LOUIS VUITTON’U KİM ALIR Kİ ŞİMDİ?
Ultra hızlı fiyat artışlarına duyulan hayal kırıklığı nedeniyle, “lüks imparatorluğunun” net karının çeyreği silindi.
Wall Street Journal, yatırımcıların giderek şüpheci hale geldiğini ve bunun geçici bir sorun mu yoksa uzun vadeli bir eğilim mi olduğunu sorguladığını bildirdi. Bu arada, “taklit tüketimi” de bir artış göstermeye başladı.
Küresel lüks ürünler endüstrisi, satışlarda bir düşüş yaşıyor ve bu düşüşün sebepleri arasında değişen trendler yer alıyor. Bunlar arasında, daha genç tüketicilerin markalardan uzaklaşması öne çıkıyor. Endüstri içindekiler, bunun geçici bir fenomen mi yoksa daha geniş bir eğilimin göstergesi mi olduğunu dikkatle izliyor. Özellikle, COVID-19 pandemisinin ardından lüks pazarda önemli harcama yapan MZ kuşağının (Millennials + Gen Z), hızla artan lüks fiyatları nedeniyle hayal kırıklığına uğrayıp uzun vadede geri çekilip çekilmeyecekleri merak konusu.
Wall Street, Lüks Markaların Karlılığı Konusunda Şüpheleri Artırıyor
Wall Street Journal (WSJ) raporuna göre, 27 Temmuz (yerel saatle) itibarıyla Louis Vuitton ve Dior gibi markaları bünyesinde barındıran “lüks imparatorluğu” LVMH, geçen hafta bu yılın ilk yarısında gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre %4 düştüğünü açıkladı. Net kar ise %22 gibi büyük bir oranda azaldı. 25 Temmuz itibarıyla LVMH hisseleri, Fransız borsasında %23 değer kaybetti.
Başkan Bernard Arnault, kazanç açıklamasının ardından WSJ’ye verdiği röportajda, son dönemdeki zayıf performansı geçici bir sorun olarak gördüğünü belirtti. Ancak WSJ, yatırımcıların daha ciddi bir sorunun olabileceği konusunda endişelenmeye başladığını belirtti.
UBS, “Yatırımcılar, son iki yıldır Avrupa lüks markalarının performansında bir toparlanma bekliyordu,” diyerek, “ancak şimdi, lüks sektörünün uzun vadeli çekiciliğini etkileyebilecek potansiyel yapısal değişiklikler konusunda endişeleniyorlar,” dedi. İtalyan lüks markası Moncler de, geçen yılın aynı dönemine kıyasla ikinci çeyrek gelirlerinde %1’lik bir düşüş bildirdi.
MZ Kuşağı, Fiyat/Değer İlişkisine Yöneliyor
Danışmanlık firması Bain & Company, büyük lüks markalarının küçük ve yeni markalar karşısında pazar kaybettiğine dair net bir kanıt olmadığını söyledi. Ancak WSJ, pandeminin başlangıcında agresif çanta fiyat artışları yaşanırken, tüketicilerin artık daha fazla değer sağlayan alanlara yöneldiğini belirtti.
Son dört yılda fiyatlarını önemli ölçüde artırmayan takı markaları, satış düşüşlerinden kaçındı. Cartier markasını bünyesinde barındıran Richemont, takı bölümü gelirlerinde yıllık %11’lik bir artış bildirdi.
Lüks endüstrisindeki agresif fiyat artışları, sosyal medyada geniş çapta paylaşıldığı için, MZ kuşağı arasındaki çekiciliği de azalttı. Güney Kore ve ABD gibi büyük lüks pazarlarında, genç tüketiciler giderek daha fazla “taklit tüketimi”ne ilgi gösteriyor ve uygun fiyatlı alternatifleri tercih ederek “lüks benzeri” bir estetik sunan ürünler satın alıyorlar.
- Çünkü güzel değil.
- En büyük neden, kalite-fiyat değerinin sürekli düşmesi.
- Artık kimse çanta almıyor, yerine lüks takılara yöneldik.
- İnsanların neden aldığını hiçbir zaman anlayamadım.
- Neyse, bunlar Çin’de üretiliyor zaten.
- LV, çantalarının kokusuna bir şey yapabilir mi?
- Logo artık lüksle ilişkilendirilmiyor, sadece ucuz bir şey gibi.
- Çok daha iyi, daha ucuz alternatifler var, o zaman neden?
- Rolex’in de aşağı doğru gideceğini hissediyorum…
- Kalite berbat ㅋㅋㅋㅋ Müşteri hizmetleri de berbat.
K: Pannchoa