangi bir uygulamanın Endonezya yasalarına dayanarak yapılması gerektiğini belirtti.
Bu tür sorunları ele almak amacıyla KIPO, Koreli işletmelerin fikri mülkiyet haklarını korumak için “K-markası İhtilaf Yanıt Yardımı” gibi çeşitli destek önlemleri ve yurtdışındaki Fikri Mülkiyet Merkezleri aracılığıyla danışmanlık hizmetleri sunmaktadır. Ayrıca, gelecekte Endonezya hükümetiyle bu konuyu görüşerek bir çözüm bulma niyetinde olduklarını ifade ettiler.
Bu vaka, özellikle K-food’un küresel önemi artmaya devam ederken, Kore gıda markalarının yurtdışında korunmasının artan önemini vurgulamaktadır.
–
1. HYBoong-ah, yaygara koparmayı keser misin artık?
2. HYBoong, çöküşünü diliyorum
3. HYBoongie’ler bunu yaparken tüm kişisel harcamalarını kullanıyor
4. Yine Low-HYBE x 1000000. Yaygara koparıyorlar
5. Bu şirketin “Korean Ramyeon” için gerçekten bir ticari marka başvurusunda bulunup bulunmadığını bile bilmiyoruz, ancak üslup Indomie’nin başvuruda bulunduğunu ve bir KIPO denetçisinin bunu reddettiğini gösteriyorㅋㅋㅋㅋㅋ KIPO, kamuya açık şikayet sistemine bir şey sunulduğu için ne yapabilecekleri konusunda genel bir açıklama yapmış gibi görünüyor. Reklam yayınlanalı o kadar uzun zaman bile olmamışken böyle davranmaları komik…
6. HYBoongie’ler yine iş başında
7. Peki ya London Bagel (Ç/N: Kore simit dükkanı)??? Bu çok gülünç derecede aptalca. Ama galiba herkes bunu konuşuyor ㅋㅋㅋㅋㅋㅋㅋ
8. Peki ya ülkemizde Endonezya körisi satan restoranlara ne demeli? Pöfff, sizi gidi s*kiklerㅋㅋㅋㅋㅋㅋㅋㅋㅋ
9. HYBoongie’ler çok acınası
10. HYBoongie’ler sayesinde NewJeans’in yeni bir reklamı olduğunu öğrendim
–
K: pannchoa