Netizen Turkey Hoş Geldiniz!

Netizen Forum, Türkiye'nin en iyi k-pop forumu. KPOP haberleri, Kore-Türk Dostluk Forum, K-POP Magazin, Tartışmalar, Son Çıkanlar ve dahası.

Kayıt Ol

İdollerin Duyarsızlığın Nedeni Ne ?

Valin

Rookie Idol
Katılım
11 May 2023
Mesajlar
439
Tepki
1,078
Puan
27
Aslında sadece bugünkü Jennie olayları ile alakalı değil bu başlığım. Zico, gd olayları ve etkileşim veren idoller çoğu zaman konuştuğumuz şeyler. Bunun dışında bazı idollerin ca yapmakla suçlanması, ya da n word kullanımı, n*zi tişörtü giymeleri... Ve son zamanlarda Filistin olaylarından kaynaklı bazı markalara uygulanan boykotu görmezden gelip ürünleri göstermeleri, birkaç bir şey daha vardı ama hatırlamıyorum. Herkesten her hassas konu hakkında %100 dikkat beklemiyorum ama bu tarz şeylerin sıklıkla gerçekleşmesinin sizce nedeni ne ?

Bana göre sadece idoller değil bunların birçoğu halkında umurunda değil. Bu insanlar da ağaçtan yetişmeyip o halkın bir parçası olduğundan genel bir umursamazlık var. Sizce neden ? Gerçekten umursamıyorlar mı yoksa farkında değiller mi ?
 
Konu Sahibi
Valin

Valin

Rookie Idol
Katılım
11 May 2023
Mesajlar
439
Tepki
1,078
Puan
27
hepsinin tuzu kuru nolursa olsun arkalarında onu alkışlayacak koruyacak bir kitle var yaşadıkları ülkenin de umursamaz olması tuz basıyor duruma (iki kez tuzlu deyim kullanmışım fark etmeden 😭 )
Bunun yanında çoğu fanda yukarıdaki bazı olayları idolleri savunacağım diye o kadar normalleştirip anlatıyor ki, bir idol ne yaparsa yapsın destek bulur sonucu doğuyor.
 

Blabla

Rookie Idol
Katılım
26 Tem 2023
Mesajlar
397
Tepki
1,787
Puan
34
Kendi ülkeleri dışında kimseyi umursamıyorlar hatta haberlere bile tiklamiyorlar. Filistin'de savaş olduğu gerçeğini görmezden gelmeyi bıraktım detaylı bilmiyorlardır bile. Her şeye yüzeysel bakıyor Kore toplumu. Bir iki batı medyasında gördükleri yalan haberle hemen koreli youtuberlar "Türkler Kürtleri öldürmeye devam ediyor" Diye içerik yapmışlardı. Tamamen işlerine gelmiyor. Bencil toplumun da bencil idolleri olur. Çinli idoller nasıl türkistan zulmüne yokmuş gibi davranıp gözümüze soka soka milliyetçilik yapıyorlarsa bu da aynı şey. Benim ülkemde başka ulkenin vatandaslari benim savaşım sırasında bine yakın asker kaybetseydi onları öpüp başıma koyardım. Şuanda Kore'de yaşlılar dışında genç insanlar bilmiyorlardır bile onlara ne kadar yardım ettiğimizi. Enteresan
 

Lilac

Fanbase Starter
Katılım
10 May 2023
Mesajlar
568
Tepki
1,365
Puan
69
Sizce neden ? Gerçekten umursamıyorlar mı yoksa farkında değiller mi ?
Benciller çünkü. Bana dokunmayan yılan 1000 yaşasın misali. Eğer uçları onlara dokunmuyorsa dünyanın diğer tarafında çocukların katledilmesi umurlarında değil, bir gün onlara uçları dokunduğunda ise yaygara koparıyorlar, bütün dünyanın buna tepki göstermesini bekliyorlar. Ve bu o kadar rahatsız edici ki, sadece ünlüler bazında söylemiyorum en basitinden kendi ülkemizde bile bunu umursamıyan hatta daha da kötüsü destekleyen bir çok insan var
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:

evet özellikle iki gün önce sövdükleri kişiyi aklamaya başlıyorlar sadece yanlış olduğunu kabul etmek yerine sevdiğin veya bağlandığın birinin yanlış yapmasını yedirmek zor oluyor
Buna çok katılıyorum. Oysaki normalleştirmeye çalışmak yerine tepki gösterseler bir süre sonra idoller de buna göre ayağını denk almaya başlar. Ama fanlar mevlana misali 'ne olursan ol yine gel' dedikleri için ne yazık ki idollerin de umrunda değil.
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:

Bir iki batı medyasında gördükleri yalan haberle hemen koreli youtuberlar "Türkler Kürtleri öldürmeye devam ediyor" Diye içerik yapmışlardı
Şu haberden sonra o kadar nefret etmiştim ki 🫥
 

fosforlucevriye

VIP Visual Queen
Katılım
30 May 2023
Mesajlar
382
Tepki
1,195
Puan
69
Ya problematik ünlülerle etkileşim vermeye devam etme olayı bence dünyanın her yerinde hemen hemen aynı. Mesela ibo tatlıses iş birliği yapalım dese herhangi bir ünlüye sadece aydilge falan reddeder burada da o yüzden ben şaşırmıyorum. Boykot olayları ya da diğer olaylar içinse genelde böyle olayların çok dışında bir milletler, biz bu çeşit problemlerle çok yüz yüze kaldığımız ve genelde yakınımızda yaşandığı için daha duyarlıyız diye düşünüyorum ki ne kadar duyarlı denebilir o da soru işareti 😃. Bence ortalama herhangi bir millet kadar umursamazlar. Zaten idollerin çoğu da ne kadar eğitim almış insanlar mesela bunu da bi sorgulamak lazım da herrrr neyse...
 
Konu Sahibi
Valin

Valin

Rookie Idol
Katılım
11 May 2023
Mesajlar
439
Tepki
1,078
Puan
27
Koca bir halkın politik görüşlerini anlamak kolay bir şey değil, özellikle kpop kitlesi üzerinden de çıkarım yapmak çok doğru olmayabilir çünkü halkın genelini temsil edebilecek düzeyde değiller.
Buna katılıyorum sadece Kpop forumlarında yazanlar bazında bakmak çok da sağlıklı sonuçlar vermez. Ama yazılanlardaki umursamazlık genele vurmamı sağladı biraz da.

en basitinden kendi ülkemizde bile bunu umursamıyan hatta daha da kötüsü destekleyen bir çok insan var
Evet bu bizim ülkemizde de çoğunlukta ama genele vurunca yine de umursayan kesim daha çok geliyor. Umursamayanların çoğunun da amacı umursamamak değil de başka altta yatan alt sebepler. Her ne olursa olsun bir yerde haksız yere çocuklar ölüyorsa ses çıkarılmalı, çıkarmıyorsan bile susmalısın.

Ya problematik ünlülerle etkileşim vermeye devam etme olayı bence dünyanın her yerinde hemen hemen aynı. Mesela ibo tatlıses iş birliği yapalım dese herhangi bir ünlüye sadece aydilge falan reddeder burada da o yüzden ben şaşırmıyorum. Boykot olayları ya da diğer olaylar içinse genelde böyle olayların çok dışında bir milletler, biz bu çeşit problemlerle çok yüz yüze kaldığımız ve genelde yakınımızda yaşandığı için daha duyarlıyız diye düşünüyorum ki ne kadar duyarlı denebilir o da soru işareti 😃. Bence ortalama herhangi bir millet kadar umursamazlar. Zaten idollerin çoğu da ne kadar eğitim almış insanlar mesela bunu da bi sorgulamak lazım da herrrr neyse...
Evet bizim bazımızda incelendiğinde pek çok sıkıntılı durum mevcut. Sadece boykot olayı bazlı değil birçok olayda da duyarsız tavır takındıklarını düşünüyorum ama dediğin gibi uzak coğrafya çok da umursamıyor olabilirler diğer şeyleri. Ama umursamamak demek de insanların gözüne batırayım olmasa keşke


Ben burda yazilan bazi dusuncelere hic katilmiyorum. Oncelikle cogu idolun gercekten ne dusundugunu bilmiyoruz eger politik dusuncelerden ve boykot olaylarindan konusursak. Hemen hemen cogu idol kendi instagram hesabini kendisi kullanamiyo, hatta ne kullanmasi acamiyorlar bile. Kontratta yazan sey o cunku. Kore gibi apolitik bir toplumda boyle dusuncelerin dile getirilmesi cok alisilmisin disinda seyler. Biz cogunlukla politik bir toplumda buyudugumuz icin boyle seyler garip geliyor olabilir ama Kore boyle degil. Birak dunyayi kendi toplumlarinda olan seylerden haberdar degiller. Ben siyasetle uzun suredir ilgilenen ve yillardir munazara yapan birisi olarak soyluyorum bunu. Turkiye gibi politik bir ulkede bile duzgun politika bilen kisi sayisi yetiskinlerin %1'i bile degildir. Duzgun politika bilmeyen birisinin toplumsal sorunlar hakkinda konusmasindansa hic konusmamasini yeglerim. Random bir idolun binlerce yillik Kutsal topraklar sorunu uzerinden anlatilarini dinlemektense varsin sussun. Bu bilmezlerin konusmalari yuzunden o kadar fazla bilgi kirliligi var ki. Gecen gun bu sosyal medya aktivizminin/buyuk boykotlarin BLM ve Ukrayna savasina verdigi zarari anlatan bir makale okumustum bulursam linklerim. Ve dedigim gibi haberdar olsalar ya da bilgili olsalar bile konusamazlar. Zamaninda Mingyu genel secimlerden 2 hafta once kirmizi tisort giydigi icin sagci parti propagandasi yapmakla suclanmisti. Idoller siyah kalp falan atiyodu fislenmemek icin. Toplumda daha ust gorulen aktorler aktrisler bile bu konular hakkinda konusamiyorlar zaten.
Öncelikle yazdıkların için teşekkürler, başka bir bakış açısıyla bakmamı sağladı.
Ben zaten idollerin siyasi yakınlıklarını belirtmesi taraftarı değilim, dışarıdan bir göz olarak. O ülkede yaşayan bir vatandaş olmadığım için de siyasi görüşü bizi çok da bağlamaz.
Ve ayri olarak tekrar boykot kismina gelince; starbucks olayi disinda biraz katiliyorum. Ama gercekten bu starbucks icen idollerin linclenmesinden gina geldi. Starbucks v. Union olaularini 2019'dan beri takip ediyorum koskoca olayin filistine baglanmasi delirtti. Hani Mcdonalds, Balenciaga, Alexander Wang falan anlasilabilir markalar ama sb'de sb diye tum ilgi odagini olayla alakasi bile olmayan bir firmaya cevirdiler. Public'e acik olan bir sirket basta zaten kimseyi fonlayamaz. Dava surecinin de Filistinle degil copyright'la alakasi var. 2010'lardan beri davalilar zaten. Hani benim burada sinirimi bozan sey fanlarin iki yuzlulugu biraz. Baskin Robbins'in fabrikasinda bir isci oldu hatta isci resmen kiyma oldu, tum idoller bahsetmeye devam ettiler hatta Riize ve Enhypen isbirligi falan yapti. Bu baskin robbins bir de filistin olaylari gibi kore'de kimsenin duymadigi bir sey de degil haftalarca bu konusuldu. Int fanlardan bir sey duyamadim. Twitterda cok fazla fanin kronik online oldugunu dusunuyorum. Kendilerini daha iyi hissedebilmek icin cogu sosyal medya aktivizmini kullaniyo ama verdikleri zararin daha buyuk oldugunu farkinda degiller. Salak salak kontrol etmeden asilsiz bagis linkleri veriyolar, daily click diye bir sey cikarmislar ortada biriken para nereye gidiyo yine belli degil. Onun susu bunu yapmis diyerek random insanlari zionist ilan ediyorlar. Hani bu enerjiyi kpop idollerini ya da diger unluleri fislemeye harcayacaginiza gidin disarda bir agaca dokunun cimene dokunun diyesim geliyo.
Filistin ve boykot olaylarında ise, zaten idoller açıklama yapsın, demeç versin, boykot etsin gibi bir beklentim yok. Olması da saçma olur az çok idol dünyasının ne olduğu belli. Bunun dışında benim takıldığım şey bu markaları hiçbir sorun yokmuşçasına gönderilerinde, yayınlarında gösteriyor oluşları. Özel hayatında ne içtiğin, ne giydiğin sadece senin olaylar hakkındaki düşünceni gösterir ama bunları bir toplulukla paylaşıyorsan bu başka bir seviye umursamazlık gibi geliyor bana. Bizde de bunu diyen çok insan var 'Onun aldığı, yediği tek bir şey ile mi kurtulacak Filistin' vs olay Filistin'i kurtarmak ya da İsrail'i ekonomik açıdan çökertmek de değil bunun ihtimali çok uçuk. Ama bir yerde masum insanlar, çocuklar ve kadınlar ö*dürülüyorsa insan olan bir şekilde tepki göstermeli, banane beni ilgilendirmiyor tavırları insani açıdan bir kalıba sığmıyor.
Bizde de Ezhel gibi terorist destekcileri listelerden dusmuyo. Elin eski fetoculeri dizilerde oynuyo. Ama sevdigim idolleri bu ikisi gibi kisilerle gorunce gozumde asiri dusuyorlar.
Aslında bu da başka bir günün konusu olabilir çünkü bizdeki bu tarz şeylere umursamazlık da ciddi bir boyutta. Sadece Ezhel bazlı değil yukarıda biri İbrahim Tatlıses dedi, Mehmet Ali Erbil, İnci Taneleri, Disney'in Atatürk olayındaki tepkiler vs. aslında bizde de çok konuşulacak şeyler var. Starbucks olayı benim deprem nedeniyle gitmediğim taa o zamandan kendi çapımda boykot ettiğim bir yer. O zamanlar çok patladı ama şu an çoğu kişinin umurunda bile değil. Halk olarak çok çabuk galeyana gelip çok çabuk da unutuyoruz.
 
Konu Sahibi
Valin

Valin

Rookie Idol
Katılım
11 May 2023
Mesajlar
439
Tepki
1,078
Puan
27
Senin yazdigin yerleri alintilayamadim ozel olarak ama 4. Paragrafa cevap olarak: isin icinde kontratlar ve sirketler var. Hangi idolun sirketleriyle nasil kontrat imzaladiklarini bilmiyoruz. Mesela Nct doyoung benim hep kisilik olarak begendigim bir insan dunyada olan seyler hakkinda ilk bagis yapan idollerden. Bazen yaptigi bagislari aylar sonrasinda vs. duyuyoruz. Turkiyedeki depremde de en cabuk harekete gecen idollerden birisiydi. Ama gel gelelim Mcdonalds la reklam anlasmasi imzaladi. Ben onun olen insanlar umrumda degil parama bakarim seklinde yaklastigini dusunmuyorum. Ha belki de boyle dusunen idoller vardir ama sirf bunlar uzerinden cadi avi baslatmak biraz gereksiz. Cadi avinin olayi zaten belki birileri suclu dye masumlari da yakmak. Ornek Lsrm Yunjin, kiz sb bardagiyla goruldu diye kizin kiz kardesinden arkadaslarina her seyini didik didik edip photoshoplu gonderilerle kiza zionist damgasi yapistirdilar. Belki de sb icerken amaci banane ya filistinde olanlardan olabilirdi ama bi kanit var mi yok. Ayrica Sb'nin de savasla alakasi yok, uluslararasi ekonomi oyle isleyebilen bir sey degil. Individual boycotlar benim cok saygi duydugum bir sey, bir seyi degistiremeyecek olsa bile birey saygisindan oturu boykot etmesi inanilmaz gercekten. Ama bunun uzerinden kimseye moraller ve degerler dayatilmamali. Ya da savasla alakasi olmayan markalari sirf unluleri asagi cekmek icin kullanmamali fanlar. Acikcasi ne Yunjin'in ne Somi'nin ne de Karina'nin bu gereksiz linci hak ettigini dusunuyorum. Chaeyoung olayinda ben de laf etmistim mesela. Ama dedigim gibi bu savas olayinda isler iyice cigrindan cikti. Is artik Yahudi soyisimlerini arastirmaya gecti kollarina yildizli kolluk takalim tam olsun.
Bir de su var; kpop'in belki de en beni zamaninda uzaklastiran seylerinden birisi, kontratlarin ve kore kulturunun idolleri ne kadar kisitladigiydi. Burada sozum sana degil bu arada internette hep karsilastigim icin diyorum; surekli bir idollerin ne kadar duyarsiz, bilgisiz vs. oldugundan bahsediliyor ama 20 yildir ayni sekilde bu sektor. Degisecegi de yok cunku sana bana bakan bir sey degil kendi ulke yapilariyla alakali. Bence bu sekilde idoller ne dusunuyor vs. gibi hareket etmektense asil amaca odaklanmak daha onemli. Senin soylediginden sapti dedigim ama gercekten kpop fanlarinin morality complexleri, sahte activistlikleri ve nefretlerini justify etmek icin bu olaylari kullanmalari biraz canimi sikiyo son zamanlarda. Hani dunyanin en kapitalist sektorlerinden birisine fanlik yaparken haberleri yok muydu diye dusunuyorum. Beni sogutan bir sey, hatta bir ara o kadar soguttu ki biraktim tamamen, ama donmek de benim secimimdi. Kimse kimseyi kpop ya da pop culture takip etmek icin zorlamiyo. Eger bu kadar rahatsizsa fanlar cadi avi baslatmak ya da nefret trenine atlamak yerine direkt biraksinlar. Gercek boykot boyle olur. Yine ekliyim burda sana degil bu olay uzerinden aylardir gerek twitter gerek reddit olsun kronik online fanlar cildirmis durumda.
Isin bir de su boyutu var bence, sen ben biliyoruz bu durumu cunku ortadogudayiz. Amerikalilar biliyo cunku aktif olarak savasi fonluyorlar. Ama elin Japonunun ya da Arjantinlisinin medyasina bu savas ne kadar dusuyor? Ingilizce bilmeyen kisiler yerel medyalarinda bunu ne kadar duyuyorlar? Bu dedigim idoller disinda, yukarda kore toplumundan bahsedildigi icin yaziyorum. Dunya bizim ya da baskalarinin etrafinda donmuyo. Her ulkenin kendine gore sorunlari var. Kore bizim gibi bir ulke degil. 90'lara kadar antidemokratik bir sekilde diktatorlukle yasadilar. Toplasan 20 yildir freedom of speech diye bir kavramlari var. Batili ulkelerde bile bu kavram hala toplumda oturmamisken 20 yildir ozgurluklerini kazanmis bir halktan politik olmasini beklemek birazcik fazla bence. Ve dedigim gibi onlar da yine kendi sorunlarina gore politikler. Somali'de her gun binlerce kisi oluyor, yeni bir ulke kurulmak uzere. Bir suru gocmen yillardir Kenya'ya goc etmek zorunda. Ben mesela bunu internette tanistigim arkadasim soylemese bilmezdim. Bir de ben ingilizce medyayi takip eden birisiyim buna ragmen bilmiyodum. Sasirdim yani binlerce kisinin oldugu bir olaydan nasil kimse haberdar degil diye. Korelilerden de kendi bolgelerine uzak, kendileriyle tarihsel hicbir bagi olmayan yerlerle alakali fikir, beyan veya tepki beklemek bir Gineli'den Dogu turkistan hakkinda konusmasini beklemekle ayni sey bence.
Dediklerinin bazılarına katılmakla birlikte bazılarına da katılmıyorum. Evet cadı avı başlatmak yok bu bunu yaptı kesin böyledir diye yaftalamak yanlış. İşin içinde idol sektörü de var doğru ki sektöre karşı eleştirimi de arada belirtiyorum. Sektörde başlı başına sıkıntı var ama bu idolleri tamamen sorumsuz, kendi fikirlerini ve duruşlarını yansıtamayan insanlar olarak bu kadar da kısıtlamaz. Benim beklentim boykot da değil, bir hassasiyet varsa ki var, saygı gösterilmesi. Belki kötü niyetli yapılmıyor ama beni baya geri çeken bir durum.
Evet dünyanın birçok yerinde bizim bile bilmediğimiz onlarca olay var. Ama Korelilerin ya da idollerin Filisitin olayı hakkında bir fikirlerinin olmaması bana çok uçuk geliyor kimse kusura bakmasın. Hadi haberlerde çok az yansıtılıyor ama bu insanların fanları var ve birçok yorum geldiğine eminim. Bir de bu insanlar bir topluluğa hitap eden insanlar, kimse benim gibi düşünsün demiyorum ama hassasiyetlere dikkat edilmesi tarafındayım.

Halkın hangi kısmının böyle düşündüğünü bilemem net bir şekilde ama gördüğüm yorumlar; bırak umursamayı ölen ölsün umurumda değil kıvamındaydı o nedenle halktan girdim. Tabii ki kimseyi Çin'deki zulmü destekleyen idoller gibi konumlandırmıyorum. Gerçek fikirlerini bilemeyiz. Konu zaten sadece boykot- Filistin de değil yukarıda bahsettiğim ve hatırlayamadığım birçok olay da var. Ben genel olarak duyarsız olduklarını düşünüyorum.

Aslında idollerin bu konuda bu kadar dikkat çekmesinin bir diğer nedeni de sektör. İdollere öyle temiz,saf bir imaj çiziyor ki sanki hepsi çok iyi birer insan. A-pop içinde bin beter şeyler yapanlar hala da destekleniyor, bunun bir nedeni de imaj meselesi. Burası K-pop formu olduğu için ve K-pop takiplediğimiz için bunun üzerine başlık açtım yoksa sadece idol bazında değil dünya bazında da daha büyük birçok sıkıntı var.
 

Benzer konular

Üst