Netizen Turkey Hoş Geldiniz!

Netizen Forum, Türkiye'nin en iyi k-pop forumu. KPOP haberleri, Kore-Türk Dostluk Forum, K-POP Magazin, Tartışmalar, Son Çıkanlar ve dahası.

Kayıt Ol

K-Pop Ortamının İkiyüzlülüğü

moxi

Trainee
Katılım
4 Tem 2023
Mesajlar
64
Tepki
168
Puan
8
selamm

demin twitter’da dolanırken bir tartışmaya denk geldim ve hazır aklıma gelmişken şu ortamdaki ikiyüzlülük hakkında konuşmak istiyorum.
artı olarak sizin de düşüncelerinizi merak ediyorum 🙏🏼

ben insanlara gelen nefretin çoğunun olaya değil de kişiye bağlı olduğunu düşünüyorum.
mesela x kişisi üst seviyede bir suç işlemiştir ve y kişisi de çok basit bir hata yapmıştır ama y kişisi sevmedikleri o kişi olunca x kişisinden daha fazla nefret alıyor.

mesela bir olay oluyor diyelim bu x kişisini seven kişiler y kişisi bunu yaptığında deli gibi linçlemişken kendi sevdikleri x kişisi yapınca çıt çıkartmıyorlar hatta üstünü kapatmaya çalışıyorlar.

diğer bir türe gelecek olursak gerçekten de insanlari linçlemek için linçliyorlar ben günlük hayattaki streslerini burada attıklarını düşünüyorum.

örnek verecek olursak elimizde x grubu var diyelim bu grupta hemen hemen herkes çok anlayışlı duruyor ama bazı şeylerden dolayı bir antipati besleniyor ve bunların üzerine bir üye bir konuda yanlış anlaşılıyor diyelim konu öyleyken asla doğru olanı görmek istemiyorlar.

aslında olayın, konuşmanın, fotoğrafın ya da iddianın aslı fazlasıyla belliyken görmemek için inat edip onlara doğruyu öğretmeye çalışanları umursamadan linçlemeye devam ediyorlar.

demek istediğim o ki çıkan tartışmalarda tartışmanın çıkma sebebi şu kpop kitlesinin genelinin umrunda değil çoğunun tek umursadığı şey o tartışmanın içerisindeki isim.

hepsi her konuda çok duyarlıymış gibi davranarak linçlemeye yer arıyor ama o kişilere saydırırken o kişileri ‘suçladıkları’ şeylerden daha büyük bir suç sayılacak şekilde konuşuyorlar.

onun dışında bir örnek daha verecek olursak kpop ortamında özellikle son zamanlarda tartışma konusu olan nword gibi şeylerden bahsedebiliriz mesela bence de böyle hassas konulara karşı dikkatli olmalılar ama bir hata yüzünden sanki cinayet işlemiş gibi linçlere maruz kalınıyor. tabii ki yapılan hataların karşılığı alınmalı ama genelde linçleyen kişilerin hesabına baktığında BLM zamanı bile bu konu hakkında tweet atmamış oluyor.

yani bu insanların umursadıkları olay ırkçılık ya da bir ırkın bu konuda hassas olması değil de bu konuda sevmedikleri kişilere laf edebilecek olmaları.

aynı şekilde herhangi bir olayda birisine iğrenç şeyler yazan insanların profiline girince çoğu zaman linçledikleri şeylerden daha beter şeyler yapan insanlarla ilgili şeyler görüyorum.

mesela sektörde onlarca yeteneksiz insan vardır ama gayet ortalamanın üstünde olan birisi tek bir hata yaptı mı o yeteneksiz kişilerden daha işlevsizmiş gibi konuşuluyor gerçekten çok fazla örnek var say say bitmiyor.

bu şeyler çoğu sektörde vardır ama ben burada inanılmaz saçma bir linç kültürünün olduğunu düşünüyorum.

doğru insanları yerin dibine vursalar umrumda olmaz ama her olayı o kadar büyütüyorlar ki artık gerçek suçlu olan değil de hoşlarına gitmeyen kişilerin üstüne gidiliyor.

bunu bir çoğunuz fark etmiştir ama hazır aklıma gelmişken yazmak istedim bu konu gerçekten sinirimi bozuyor ve bazen sırf bu yüzden bu şeyleri topluca bırakasım geliyor çünkü her şey gün geçtikce daha da saçma sapan bir hal almaya başladı.

bu ortamı günlük hayattan kaçıp başka şeylerle uğraşabildiğim için seviyordum ama burada yapılan haksızlıklar normal hayattan pek farklı değil.
 
Son düzenleme:

Nora

Rookie Idol
Katılım
16 Haz 2023
Mesajlar
354
Tepki
1,413
Puan
119
Kpop fandom kültürü iyice çeteleşmeye dönüştüğü için kendinden olanı hoş görme diğerlerini özellikle de rakip görülen grubu/idolü hatta şirketi yerin dibine sokma normal sayılmaya başlandı.
Aynı hareketi iki farklı idol yapsa biri yerin dibine sokuluyor diğeri tolere ediliyor hatta yaptığı fanları tarafından örtbas edilmeye çalışılıyor.
Bi de şey var bi idol bi tartışmaya karıştığında olayın aydınlatılmasını beklemek yerine fanlarının alakalı alakasız herkesi olaya dahil etmesi. Bi durun ya olay ne açığa kavuşsun, bi hata varsa özür dilensin. Başkalarını işin içine katıp terör estirmek niye.
 
Konu Sahibi
moxi

moxi

Trainee
Katılım
4 Tem 2023
Mesajlar
64
Tepki
168
Puan
8
Kpop fandom kültürü iyice çeteleşmeye dönüştüğü için kendinden olanı hoş görme diğerlerini özellikle de rakip görülen grubu/idolü hatta şirketi yerin dibine sokma normal sayılmaya başlandı.
Aynı hareketi iki farklı idol yapsa biri yerin dibine sokuluyor diğeri tolere ediliyor hatta yaptığı fanları tarafından örtbas edilmeye çalışılıyor.
Bi de şey var bi idol bi tartışmaya karıştığında olayın aydınlatılmasını beklemek yerine fanlarının alakalı alakasız herkesi olaya dahil etmesi. Bi durun ya olay ne açığa kavuşsun, bi hata varsa özür dilensin. Başkalarını işin içine katıp terör estirmek niye.
çok haklısın ya eskiden de vardı bunlar ama özellikle bu aralar öyle bir arttı ki ben cidden sıkılmaya başladım bu gidişle kaç yıldır bırakamadığım sektörü sayelerinde bırakabileceğim
 
Ü

Üye silindi 123

Kimin ne konuda kimi nasıl linçlediği benim ilgilendiğim kısım değil ilk olarak burayı belirteyim çünkü bahsetmek istediğim kısım burası değil. Ancak ırkçılık, N-Word, kültür yağmacılığı (Cultural appropriation) gibi konular "trend" ya da "sırf bir hata" diye anılacak konular değil. Ayrıca hayır sadece K-Pop'da linç kültürü yok. Cancel culturedan payını almamış bir avuç Batılı ünlü bulmak K-Pop'dakinden çok daha zordur. İlgi alanınız burası olabilir ancak sadece ilgi alanınıza yapılan veya en çok ilgi alanınıza yapılan bir durum olduğunu düşünmüyorum. Hatta öyle ki Batı'da olan dalga geçme, cancellama ya da linçleme dalgası o kadar büyük ki vezirseniz sizi anında rezil yapar ve bunun etkisi öyle uzun sürerki yeni bir şarkı mı çıkarttınız hakkınızda Twitter/X threadleri/floodları yazılır. Bunların hepsi yeni bir film, dizi, kitap artık her ne yapıyorlarsa onlar için de geçerli. Bir iki tweetten ne olacak demeyin çünkü oluyor. Olay da zaten tweet değil. Herhangi bir sosyal medyada önceden cancellanmış bir ünlü yeni ne yaparsa yapsın adını arttığınız an insanlar yine geçmişte yaptıklarını anar. Şirketlerin önüne kamyon yollanmıyor diye hafif sanılmasın çünkü o kamyonlar bir işe yaramazken bunlarsa seyir değiştiriyor. K-Pop'da olan linç etkisiz mi demek istiyorum? Elbette hayır. Ancak sadece onlara veya en çok onlara değil demek istediğim bu. Hoş asıl konuşmak istediğim konu da bu değildi. Forum ilk açıldığında da benzer başlıklar vardı. Bu konuların (ırksal, kültürel) ağırlığını sorgulayan vesaire. Ancak unutmayın ki hiçbiriniz (genelleme olarak ve umarım ki hiçbiriniz) ten renginiz yüzünden hayatınızı yitirmiyorken bu konular hakkında akılda bir terazi kurmak pek kolay olmamalı diye düşünüyorum. Canın korunması ve sağlıklı bir yaşam sürme hakkı gibi bir haktan mahrum kalan insanlardan bahsediyoruz. Hangimiz ten rengimiz yüzünden buna maruz kaldık? Ya da kaçımız diyeyim. Konu cinsiyetçilik olsa buyurun konuşun. Çünkü biliyorum ki bir çoğunuz bu durumdan muzdaripsiniz. Ancak kaçınız ırksal sebeplerden dolayı canınızı tehlikede buluyorsunuz ki? Bu söylediklerimi beyaz/açık tenli ve hak bakımından nispeten daha ayrıcalıklı kişiler üzerinden söylüyorum bunu da belirteyim. Dediğim gibi bizzat yaşamadığımız konular hakkında bu tür yorumlarda bulunmak bence bu kadar kolay olmamalı. Çünkü sizin için daha hassas bir konu hakkında acısını çekmemiş bir başkası atıp tuttuğu vakit siz de onlara "Sen ne biliyorsun ki?" diyeceksiniz. Haklı olarak. Aynı ırkçılığı dibine kadar yaşayan kişilerin haklı olması gibi. Dilerim kendimi güzelce açıklayabilmişimdir. Yorgunum ve hastayım bu yüzden hatalarım olduysa affola diyorum. Herkese güzel geceler dilerim. Esenlikle kalın.
 
Ü

Üye silindi 643

Kimin ne konuda kimi nasıl linçlediği benim ilgilendiğim kısım değil ilk olarak burayı belirteyim çünkü bahsetmek istediğim kısım burası değil. Ancak ırkçılık, N-Word, kültür yağmacılığı (Cultural appropriation) gibi konular "trend" ya da "sırf bir hata" diye anılacak konular değil. Ayrıca hayır sadece K-Pop'da linç kültürü yok. Cancel culturedan payını almamış bir avuç Batılı ünlü bulmak K-Pop'dakinden çok daha zordur. İlgi alanınız burası olabilir ancak sadece ilgi alanınıza yapılan veya en çok ilgi alanınıza yapılan bir durum olduğunu düşünmüyorum. Hatta öyle ki Batı'da olan dalga geçme, cancellama ya da linçleme dalgası o kadar büyük ki vezirseniz sizi anında rezil yapar ve bunun etkisi öyle uzun sürerki yeni bir şarkı mı çıkarttınız hakkınızda Twitter/X threadleri/floodları yazılır. Bunların hepsi yeni bir film, dizi, kitap artık her ne yapıyorlarsa onlar için de geçerli. Bir iki tweetten ne olacak demeyin çünkü oluyor. Olay da zaten tweet değil. Herhangi bir sosyal medyada önceden cancellanmış bir ünlü yeni ne yaparsa yapsın adını arttığınız an insanlar yine geçmişte yaptıklarını anar. Şirketlerin önüne kamyon yollanmıyor diye hafif sanılmasın çünkü o kamyonlar bir işe yaramazken bunlarsa seyir değiştiriyor. K-Pop'da olan linç etkisiz mi demek istiyorum? Elbette hayır. Ancak sadece onlara veya en çok onlara değil demek istediğim bu. Hoş asıl konuşmak istediğim konu da bu değildi. Forum ilk açıldığında da benzer başlıklar vardı. Bu konuların (ırksal, kültürel) ağırlığını sorgulayan vesaire. Ancak unutmayın ki hiçbiriniz (genelleme olarak ve umarım ki hiçbiriniz) ten renginiz yüzünden hayatınızı yitirmiyorken bu konular hakkında akılda bir terazi kurmak pek kolay olmamalı diye düşünüyorum. Canın korunması ve sağlıklı bir yaşam sürme hakkı gibi bir haktan mahrum kalan insanlardan bahsediyoruz. Hangimiz ten rengimiz yüzünden buna maruz kaldık? Ya da kaçımız diyeyim. Konu cinsiyetçilik olsa buyurun konuşun. Çünkü biliyorum ki bir çoğunuz bu durumdan muzdaripsiniz. Ancak kaçınız ırksal sebeplerden dolayı canınızı tehlikede buluyorsunuz ki? Bu söylediklerimi beyaz/açık tenli ve hak bakımından nispeten daha ayrıcalıklı kişiler üzerinden söylüyorum bunu da belirteyim. Dediğim gibi bizzat yaşamadığımız konular hakkında bu tür yorumlarda bulunmak bence bu kadar kolay olmamalı. Çünkü sizin için daha hassas bir konu hakkında acısını çekmemiş bir başkası atıp tuttuğu vakit siz de onlara "Sen ne biliyorsun ki?" diyeceksiniz. Haklı olarak. Aynı ırkçılığı dibine kadar yaşayan kişilerin haklı olması gibi. Dilerim kendimi güzelce açıklayabilmişimdir. Yorgunum ve hastayım bu yüzden hatalarım olduysa affola diyorum. Herkese güzel geceler dilerim. Esenlikle kalın.
Konuyu açan arkadaşın anlatmak istediği şeyi tam olarak anladığınızı düşünmüyorum , arkadaş diyor ki zaten bu n word meselesini zaten nefret ettikleri kişileri eleştirebilmek için hatta hakaret etmek için fırsat olarak görüp kullanıyorlar ki bunlar gerçek bi ırka saygısızlık içeren olaylar bile değildi misal giselle debut zamanı n word geçen bir şarkıya dudak oynatmış kızı yerden yere vurdular debut zamanı , güya V canlı yayınında n word geçen şarkıya dudak oynatmış linçlenmeye hazır bekliyordu nefret edenler Allah tan doğru olmadığı ortaya çıktı , vereceğim son örnek ise gencecik bir kız Ahyeon neymiş okulda n word içeren şarkı söylemiş ortada video yok ama kız debut yapmadan linçlemeye çalıştılar kızı. Şimdi soruyorum size bu verdiğim örnekler gerçekten bir ırkın varoluşuna saygısızlık mı yoksa kpop fandomlarının sevmedikleri kişiler için kullandığı bir bahane mi fırsat mı ?
Son olarak anlattıklarınıza katılıyorum sadece işin kpop yönünün sizin anlattığınız gibi olmadığını anlatmak istedim
 
Ü

Üye silindi 123

Konuyu açan arkadaşın anlatmak istediği şeyi tam olarak anladığınızı düşünmüyorum , arkadaş diyor ki zaten bu n word meselesini zaten nefret ettikleri kişileri eleştirebilmek için hatta hakaret etmek için fırsat olarak görüp kullanıyorlar ki bunlar gerçek bi ırka saygısızlık içeren olaylar bile değildi misal giselle debut zamanı n word geçen bir şarkıya dudak oynatmış kızı yerden yere vurdular debut zamanı , güya V canlı yayınında n word geçen şarkıya dudak oynatmış linçlenmeye hazır bekliyordu nefret edenler Allah tan doğru olmadığı ortaya çıktı , vereceğim son örnek ise gencecik bir kız Ahyeon neymiş okulda n word içeren şarkı söylemiş ortada video yok ama kız debut yapmadan linçlemeye çalıştılar kızı. Şimdi soruyorum size bu verdiğim örnekler gerçekten bir ırkın varoluşuna saygısızlık mı yoksa kpop fandomlarının sevmedikleri kişiler için kullandığı bir bahane mi fırsat mı ?
Son olarak anlattıklarınıza katılıyorum sadece işin kpop yönünün sizin anlattığınız gibi olmadığını anlatmak istedim
K-Pop'ta güncel isimler ile ilgilenmiyorum ve yazdığım yazıda da "Kimin ne konuda kimi nasıl linçlediği benim ilgilendiğim kısım değil ilk olarak burayı belirteyim çünkü bahsetmek istediğim kısım burası değil." diyerek parmak basmak istediğim yeri gayet iyi belirttiğimi düşünüyorum. Eğer başka bir konu ile geliyorsanız da üzgünüm ki ben de sizin anladığınızı düşünmüyorum. İsimlerin kimler olduğu umrumda değil. N-Word veya herhangi bir ırka karşı hakaret/aşağılama anlamı taşıyan bir başka kelimenin kullanılması ırkçılık barındırır ve bunu kullanan kişi(-ler) de ırkçıdır. Tekrardan isimlerin kimler olduğunu umursamadığımı belirtmek isterim. Şu kadar yaştaymış ama o böyle bir insan değilmiş denilecekse ben de ırkçılıktan muzdarip kişilerin nasıl insanlar olduğundan bahsedeyim isterseniz? Irkçılığı sadece 40-50 yaş üstü orta yaş ya da gençliğinin baharını geçmiş dediğimiz kişiler yaşamıyor. Ortaokullu biri de yaşıyor konuşmayı yeni öğrenip ana okuluna gitmiş biri de. Ya da kundaktaki bir bebeğe de ten renginden ötürü saçma sapan sözler edilip saçma sapan davranışlar sergileniyor. Hoş yaşları, hayatlarının hangi kısımlarında olmaları da önemli değil çünkü insan 1 yaşında da olsa 100 yaşında da olsa canının korunma hakkında sahiptir. Bu sebeple bana isim olarak gelmemenizi rica ediyorum. Dilerim ki açıklayıcı olmuştur. Tekrardan güzel geceler.
 
Ü

Üye silindi 643

K-Pop'ta güncel isimler ile ilgilenmiyorum ve yazdığım yazıda da "Kimin ne konuda kimi nasıl linçlediği benim ilgilendiğim kısım değil ilk olarak burayı belirteyim çünkü bahsetmek istediğim kısım burası değil." diyerek parmak basmak istediğim yeri gayet iyi belirttiğimi düşünüyorum. Eğer başka bir konu ile geliyorsanız da üzgünüm ki ben de sizin anladığınızı düşünmüyorum. İsimlerin kimler olduğu umrumda değil. N-Word veya herhangi bir ırka karşı hakaret/aşağılama anlamı taşıyan bir başka kelimenin kullanılması ırkçılık barındırır ve bunu kullanan kişi(-ler) de ırkçıdır. Tekrardan isimlerin kimler olduğunu umursamadığımı belirtmek isterim. Şu kadar yaştaymış ama o böyle bir insan değilmiş denilecekse ben de ırkçılıktan muzdarip kişilerin nasıl insanlar olduğundan bahsedeyim isterseniz? Irkçılığı sadece 40-50 yaş üstü orta yaş ya da gençliğinin baharını geçmiş dediğimiz kişiler yaşamıyor. Ortaokullu biri de yaşıyor konuşmayı yeni öğrenip ana okuluna gitmiş biri de. Ya da kundaktaki bir bebeğe de ten renginden ötürü saçma sapan sözler edilip saçma sapan davranışlar sergileniyor. Hoş yaşları, hayatlarının hangi kısımlarında olmaları da önemli değil çünkü insan 1 yaşında da olsa 100 yaşında da olsa canının korunma hakkında sahiptir. Bu sebeple bana isim olarak gelmemenizi rica ediyorum. Dilerim ki açıklayıcı olmuştur. Tekrardan
Beni anladığınızı düşünmüyorum , konuyu açan kişi zaten bu durumun kpop da suistimal edildiğinden bahsetmiş konu kpop yani ve ben n word içeren bir şarkıya eşlik etmenin dudak oynatmanın mırıldanmanın bir ırka saygısızlık olmadığını düşünüyorum yine de cevap verdiğiniz için teşekkürler iyi geceler
 
Ü

Üye silindi 123

Beni anladığınızı düşünmüyorum , konuyu açan kişi zaten bu durumun kpop da suistimal edildiğinden bahsetmiş konu kpop yani ve ben n word içeren bir şarkıya eşlik etmenin dudak oynatmanın mırıldanmanın bir ırka saygısızlık olmadığını düşünüyorum yine de cevap verdiğiniz için teşekkürler iyi geceler
İyi de ben zaten cevap verdiğim kısmı belirtmiştim ki. Yazıda "trend" ve "sırf bir hata" gibi kelimeler, kelime grupları kullanılmış ve ben de bu kısıma yorum yaptım zaten. Konunun K-Pop kısmına yorum yapmadığımı söyledim ki. Hatta forumda önceden de benzer başlıklar açılmıştı dedim. Çünkü o başlıklarda da benzer sözler ediliyor ve benzer tavırlar sergileniyordu. Tekrardan belirteyim benim yorum yaptığım kısım kimin ne dediği ve ne tepki aldığı değil. Konunun ağırlığı üzerine. Üzerine yorum yaptığım kısmı da atayım. Güzel geceler.
onun dışında bir örnek daha verecek olursak bu araların trendi olan nword gibi şeylerden bahsedebiliriz mesela bence de bir kişi böyle hassas şeylere karşı dikkatli olmalı ama sırf bir hata yüzünden sanki cinayet işlemiş gibi bir linçe maruz kalınıyor ve linçleyen kişilerin hesabına baktığında BLM zamanı bile bu konuda tek bir tweet atmamış yani umursadıkları olay ırkçılık ya da bir ırkın bu konuda hassas olması değil de bu konuda sevmedikleri kişilere laf edebilecek olmaları.
 
Ü

Üye silindi 123

Konunun temeli zaten "K-pop'ta ki ikiyüzlülük" Farklı şeyler söylemek istersen, ayrı başlık açman daha iyi olur. Çünkü yazdıkların konu sahibinin demek istediğinden ayrılmış oluyor.
Irkçılığa girildiği vakit konunun sadece K-Pop'ı ilgilendirdiği kısımdan çıkıldığını düşünüyorum. Burada da girilmiş ve ben de o kısıma yorum yapmışım. Gayet açık diye düşünüyorum. Defaatle belirttiğim halde tekrardan söylemiş olayım.
 
Ü

Üye silindi 123

Sizin yaptığınız girilen bir konuyu konuşmak değil. Örnekler üzerinden aklınızdakini açıklamak. Örnekleme ana konuyu desteklemek için yapılır. Yeni konulara giriş yapmak için değil. Benim demek istediğim de gayet açık aslında. 🙃
Zaten ırkçılığın yanlış olduğunu bilip, bir de bunun çifte standart üzerinden yapılmasını yanlış bulan bir kişiyi, tekrar başa döndürüp ırkçılığı açıklamak pek mantıklı değil zannımca.
Irkçılığa girildi mi? Girildi. Ben ırkçılık üzerine mi yorum yaptım? Evet, ırkçılık üzerine yorum yaptım. Irkçılığın ne olduğunu da açıklayacak kişi ben değilim buna da gerek görmüyorum. Burada yorum yapan herkesin okuma yazması ve internete erişimi var. Bir yerden sonra kişinin kendisine kalmış bir durum. Hoş ben de bir şey açıklamaya, değiştirmeye çalışmıyorum. Çünkü kimin ne bildiği üzerine bir yargıda bulunacak kişi ben değilim. Farklı görüşlerin var olduğunun farkındayım. Bu yüzden kendi düşüncelerimi anlattım zaten. Makaleler alıntılayıp neyin yanlış neyin doğru olduğuna dair beyin fırtınası yapıp, hipotezler kurup o hipotezleri çürütmedim ya da ispatlamadım. Kendi fikrimi söyledim. Basit ve öz diye düşünüyorum. Takınılan tavır hoşuma gitmedi. Ben de bu kısıma yorum yaptım. Ana konu ne olursa olsun alt bir konu üzerinden örnekleme yapıldığı vakit ben açılan o alt konuya da yorum yapabilirim. Ve açılan o alt konuya da gösterilen tavrı doğru bulmadığım için kendi yorumumu yaptım. Sanki pastalardan bahsedilirken bir anda mimariye giriş yapmışım gibi tepki göstermeniz pek yerinde bir tepki gibi gelmiyor bana da. Size göre bize göre dediğimiz kısıma doğru gidiyoruz anlaşılan. Bana göre böyle bir yorum yapmaya uygun bir zemin vardı ve yaptım. Each to their own. Herkesin fikri kendine. Konu üzerine daha da fazla yorum yapmayacağım çünkü gerekenleri söylediğimi düşünüyorum. Güzel geceler herkese.
 
Konu Sahibi
moxi

moxi

Trainee
Katılım
4 Tem 2023
Mesajlar
64
Tepki
168
Puan
8
Kimin ne konuda kimi nasıl linçlediği benim ilgilendiğim kısım değil ilk olarak burayı belirteyim çünkü bahsetmek istediğim kısım burası değil. Ancak ırkçılık, N-Word, kültür yağmacılığı (Cultural appropriation) gibi konular "trend" ya da "sırf bir hata" diye anılacak konular değil. Ayrıca hayır sadece K-Pop'da linç kültürü yok. Cancel culturedan payını almamış bir avuç Batılı ünlü bulmak K-Pop'dakinden çok daha zordur. İlgi alanınız burası olabilir ancak sadece ilgi alanınıza yapılan veya en çok ilgi alanınıza yapılan bir durum olduğunu düşünmüyorum. Hatta öyle ki Batı'da olan dalga geçme, cancellama ya da linçleme dalgası o kadar büyük ki vezirseniz sizi anında rezil yapar ve bunun etkisi öyle uzun sürerki yeni bir şarkı mı çıkarttınız hakkınızda Twitter/X threadleri/floodları yazılır. Bunların hepsi yeni bir film, dizi, kitap artık her ne yapıyorlarsa onlar için de geçerli. Bir iki tweetten ne olacak demeyin çünkü oluyor. Olay da zaten tweet değil. Herhangi bir sosyal medyada önceden cancellanmış bir ünlü yeni ne yaparsa yapsın adını arttığınız an insanlar yine geçmişte yaptıklarını anar. Şirketlerin önüne kamyon yollanmıyor diye hafif sanılmasın çünkü o kamyonlar bir işe yaramazken bunlarsa seyir değiştiriyor. K-Pop'da olan linç etkisiz mi demek istiyorum? Elbette hayır. Ancak sadece onlara veya en çok onlara değil demek istediğim bu. Hoş asıl konuşmak istediğim konu da bu değildi. Forum ilk açıldığında da benzer başlıklar vardı. Bu konuların (ırksal, kültürel) ağırlığını sorgulayan vesaire. Ancak unutmayın ki hiçbiriniz (genelleme olarak ve umarım ki hiçbiriniz) ten renginiz yüzünden hayatınızı yitirmiyorken bu konular hakkında akılda bir terazi kurmak pek kolay olmamalı diye düşünüyorum. Canın korunması ve sağlıklı bir yaşam sürme hakkı gibi bir haktan mahrum kalan insanlardan bahsediyoruz. Hangimiz ten rengimiz yüzünden buna maruz kaldık? Ya da kaçımız diyeyim. Konu cinsiyetçilik olsa buyurun konuşun. Çünkü biliyorum ki bir çoğunuz bu durumdan muzdaripsiniz. Ancak kaçınız ırksal sebeplerden dolayı canınızı tehlikede buluyorsunuz ki? Bu söylediklerimi beyaz/açık tenli ve hak bakımından nispeten daha ayrıcalıklı kişiler üzerinden söylüyorum bunu da belirteyim. Dediğim gibi bizzat yaşamadığımız konular hakkında bu tür yorumlarda bulunmak bence bu kadar kolay olmamalı. Çünkü sizin için daha hassas bir konu hakkında acısını çekmemiş bir başkası atıp tuttuğu vakit siz de onlara "Sen ne biliyorsun ki?" diyeceksiniz. Haklı olarak. Aynı ırkçılığı dibine kadar yaşayan kişilerin haklı olması gibi. Dilerim kendimi güzelce açıklayabilmişimdir. Yorgunum ve hastayım bu yüzden hatalarım olduysa affola diyorum. Herkese güzel geceler dilerim. Esenlikle kalın.
ilk olarak açıklama için teşekkür ederim fakat demek istediğimi anlamadığınızı düşünüyorum belki yazarken çok üstüne düşmediğimdendir ama benim orada trend olarak bahsettiğim şey kelimeden ya da kültürden tamamen bağımsız. trend dememin sebebi özellikle son iki yıldır kpop ortamında bu terimin basitleştirilmesi ben orada da böyle hassas konulara girilmemesi gerektiğini söyledim ve yine söylüyorum da böyle şeylere zaten bir saygımız olmalı aksini iddia etmiyorum ama kpop ortamında bu şeyler bunlara duyulan hassasiyetten bağımsız olarak tamamen linç kültürü için basitleştiriliyor örneğimi de vermişim zaten bunun sırf linçlemek için kullanılması beni rahatsız ediyor artı olarak ben bunu küçük bir şey olarak görmedim dümdüz bir hata olduğunu belirttim ama insanlar bu hata için linçlemiyor keyfine yapıyorlar gerekeni söylesinler, bilgilendirilsinler ve hatta özür dilesinler olması gereken o zaten ama insanlar bunu bunun için yapmıyor. yazdığım şeyi nasıl algıladığını anlayamadım ama benim dediğimden bambaşka bir yere gelmiş konu ben iki sektörü de takip eden bir insanım öyle detaylı detaylı anlatmaya gerek yoktu ben batı sektöründe her şey keyfi demedim kpop sektöründe ‘gereksiz’ bir her şeyi linçleme mevzusu olduğundan bahsettim ki bu reddedilemez bence tabii ki diğer yerlerde de bu vardır ama bu sektörde cidden saçma sapan konuşmalar dönüyor ve yine yanlış anlaşılmaması için ekleyeyim gereksiz dediğim şey ırkçılık değil ondaki linçlerde haklılar sorun bunun katlarca kötü halini yapmış insanlar dururken dümdüz istemeden yapmış insanların üstüne daha çok gidilmesi ikisi de alması gereken tepkiyi alsın ama sırf sevilmediği için daha kötüsünü geçmesin diyorum. belki üsluptandır bilemiyorum ama konunun bu kadar ciddi bir yere getirileceği aklımın ucundan geçmezdi anlattığın her iki konuda da yeterince bilgimin olduğunu düşünüyorum ama yine de zahmet etmişsin bilmeyenler öğrenir ne güzel ama ben hiçbir suçu küçümsemedim ya da ırkçılık gibi bir konuyu basit görmedim orada sadece şu ‘ikiyüzlülük’ konusuna bir örnek verdim ki tweet olarak bahsetmemin sebebi de zaten yazının başında görünüyor diye düşünüyorum
 
Konu Sahibi
moxi

moxi

Trainee
Katılım
4 Tem 2023
Mesajlar
64
Tepki
168
Puan
8
ilk olarak açıklama için teşekkür ederim fakat demek istediğimi anlamadığınızı düşünüyorum belki yazarken çok üstüne düşmediğimdendir ama benim orada trend olarak bahsettiğim şey kelimeden ya da kültürden tamamen bağımsız. trend dememin sebebi özellikle son iki yıldır kpop ortamında bu terimin basitleştirilmesi ben orada da böyle hassas konulara girilmemesi gerektiğini söyledim ve yine söylüyorum da böyle şeylere zaten bir saygımız olmalı aksini iddia etmiyorum ama kpop ortamında bu şeyler bunlara duyulan hassasiyetten bağımsız olarak tamamen linç kültürü için basitleştiriliyor örneğimi de vermişim zaten bunun sırf linçlemek için kullanılması beni rahatsız ediyor artı olarak ben bunu küçük bir şey olarak görmedim dümdüz bir hata olduğunu belirttim ama insanlar bu hata için linçlemiyor keyfine yapıyorlar gerekeni söylesinler, bilgilendirilsinler ve hatta özür dilesinler olması gereken o zaten ama insanlar bunu bunun için yapmıyor. yazdığım şeyi nasıl algıladığını anlayamadım ama benim dediğimden bambaşka bir yere gelmiş konu ben iki sektörü de takip eden bir insanım öyle detaylı detaylı anlatmaya gerek yoktu ben batı sektöründe her şey keyfi demedim kpop sektöründe ‘gereksiz’ bir her şeyi linçleme mevzusu olduğundan bahsettim ki bu reddedilemez bence tabii ki diğer yerlerde de bu vardır ama bu sektörde cidden saçma sapan konuşmalar dönüyor ve yine yanlış anlaşılmaması için ekleyeyim gereksiz dediğim şey ırkçılık değil ondaki linçlerde haklılar sorun bunun katlarca kötü halini yapmış insanlar dururken dümdüz istemeden yapmış insanların üstüne daha çok gidilmesi ikisi de alması gereken tepkiyi alsın ama sırf sevilmediği için daha kötüsünü geçmesin diyorum. belki üsluptandır bilemiyorum ama konunun bu kadar ciddi bir yere getirileceği aklımın ucundan geçmezdi anlattığın her iki konuda da yeterince bilgimin olduğunu düşünüyorum ama yine de zahmet etmişsin bilmeyenler öğrenir ne güzel ama ben hiçbir suçu küçümsemedim ya da ırkçılık gibi bir konuyu basit görmedim orada sadece şu ‘ikiyüzlülük’ konusuna bir örnek verdim ki tweet olarak bahsetmemin sebebi de zaten yazının başında görünüyor diye düşünüyorum
şimdi aklıma gelmişken daha anlaşılır bir örnek verecek olursam mesela birisini nword için linçleyen birisinin profiline geçtiğimde bir kişiye sırf tay olduğu için köylü diyerek aşağılamaya çalıştığını gördüm yani bunların umrunda olan şey konunun hassasiyeti falan değil tamamen keyfine yapıyorlar ve yapanların çoğu da beyaz oluyor.
onun dışında bir farklı bir ırktan insan da bundan rahatsız olup eleştirebilir ama işte benim demek istediğim bu değildi.
gelip her yere saçma sapan şeyler yazıyorlar ve sonra da bu konuda çok duyarlı olduklarını iddia ediyorlar benim rahatsız olduğum nokta da bu işte ca gibi konuların çoğu bildiğin fw malzemesine dönmüş ben zaten o konuya girmeden önce de girdikten sonra da bundan bahsetmişim.
onun dışında bu konu kadar olmasa da bizim ülkemizde de bu tür şeyler yaşanıyor zaten aynı ülkenin insanları olsakta sırf kökenler yüzünden sorun yaşayan hatta arkadaşına söylemeye bile çekinen insanlar var bunların gayet farkındayım ve bunların oyuncak gibi kullanılması beni rahatsız ediyor
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:

K-Pop'ta güncel isimler ile ilgilenmiyorum ve yazdığım yazıda da "Kimin ne konuda kimi nasıl linçlediği benim ilgilendiğim kısım değil ilk olarak burayı belirteyim çünkü bahsetmek istediğim kısım burası değil." diyerek parmak basmak istediğim yeri gayet iyi belirttiğimi düşünüyorum. Eğer başka bir konu ile geliyorsanız da üzgünüm ki ben de sizin anladığınızı düşünmüyorum. İsimlerin kimler olduğu umrumda değil. N-Word veya herhangi bir ırka karşı hakaret/aşağılama anlamı taşıyan bir başka kelimenin kullanılması ırkçılık barındırır ve bunu kullanan kişi(-ler) de ırkçıdır. Tekrardan isimlerin kimler olduğunu umursamadığımı belirtmek isterim. Şu kadar yaştaymış ama o böyle bir insan değilmiş denilecekse ben de ırkçılıktan muzdarip kişilerin nasıl insanlar olduğundan bahsedeyim isterseniz? Irkçılığı sadece 40-50 yaş üstü orta yaş ya da gençliğinin baharını geçmiş dediğimiz kişiler yaşamıyor. Ortaokullu biri de yaşıyor konuşmayı yeni öğrenip ana okuluna gitmiş biri de. Ya da kundaktaki bir bebeğe de ten renginden ötürü saçma sapan sözler edilip saçma sapan davranışlar sergileniyor. Hoş yaşları, hayatlarının hangi kısımlarında olmaları da önemli değil çünkü insan 1 yaşında da olsa 100 yaşında da olsa canının korunma hakkında sahiptir. Bu sebeple bana isim olarak gelmemenizi rica ediyorum. Dilerim ki açıklayıcı olmuştur. Tekrardan güzel geceler.
demin o kadar bildirim görünce direkt hızlı hızlı okuyarak kendimi açıklamaya çalıştım ve şimdi daha rahat bir kafayla yeniden yazıyorum. paylaştığım yazıya dikkat edecek olursak ben burada konu hakkında bir makale yazar gibi konuşmadım ya da bir şeyi küçümsemedim sadece son zamanlarda gördüğüm tartışmaların ne kadar ‘çelişkili’ olduğu konusunda sohbet etmek istedim ve bundan çıkartılan sonucu gördüğümde gerçekten şok oldum tamam belki dikkatli yazmamış olabilirim ama yani baştan sona konuşmayı bağlayınca ne demek istediğimin gayet belli olduğunu düşünüyorum. ben bundan bir şey olmaz geçiştirsinler falan demedim hatta yazının başında yer alan şu kısımda bundan bahsediyordum.

“mesela bir olay oluyor diyelim bu x kişisini seven kişiler y kişisi bunu yaptığında deli gibi linçlemişken kendi sevdikleri x kişisi yapınca çıt çıkartmıyorlar hatta üstünü kapatmaya çalışıyorlar.”

bu yazının hemen ardından da bunu yapan kişilerin tutumlarından bahsettim.

“hepsi her konuda çok duyarlıymış gibi davranarak linçlemeye yer arıyor ama o kişilere saydırırken o kişileri ‘suçladıkları’ şeylerden daha büyük bir suç sayılacak şekilde konuşuyorlar”

hatta nword konusunu açtıktan hemen sonra da

“aynı şekilde herhangi bir olayda birisine iğrenç şeyler yazan insanların profiline girince çoğu zaman linçledikleri şeylerden daha beter şeyler yapan insanlarla ilgili şeyler görüyorum.”

şu şekilde açıkladım bu anlattığım şeye en uygun örnekte ırkçılık mevzusuydu. kendileri daha da beterini yaparken ve hatta sevdikleri insanlar da çok daha korkunç şeylerle anılırken gelip bunu kullanarak birilerini aşağılamaya çalışıyorlar. trend kelimesini kullanmamın sebebi de bu yeniden tekrar ediyorum bu kelimeyi ya da bir kültürün kendine özel şeylerinden birisini kullanmışsa linçlenmesin demiyorum tabii ki hak ettiği eleştirileri almalı ama bu şeyler de böyle oyuncak gibi kullanılmamalı.

batı’nın cancel kültürünü biliyorum ve orada da ne kadar saçma gündemlerin oluştuğunu ve hatta insanların nasıl yerden yere vurulduğunu da biliyorum linç kültürünün olmadığı bir yer yok zaten ama bu sektördeki olaylar genel olarak karıncayı aslana benzetmekten farksız oluyor ki bu çelişkinin oluşma sebebi de bu zaten insanlar öylesine laf atmaya yer arıyor ve ararken de ne hassasiyeti ne de psikolojiyi düşünüyorlar dümdüz yem arıyorlar.

ben bu ırkçılık konusu üzerine ciddi bir konuşma yapmaya çalışmadım ya da bunu niye konuşuyorlar demedim sadece önceki dediğim şeyleri destekleyecek bir argüman sunmak istedim ve uygun olarak bunu gördüm başından beri ‘hata’ olduğundan bahsediyorum zaten sorun da bu insanlar hata olan tarafı değil söyleyeni umursuyor.

üst üste çok şey yazdım ama yanlış anlaşılmaktan gerçekten de nefret ediyorum ben kimsenin sorununu küçümsemedim ya da içindeymiş gibi konuşmadım sadece sohbet eder gibi anlattığım konuya en uygun örneği sundum ama konu bambaşka bir yere çekilmiş umarım demek istediğimi anlamışssındır.

-son olarak yatmadan önce yazıyı da düzenledim umarım yanlış anlaşılabilecek kısımlar kalmamıştır.-
 
Son düzenleme:
Üst