Netizen Turkey Hoş Geldiniz!

Netizen Forum, Türkiye'nin en iyi k-pop forumu. KPOP haberleri, Kore-Türk Dostluk Forum, K-POP Magazin, Tartışmalar, Son Çıkanlar ve dahası.

Kayıt Ol

Siz Olsaydınız Ne Yapardınız? (The Killing Vote)

Siz olsaydınız ne yapardınız?

• Evet

• Hayır

• Ankete katılmak istemiyorum

Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.

Arven

Fanbase Starter
Tepki
2,284
The Killing Vote başrollerinde Park Hae Jin , Im ji yeon (ve diğer adamın adını hatırlamıyorum) başrolde olduğu bı Kdrama
Konusu: Gaetal (köpek maskesi ) denen bı adam var her ayın 15 ve 30'u 18 yaşından büyük insanların katılım sağladığı bı anket düzenliyor ankete seçtiği bı suçluyu tanıtarak başlıyor ( bu suçlular işledikleri suçlardan dolayı hakettikleri cezayı almamış olanlar oluyor ) eğer ankette %50 den fazla kişi evet butonuna tıklarsa suçluyu infaz ediyor
Benim sormak istediğim de tam olarak bu siz böyle bı durumda olsanız ne yapardınız?
Ben suçluları gördükçe kurbanlar için çok üzülüyorum ve suçluların en kötü cezayı almasını istiyorum bazılarınız bunu acımasızlık olduğunu düşünebilirsiniz ama o kişilerin ne tür suçlar işlediklerini gördükçe ölmeyi hakettiklerini düşünüyorum ama yine de koca bı ülkenin yargı ve ceza sistemi tek bı adamın eline bırakılmamalı üstelik ne olursa olsun bı insanın ölmesinde payım olsun istemezdim bu yüzden çok kararsızım siz ne düşünüyorsunuz?
Not:Eğer istemezseniz ankete katılım sağlamak zorunda değilsiniz bu yüzden üç seçenek mevcut
Spoilerrr
Ilk suçlu kimsesiz çocukları videoya alıp satan ******* pisliğin teki
2. Suçlu sigorta parası almak için 3 kocasını öldüren kocalarından birinin çocuklarını bu yüzden hastanelik eden bı kadın
3. Suçlu bı kadını izinsiz videoya alan videosunu paylaşan sonucunda kadının ölmesine sebep olan bı adam üstelik hastalarının uygunsuz fotolarını ve videolarını çekip satan biri

Son düzenleme:
Konu Sahibi
Arven

Arven

Fanbase Starter
Tepki
2,284
Ankette katılıp katılmama konusu önemli, niçin katlıyorum bir insanın ölümünü izlemek için mi. Vicdanın için mi yoksa, onu kurtarmak için mi
Işte asıl sorun tam olarak bu neden katılırdın neden katılmazdın katılsan hangi seçeneği işaretlerdin ??

Konu Sahibi
Arven

Arven

Fanbase Starter
Tepki
2,284
Bu vicdan yükünün altına girmezdim belki de bizdeki inançtan dolayı birinin ölümünü istemek beni ondan farklı yapmıyor ki. Bende bir suçlu oluyorum
Evt biri benim yüzümden hayatını kaybetse çok vicdan azabı çekerdim ama diğer türlü bu bahanenin arkasına saklanıp bı şey yapmamak da kurbanları ve acılarını yok saymak gibi geliyor

Konu Sahibi
Arven

Arven

Fanbase Starter
Tepki
2,284
Çok zor bir soru. Suçlular hak ettiklerini bulsunlar isterdim ama sonu ölüm olacak bir şeyde payım da olsun istemezdim, daha doğrusu ben bunu kaldıramazdım. Her iki seçenek için de bir şey yapsam da yapmasam da vicdanımla nasıl başa çıkabilirdim bilmiyorum, beni çok fazla aşardı bir tercih yapmak ya da yapmamak.
Katılıyorum dizideki insanların çoğu elma mı armut mu sorusuna cevap verir gibi işaretliyordu herkes kendi doğrusuna göre hareket ediyordu çoğu çok rahattı bu beni biraz şoka uğrattı doğrusu

Konu Sahibi
Arven

Arven

Fanbase Starter
Tepki
2,284
Söz konusu diziler olunca insanları duygudan yoksan mekanik bir varlık gibi göstermeleri çok da şaşırtıcı gelmiyor. Önceden gözümü kırpmadan bol bol ölüm, savaş sahnesi, vahşet vs. izlerdim ama son zamanlarda hiç izleyemiyorum. Belki haddime değildir ama rahatsız oluyorsan sana da izlememeni tavsiye ederim.
Evt dizilerde gerçekler çarpıtılmış oluyor genelde zaten azıcık pişmanım izlediğime ama maskenin arkasındaki kişiyi çok merak ediyorum o yüzden istesemde izlemeyi bırakamam 😭
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:

Koy uranyumu oraya bak bakalım basıyormuyım basmıyormuyum😡
Cani kedi sjsjsjsjsj

inx

Fanbase Starter
Tepki
2,450
ikisini de seçemedim çünkü düşününce ikisi de beni rahatsız ediyor. hafife alınacak bir şey değil verilen karar mekanik bir şekilde evet cevabını vermen için ya kurban / kurbanın yakını ya da aynı durumu yaşamış biri olman lazım hani o da belki, belki onlar bile rahatsızlık duyar verdikleri ya da verecekleri karardan.

Konu Sahibi
Arven

Arven

Fanbase Starter
Tepki
2,284
ikisini de seçemedim çünkü düşününce ikisi de beni rahatsız ediyor. hafife alınacak bir şey değil verilen karar mekanik bir şekilde evet cevabını vermen için ya kurban / kurbanın yakını ya da aynı durumu yaşamış biri olman lazım hani o da belki, belki onlar bile rahatsızlık duyar verdikleri ya da verecekleri karardan.
Ben kurban ve yakının rahatsız olacaklarını sanmıyorum çünkü her üç suçta da kurbanlarla empati yaptım ve bı an için infaz kararını destekledim ama kurban ben değilim diyip olaya daha objektif ve insancıl bakmaya çalıştım sonucunda da kararsız kaldım

• Kalp
Reactions: inx

Nora

Rookie Idol
Tepki
1,413
Diziyi izlemedim, nasıl işlenmiş konu tam olarak bilemiyorum. Yazdığın üç örnek de ağır suç sınıfında benim için. Suçluların yanına kalmamalı yaptıkları. Hukuk sistemi masumlar için yeterince adil işlemiyorsa birileri çıkar kendi adaletini dayatır. Son seçenek olarak ben onaylardım galiba bunu.
Böyle hassas konularda acımasız yanım ortaya çıkıyor benim :confused:

ask

Fanbase Starter
Tepki
4,552
Katılıyorum dizideki insanların çoğu elma mı armut mu sorusuna cevap verir gibi işaretliyordu herkes kendi doğrusuna göre hareket ediyordu çoğu çok rahattı bu beni biraz şoka uğrattı doğrusu
Ben bu kadar rahat olmazdim ama yine de tecavuz suclularina pat diye infaz edilsine basardim

Konu Sahibi
Arven

Arven

Fanbase Starter
Tepki
2,284
Diziyi izlemedim, nasıl işlenmiş konu tam olarak bilemiyorum. Yazdığın üç örnek de ağır suç sınıfında benim için. Suçluların yanına kalmamalı yaptıkları. Hukuk sistemi masumlar için yeterince adil işlemiyorsa birileri çıkar kendi adaletini dayatır. Son seçenek olarak ben onaylardım galiba bunu.
Böyle hassas konularda acımasız yanım ortaya çıkıyor benim :confused:
Ama adamın birinin çıkıp kendi kendine adalet arayışı içine girmesi doğru mu ?
Insanlar bunu örnek alıp başkalarının canını almayı kendine hak görmez mi ?
Dizide bı sahne var zaten liseli çocuklar Gaetal gibi davranıp diğerlerine zorbalık yapıyor bu çok kötü bı örnek mesela

Yüzde yüzde katılırım ankette evetimide basarim jsjskskskskkwks zaten çoğu hak ediyor o sonu bence Adalet normal yolla çözülemiyorsa bence en ideal yöntem bu.
Bu arada diziyi çok sevdiğim şuan yeni bölüm bekliyorum neden haftada bir bölüm olmak zorunda ya
Ama ben adamın sırf iyilik olsun diye o suçluları infaz ettiğini sanmıyorum bence psikolojik sorunları var
Bende yeni bölümü bekliyorum

Ben bu kadar rahat olmazdim ama yine de tecavuz suclularina pat diye infaz edilsine basardim ı

Bi kere siyaset ve hukuk meraklısı bı kızla sohbet etmiştik her türlü suçlunun rehabilite edilip topluma kazandırılması gerektiğini düşünüyordu bende ona empati yapsana sana tecavüz eden birinin nefes almasını bile istemezsin demiştim ama bunun için doğru yol bu mu tüm ceza sistemi tek bı adam tarafından yönlendirilebilir mi ? Işte bundan emin olamıyorum

Bunu da mı izliyorsun hemen konuşmamız lazım
Evt ilk 2 bölüm monotondu biraz ama sonra çok sardı

Son düzenleme:

kayısı

avukat kedy
Yönetici
Tepki
2,104
Katilleri öldürürsek katiller eksilmez arkadaşlar. En net cevabı bu. Ayrıca aynı düşünceden yola çıkarak ülkede idam cezasını destekleyenleri de kınıyorum. Evet bazı ş*refsiz oğlu ş*refsizler aşırı hak ediyor ama yasallaşmış bir idam cezasının layığıyla uygulanabileceğine inanmıyorum. Tövbe haşa, Allah mıyız biz sanki? Kimin ölüp kimin sağ kalacağına biz nasıl karar verebiliriz? Şeriat hükümlerinde kimin öldürüleceği söyleniyor derseniz de şunu söyleyebilirim: Ben şeriat hükümlerinin de "şu devirde" layığıyla uygulanabileceğine inanmıyorum. Çünkü başa gelen herhangi bir hükümetin, bu hükümleri çıkarları için kullanıp kullanmayacağını asla bilemeyiz. Bu hükümet A partisi de olabilir B partisi de... Ki zamanında idam cezası varken bunu gayet de işlerine geldiği gibi kullandıklarını gördük. O yüzden fazla söze gerek yok: Kimin yaşayıp yaşamayacağına biz karar verebiliyor olsaydık ben bu hakkımı öldürülen mağdurların yaşayabilmesi için kullanırdım, katillerin öldürülmesi için değil. Aksi taktirde benim onlardan ne farkım kalırdı?

Nihai cevabımı söylemeyi unutmuşum: Ben hayır derdim. Çünkü ankette oy kullanmamakta bir nevi birinin öldürülmesine bile bile sessiz kalmak gibidir bence.

Nora

Rookie Idol
Tepki
1,413
Ama adamın birinin çıkıp kendi kendine adalet arayışı içine girmesi doğru mu ?
Insanlar bunu örnek alıp başkalarının canını almayı kendine hak görmez mi ?
Dizide bı sahne var zaten liseli çocuklar Gaetal gibi davranıp diğerlerine zorbalık yapıyor bu çok kötü bı örnek mesela

Evet birinin çıkıp kendi adaletini dayatması doğru değil.
Işte herşeyin temelinde adalet sisteminin güvenilirliği ve caydırıcılığı var. Aslında eğitim var da konu adaleti sağlamak olduğu için adalet sistemi diyorum.
Masumlar korunamıyorsa suçlular kol geziyorsa zaten sistemde bişeyler yanlıştır. Yanlış yanlışı doğurur.
Adaletin sağlanamadığı toplumlarda anarşinin ortaya çıkması kaçınılmazdır.

Son düzenleme:
Konu Sahibi
Arven

Arven

Fanbase Starter
Tepki
2,284
Katilleri öldürürsek katiller eksilmez arkadaşlar. En net cevabı bu. Ayrıca aynı düşünceden yola çıkarak ülkede idam cezasını destekleyenleri de kınıyorum. Evet bazı ş*refsiz oğlu ş*refsizler aşırı hak ediyor ama yasallaşmış bir idam cezasının layığıyla uygulanabileceğine inanmıyorum. Tövbe haşa, Allah mıyız biz sanki? Kimin ölüp kimin sağ kalacağına biz nasıl karar verebiliriz? Şeriat hükümlerinde kimin öldürüleceği söyleniyor derseniz de şunu söyleyebilirim: Ben şeriat hükümlerinin de "şu devirde" layığıyla uygulanabileceğine inanmıyorum. Çünkü başa gelen herhangi bir hükümetin, bu hükümleri çıkarları için kullanıp kullanmayacağını asla bilemeyiz. Bu hükümet A partisi de olabilir B partisi de... Ki zamanında idam cezası varken bunu gayet de işlerine geldiği gibi kullandıklarını gördük. O yüzden fazla söze gerek yok: Kimin yaşayıp yaşamayacağına biz karar verebiliyor olsaydık ben bu hakkımı öldürülen mağdurların yaşayabilmesi için kullanırdım, katillerin öldürülmesi için değil. Aksi taktirde benim onlardan ne farkım kalırdı?

Nihai cevabımı söylemeyi unutmuşum: Ben hayır derdim. Çünkü ankette oy kullanmamakta bir nevi birinin öldürülmesine bile bile sessiz kalmak gibidir bence.
Zaten sorun tam olarak bu. Eğer oy kullanırsam birinin ölümüne sebep olucam bu büyük bir vicdani yük ama eğer kullanmazsam onca suç işledikten sonra bile pişman olmayan ve aynı eylemlerde ısrarcı olan kişiler hayatlarına kaldıkları yerden devam edecek ama kurbanların hayatları mahvolmuş ve ben evt oyu vermezsem ya da ankete katılmazsam bu acılara sırtımı dönmüş olacağım
Bı de zaten kimse idam cezası geri gelsin demiyor suçlarının cezasını çekmeyen ve onca insanın hayatını karartmasına rağmen gününü gün eden insanların böyle bı hayatı yaşamayı hakettmediklerini düşünüyorlar bu yüzden evt oyu veriyorlar

kayısı

avukat kedy
Yönetici
Tepki
2,104
kimse idam cezası geri gelsin demiyor suçlarının cezasını çekmeyen ve onca insanın hayatını karartmasına rağmen gününü gün eden insanların böyle bı hayatı yaşamayı hakettmediklerini düşünüyorlar
Buna kessssinlikle katılmakla birlikte keşke sisteme güvenebilsem de hak ettiklerini çekseler diyorum. Ama ceza kanunumuz zaten kötü değilmiş gibi infaz kanunumuz kesssssinlikle berbat ve böyle bir durumda asla hak ettikleri cezaları almayacak bu insanlar ve bu sistem genel görüşümü de anlattığım şekilde etkiledi. Sırf bu yüzden - biraz da kendi inancımın getirisiyle - ilahi adalete bıraktım ben işi. Ama tabii bu kendi inancımla bağdaşan bir düşünce olduğundan, aksini düşünen insanlarla da empati yapabiliyorum. Sorunun özeti için de genel düşüncem "katilleri öldürürsek katiller eksilmez" zaten.

Bu arada konu çok hoşuma gitti. Ellerine sağlık. 💜

Müstesna

Fanbase Starter
Tepki
1,302
diziyi ben de izliyorum. İzlerken insanların bu kadar rahat birinin ölümüne evet demelerine şaşırıyorum açıkçası. Ben suçluların cezasının adalet sisteminin vermesinden yanayım. Ama dizide zaten ceza almayanlar cezalandırılıyor. Bir yandan cezalarını toplumun adaleti belirlemiş oluyor. Ama diğer yandan da bana bu durum doğru gelmiyor. Sonuçta toplum adaletini sağlayan da bir cinayet işlemiş oluyor. Yanlış olanı yine yanlış olan bir şeyle çözmek ne kadar doğru? Ben böyle bir ankete katılsam ya cevap vermezdim (çarpıya basar kapatırdım) ya da hayır derdim.
Mesela taxi driverdaki suçluları cezalandırma sistemi daha iyiydi. Öldürmek yerine cezalandırıyorlardı. Ölüm biraz da kurtuluştur aslında böyleleri için. Bu hayatta bir şekilde cezalarını çekmeleri daha iyi bence.
Ayrıca
2.bölümdeki bomba olayında eğer polisler arabayı daha güvenli bir yere taşımasalardı masum insanlar da zarar görecekti. Kaldı ki polis kadın, park hae jin'i arabadan uzaklaştırmasaydı o da zarar görecekti zaten. Yani bu anket ile katil birinin cinayet işlemesine destek vermiş oluyorsun aslında.

Son düzenleme:
Konu Sahibi
Arven

Arven

Fanbase Starter
Tepki
2,284
diziyi ben de izliyorum. İzlerken insanların bu kadar rahat birinin ölümüne evet demelerine şaşırıyorum açıkçası. Ben suçluların cezasının adalet sisteminin vermesinden yanayım. Ama dizide zaten ceza almayanlar cezalandırılıyor. Bir yandan cezalarını toplumun adaleti belirlemiş oluyor. Ama diğer yandan da bana bu durum doğru gelmiyor. Sonuçta toplum adaletini sağlayan da bir cinayet işlemiş oluyor. Yanlış olanı yine yanlış olan bir şeyle çözmek ne kadar doğru? Ben böyle bir ankete katılsam ya cevap vermezdim (çarpıya basar kapatırdım) ya da hayır derdim.
Mesela taxi driverdaki suçluları cezalandırma sistemi daha iyiydi. Öldürmek yerine cezalandırıyorlardı. Ölüm biraz da kurtuluştur aslında böyleleri için. Bu hayatta bir şekilde cezalarını çekmeleri daha iyi bence.
Ayrıca
2.bölümdeki bomba olayında eğer polisler arabayı daha güvenli bir yere taşımasalardı masum insanlar da zarar görecekti. Kaldı ki polis kadın, park hae jin'i arabadan uzaklaştırmasaydı o da zarar görecekti zaten. Yani bu anket ile katil birinin cinayet işlemesine destek vermiş oluyorsun aslında.
Söylediklerine katılıyorum ama bı yandan kurbanlar için çok üzülüyorum bu olay tam bı çıkmaz eğer yetkililer görevlerini olması gerektiği gibi icra etse ortada hiç bir sorun olmaz ama bazı ülkelerde bu imkansız gibi bı şey
Not: Taxi Driver da bu kulvarda bı dizi mi ?
Önerebileceğin bı dizi mi ?
Güzelse bende izlerim

Buna kessssinlikle katılmakla birlikte keşke sisteme güvenebilsem de hak ettiklerini çekseler diyorum. Ama ceza kanunumuz zaten kötü değilmiş gibi infaz kanunumuz kesssssinlikle berbat ve böyle bir durumda asla hak ettikleri cezaları almayacak bu insanlar ve bu sistem genel görüşümü de anlattığım şekilde etkiledi. Sırf bu yüzden - biraz da kendi inancımın getirisiyle - ilahi adalete bıraktım ben işi. Ama tabii bu kendi inancımla bağdaşan bir düşünce olduğundan, aksini düşünen insanlarla da empati yapabiliyorum. Sorunun özeti için de genel düşüncem "katilleri öldürürsek katiller eksilmez" zaten.

Bu arada konu çok hoşuma gitti. Ellerine sağlık. 💜
Aslında ne dediği anladım şu an bile kanunlar insanların kişisel çıkarları için iş görüyor bı de üstüne idam cezası meşru kılınsa kim bilir nasıl bı kaosa sürükleniriz
Ve konuyu beğenmene sevindim 💙

Konu Sahibi
Arven

Arven

Fanbase Starter
Tepki
2,284
Birini öldürüp öldürmeme yetkisi bir insanın elinde olmamalı. Ceza sistemi boşuna yok. @kayısı ya çok katılıyorum. Öldüre öldüre suçluları bitiremeyiz. Mağdur için oluşturduğu tatmin edici hissi anlayabiliyorum ama infaz hiçbir ülkede uygulanmayan bir ceza değil. Uygulamanın sonuçlarının da suç oranlarına etkisini görmek çok zor değil.

Ben hayır derdim bu sebeple.

Ayrıca
ben ceza sisteminin rehabilitasyona odaklanması taraftarıyım. Rehabilitasyon hakkında bir bilginiz yoksa varsayımlar yapmamanızı tavsiye ederim. Bu suçluya bir ödül, mağduru da aşağılamak için kurulan bir sistem değil çünkü. Elinde meşalesiyle öldürelim, çatlatalım, patlatalımcılardan da pek hazzetmiyorum.
Yanlış anlama lütfen sadece görüşünü merak ettiğim için soruyorum sence her türlü suçlu rehabilite edilebilir mi ?
Ben şahsen cinsel taciz suçlularına kimyasal hadım uygulanması gerektiğini düşünüyorum tabi bu suçun ne derece olduğuna göre değişmeli
Diğer yandan dediğine katılıyorum sürekli birilerini öldürerek de bı yere varılamayacağı su götürmez bi gerçek

Son düzenleme:
Konu Sahibi
Arven

Arven

Fanbase Starter
Tepki
2,284
Doğrudan bu suç ile ilgili net bir görüşüm olduğunu söylesem yalan olur. Her suç için kafamda bir değer biçip kategorize etmedim. Genel görüşüme sadık kalarak rehabilitasyonun suç fark etmeksizin uygulanması gerektiğini düşünüyorum. Sebep ise suçun tekrarlanmamasını sağlamak için bu seçeneğin en etkilisi olduğunu düşünmem. Kişinin fiziksel bütünlüğüne müdahelenin caydırıcı bir çözüm olduğunu düşünmüyorum. Kişiyi cezaevlerinde toplumdan uzak tutarak da bunu sağlıyoruz zaten.
Ama şu da var ki suçlular olmaları gereken yer olan ceza evlerinde tutulmuyor ve çok az bı kısmı hariç diğerleri pişman olmuyor işte The Killing Vote tam olarak bu açığı kapatmak için var olan bı oluşum (genel halk kendi taraflarını tutan bı gücün var olmasını seviyor ve bu yüzden onu destekliyor)senin tutumunun daha ılımlı ve insancıl olduğu açık ama bu kurban için ne kadar tatmin edici sonuçta burda mağdur olan ve hayatı karartılmış olan kişi kurban ben taraf tutmak yerine objektif olmak istiyorum ama Kurbanlar için üzülmeden edemiyorum bu suçlulara karşı içimdeki öfkeyi arttırıyor çünkü genelde kurban zayıf olan oluyor ve güçlünün zayıfı ezmesi vicdani olarak beni rahatsız ediyor