Netizen Turkey Hoş Geldiniz!

Netizen Forum, Türkiye'nin en iyi k-pop forumu. KPOP haberleri, Kore-Türk Dostluk Forum, K-POP Magazin, Tartışmalar, Son Çıkanlar ve dahası.

Kayıt Ol

Tez Yazımı (Deneyime Dayalı Tavsiyeler)

Müstesna

Fanbase Starter
Katılım
10 May 2023
Mesajlar
514
Tepki
1,897
Puan
90
Öncelikle tez yazımı hakkında bu yazacaklarım tamamen yüksek lisans tez süreci deneyimlerime dayanan şeyler olacak. Lisanstayken tez yazmamıştım. Dönem ödevi gibi olmuştu bizim tezimiz. Yani tez yazmayı yüksek lisansta öğrendim diyebilirim. Yine uzun oldu. Ben kısa yazamıyorum kusuruma bakmayın 😁

Tez yazımına başlamadan önce bence Ulberto Eco'nun kitabını bir okuyun. Ben tamamını okumadım. Göz gezdirdim daha çok ve okuduğum kadarı bile bana yarar sağladı. Size de sağlar. Lisans tezi olsun yüksek lisans tezi olsun yararını görürsünüz bence. Tez sürecini nasıl yürütmeniz gerektiğine ve yazım sürecine dair tavsiyeler falan var. Güzel kitap. Bilgilendirici bir kitap ama sıkıcı bir dili yok. Rahatlıkla okursunuz.

Tez konunuzu danışmanızın da desteği ile belirledikten sonra kaynak aramaya başlıyorsunuz. Bunun için Google Akademik, Yöktez, Ulakbim(Tübitak harman) elektronik kaynaklarını kullanabilirsiniz. Ulakbim'de kaynaklarınızı filtreleyebiliyorsunuz makale,tez şeklinde ya da sosyoloji, psikoloji şeklinde. Google akademikte de tez ve makale şeklinde ve yılına göre filtreleme var ama Ulakbimde daha fazla filtre seçeneği var. Ulakbimin arama kısmını bulmak zor o yüzden

Kaynak aramasını anahtar kelimelerinizi tek tek yazarak yaparsanız daha fazla kaynağa ulaşırsınız. Bu saydığım siteleri daha çok Türkçe kaynak aramak için kullanabilirsiniz. Yabancı kaynaklar da çıkıyor bu sitelerde. Direk yabancı kaynaklar için bildiğim bir Reserchgate var. Ama kayıt falan olmak gerekiyor sanırım. O yüzden çok bilemiyorum. Bulduğunuz, okuduğunuz kaynakların kaynakçalarını da inceleyin mutlaka. Orada da illa gözünüze çarpan kaynaklar olur onları da arar bulursunuz. Bazen kitapların pdfsini internette bulabilirsiniz.

Kaynakları toparladıktan sonra içindekiler kısmı oluşturuyorsunuz. Bunu kendi konunuzla alakalı yazılmış olan diğer tezlerin içindekiler kısmına bakarak kendinize göre ayarlayabilirsiniz.
Sonra kaynak okumalarınıza başlıyorsunuz. Kaynaklarınızı okurken önemli gördüğünüz kısımların ya altını çizin (ama çizdikten sonra mutlaka çizilmiş halini yedekleyin. Bu yüzden tavsiyem, Adobe pdf uygulamasını kullanmanız) ya da not alın. Not alırken aldığınız kaynak ismi ve sayfa numarasını not etmeyi unutmayın. Baya kaynak okuduktan sonra kendinizi hazır hissedince yazmaya başlayın. Korkmayın.(yazma ile ilgili bilgi vermiyorum. Araştırma yöntem derslerinizxe bu öğretilir. Öğretilmediyse de önerdiğim kitaplar ve benzer kitaplarda doğrudan ve dolaylı alıntıların nasıl yapıldığı yazar). Başlarda olmuyor gibi geliyor ama yazdıkça açılıyorsunuz ve sonradan dönüp başta kötü gördüğünüz yerlerde düzeltmeler de yapabilirsiniz. Başta nereden başlayacağını bilemiyor insan. Ama başladıktan sonra akıyor genelde.
Tavsiyem tezde kullandığınız kaynakları kaydederken atıf ismi ile kaydedin (örneğin: Yılmaz 2021). Çünkü alıntınızdan sonra kaynaklarınız bu şekilde yazacak. Daha sonra alıntınızı bulmak isterseniz şıp diye bulabilirsiniz böylece.
Eğer sosyal bilimler alanındaysanız ve bir araştırma yürüttüyseniz zaten tezinizin yarısından fazlası o araştırma olacak. Mesela anket yaptıysanız çoğunluğu tablo oluyor. Eğer spss kullanacak olanınız olursa ben biraz biliyorum.(anket verileri girme, basit veri analizini biliyorum. Çok detay bilmiyorum) Takıldığınız yerde bana sorabilirsiniz.
Tezi yazmaya ilk olarak bölümlerden başlanır yani girişten başlanmaz. Giriş genelde en son yazılır.
Kaynakça kısmını bence en başında word'ün otomatik kaynakçasını kullanın. Yani tez yazarken atıfları hep word'ün otomatik atıf sistemi ile yapın. Word'te "Başvurular" sekmesinde var kaynak ekleme şeklinde. Oraya aldığınız kaynağın bilgilerini girerek otomatik atıf yapıyorsunuz. Ama dikkat edin aldığınız alıntıya doğru kaynağı atıf yapın. (Ben bir paragrafıma yanlış atıf yaptığım için çok uğraştım düzeltme sürecimde. Sayfa numarası vermem gerekiyordu. Aldığım kaynağı bulamadım. En son paragrafı silmek zorunda kaldım). Bu sistem ile atıf yaparsanız kaynakçayı tek tek elinizle yazmanıza gerek kalmaz. Otomatik oluşturursunuz word ile.
Aynısını içindekiler için de kullanabilirsiniz. Word'ün giriş (girişteydi diye hatırlıyorum) sekmesinde başlıklar var oradan yapılıyor.Youtube'tan videolarını izleyerek başlıkları ayarlayıp içindekiler tablosunu da otomatik oluşturabilirsiniz. Bence tez yazarken en önemli şey word'ün nimetlerinden yararlanmak. Size büyük faydası oluyor. Elinizle uğraşmayın boşuna. Tablolar-şekiller listesidir, içindekiler, kaynakça hepsini word ile oluşturun. Uğraşmayın.

Tez yazarken her bölümünüzü yazmanız bitince hocanızdan hata olup olmadığına dair geri bildirim almaya çalışın. Hatanız varsa o zaman düzeltmeye çalışın. En sona kalınca çok zolanırsınız. Ve savunmada jüri sizin hatanızı söyler falan gerek yok yani. Tezi son zamanlara bırakmazsanız hatasız ilerleyebilirsiniz.
Zaten her aşamayı danışman hocanız eşliğinde yapıyorsunuz. Benim hocam bana görev şeklinde vermşti. Mesela ilk içindekiler oluşturdum. Sonra anket formumu oluşturdum. Hocam inceledi şunu çıkar bunu ekle falan dedi öyle yaptım. Bu aşamada danışman hocanızla yüz yüze görüşebiliyor olmanın büyük avantajı var bence. O yüzden de yüksek lisans yapacağınız yer yaşadığınız yere yakın olsun ya da imkanınız varsa direk yüksek lisans yaptığınız şehirde yaşayın o süreçte. Mesela benim hocam bana kaynak yardımında da bulunmuştu. Tezimde genelde kitap kullandım kaynak olarak ve bir iki tanesi hariç hepsini hocam verdi bana. Okuyup geri verdim hocama. Birçok kitabın basımı olmuyor. Bulamayabiliyorsunuz. Bu gibi durumlarda danışman hocanızdan yardım isteyebilirsiniz. (Tabi hocadan hocaya değişir bu yardım etme işi.)
Ve yaptığınız her aşamayı danışman hocanıza gönderip kontrol ettiriyorsunuz.

Bazı araştırmalar etik kurul onayı ister. Onun için daha teze başlamadan formlar oluyor tezinizin konusunu, araştırma şeklinizi falan tüm detaylarıyla anlattığınız. O formları doldurup okula gönderiyorsunuz onay veriliyor öyle araştırmanıza başlıyorsunuz. Bu kurul onay belgesi teze de ekleniyor en son.
Yine yapacağınız araştırma eğer bir kamu kurumunda olacaksa izin için dilekçe falan yazmanız gerekiyor. Onu zaten süreçte öğreniyorsunuz.

Tezin literatür kısmıyla birlikte bir de
araştırma yöntem kısmı oluyor. (Sosyal bilimlerde genelde var. Diğer alanlarda nasıldır bilmiyorum). Onu da araştırma yönteminiz neyse ona göre yazıyorsunuz. Nicelse nicel, nitelse nitel tüm ayrıntılarıyla yazmanız gerekiyor. Araştırmayı nasıl yürüttüğünüzü detaylarıyla açıklıyorsunuz. Sonra bulgular oluyor. Tezin en önemli kısmı bu kısım aslında. Çünkü tezin neredeyse yarısını oluşturuyor. Araştırmanız sonucunda elde ettiğiniz verileri bu kısımda çeşitli başlıklara ayırarak açıklamalar yaparak yazıyorsunuz.
Giriş kısmında (üniversiteden ğniversiteye bu sıralama değişebiliyor) araştırma problemi, amacı, önemi, sayıltıları yer alıyor genelde (yine sosyal bilimler alanlarında oluyor bu kısımlar). Bunu da kendi araştırmanıza göre yazıyorsunuz.

Ek bilgi: sosyal bilimler alanında (aslında akdemik her alanda sanırım böyle olması gerekiyor) tez yazım dili edilgen yapıda olmak zorundadır. Yani araştırma sizin ama yazarken "yapıldı, araştırıldı" şeklinde ifadeler kullanmanız gerekiyor. Ben, sen gibi şahıs ifadeleri olmaması gerekiyor.

En son ise sonuç kısmı. Sonuç kısmını araştırmanızdan elde ettiğiniz verilerin yorumlaması olarak düşünebilirsiniz. Tezin içinde yazdıklarınızın aynısını yazamazsınız. Kısa ve net cümleler ile farklı kaynaklarda benzer araştırmaların sonucunda elde edilen verilerle de karşılaştırma yaparak yazıyorsunuz. En sonunda da siz araştırmanızın sonucunda amacınıza ulaştınız mı, ana probleminizi karşılayabildiniz mi bundan bahsediyorsunuz ve öneride bulunuyorsunuz. Başta sonuç kısmı zor gibi gözükebilir ama zaten her şeyi yazdıktan sonra artık konuya çok hakim oluyorsunuz. O yüzden sonuç kısmı da yazarken akıyor.

Kaynakçayı dediğim gibi word'ten otomatik yapılıyor.

Ekler kısmına araştırmanızda herhangi bir anket formu, görüşme formu falan varsa onu ekliyorsunuz. Tez klavuzunuzda başka ne eklemeniz gerekiyorda yazar. oradan bakıp eklenecek diğer şeyleri de eklersiniz.

Tez yazımı bu şekilde. Tez yazımı bittikten sonra savunma sürecine giriliyor. Savunma için tarih isteniyor. Jüri belirleniyor. (Benim jürimi hocam belirlemişti. Biri yine benim hocalarımdan biriydi diğeri de hocamın tanıdığı başka bir üniversiteden bir hocaydı. Bir de danışman hocam. Toplam 3 jüri). Jüri belirlendikten sonra tezinizi jüri üyelerine mail olarak atıyorsunuz. (Benimki öyle olmuştu ama üniversiteden üniversiteye, alandan alana değişiyor olabilir bu durum). Savunmadan en az 10 gün önce atsanız iyi olur. İncelemeleri için zamana ihtiyaçları var çünkü.
Savunma sınavı anladığım kadarıyla genelde toplantı salonlarında oluyor. (Başka üniversiteden başka bir arkadaşımın da öyleydi. Benim de öyleydi. Ama belki her yerde böyle değildir). Toplantı salonlarında u şeklinde masa oluyor. Projeksiyon da oluyor. Savunma öncesi tezinizi anlattığınız kısa bir sunum hazırlıyorsunuz.
Savunma sınavında ilk olarak tezinizi sunuyorsunuz. (Benimki 15 dklık bir sunumdu. Danışmanınıza sorarsınız ona göre bir sunum hazırlarsınız). Tezinizi sunmanız bitince jüriler tek tek size tezinizle ilgili sorular soruyor ya da tezinizde gördüğü hataları söylüyor. Benim jürim bence iyiydi. Yani yapıcı bir dille hatalarımı söylediler. Ben kendimi kötü hissettim ama o benden kaynaklı bir durum(her şeyi stres yapma ve kafaya takma huyumdan kaynaklı yani). Zaten jürilerden biri baya incelemişti tezi ama bence diğeri hiç okumamıştı bile 😅. Bir arkadaşım da lisans tezi savunmasındaki hocaların tezini hiç okumadığını söylemişti. Yani anladığım kadarıyla çok da incelemiyorlar tezleri. Daha çok sizin sunumunuzda öğreniyorlar aslında. Bir de tezinizi en iyi siz biliyorsunuz. O yüzden çok kasmamak lazım. (Ben kasmıştım çünkü tezimi sona bıraktığım için danışman hocam doğru düzgün inceleyip hatalarımı söylememişti. Yani hatalarımın ve eksiklerimin olduğunu bildiğim için stres yapmıştım). Bir de savunmada tezinizi (haliyle) savunmanızı bekliyor hocalar. Mesela ben çok sessiz kalmıştım. Onlinedı benim savunmam. Danışman hocam yanımdaydı ama diğer hocalar bilgisayar ekranındaydı. Ses sorunu falan vardı. Onların sözünü kesmeyeyim derken bildiğin sustum kaldım çoğu şeye. Siz savunun. Yani mesela size bir hatanızı söylediler ama siz elinizden geldiğince o dediklere şeye dikkat ettiniz aslında. Söyleyin bunu.
Savunma bitince sizi odadan çıkarıyorlar. Jüri üyeleri kendi arasında konuşup sizi geçirip geçirmeyeceklerine karar veriyor. Birkaç dakika sonra sizi içeri çağırıp kararı açıklıyorlar. Eğer tezinizi bitirmişseniz, herhangi büyük bir hatanız yoksa genelde geçiriyorlar(mış). Benim baya üstüme geldiler mesela. Yani sanki geçirmeyecek gibi konuştular gibi geldi bana ama neyseki geçirdiler. Ama tezde çok eksiğiniz ve hatanız varsa savunma jürisi size düzeltme için 3 aylık bir süre veriyor. O sürede tezi tekrar düzenliyorsunuz ve tekrar savunma sınavına giriyorsunuz. Ondan geçerseniz artık mezuniyet hakkı kazanıyorsunuz.
Savunmadan başarıyla geçtikten sonra 1 aylık sürede teze son şeklini vermeye çalışıyorsunuz. Bizim okulda tez kontrol süreci oluyor. (Ben de yoktu bu uygulama benden 1 sene sonra kayıt olanlara gelmiş). Önce maille tezi okula gönderiyorsunuz. (Onun mail adresi yazıyor enstitü web sitesinde). Oradan cevap geliyor. Ve okula gidip bir de orada personelle tezi kontrol ediyorsunuz ve en son personel tezinizi çıktı alabilirsiniz dediğinde çıktı alıp gerekli olan diğer evraklarla birlikte okula teslim ediyorsunuz. Okula teslim ettikten sonra mezuniyetiniz için onay bekliyorsunuz. Benim 3 hafta sonra ancak mezuniyet belgem çıktı. Okuluna göre falan bu süre değişebilir. Diploma da 3 ay sonra çıkar dediler. Süreç bu şekilde oluyor.
Eksiğim var mı bilmiyorum. Siz eksik gördüğünüz kafanızda soru işareti oluşturan yerler varsa sorun ben bildiğim kadarıyla cevaplarım.

Ek olarak eğer sosyal bilimler alanında öğrenim görüyorsanız ve anket araştırması yapmayı düşünüyorsanız(lisans-yüksek lisans fark etmez) Ferhat Sayım'ın " kitabı faydalı bir kitap. Tezin literatür kısmını nasıl yazabileceğiniz hakkında da bilgiler ve alıştırmalar var. Anket formu oluşturma hakkında bilgiler ve örnekler var. Özellikle de spss programı hakkında da baya bilgi var. Ben tez yazım sürecimde faydalanmıştım. Sizlere de önerebilirim.​
 
Son düzenleme:
Konu Sahibi
Müstesna

Müstesna

Fanbase Starter
Katılım
10 May 2023
Mesajlar
514
Tepki
1,897
Puan
90
elinize sağlık hocam çok güzel olmuş(y) ben de bir kaç bişeyi sayısal alanlar için ekleyeyim gelmişken madem.

Tezinizi yazdıktan sonra enstitüler genelde orjinallik raporu ister, istemeseler bile Turnitin denilen programa sokup orjinalliğin en fazla %10 altında olmasına dikkat edin.

Bu arada nefret ediyorum ama hocalar baya gün teyzesi gibi çay, kuru pasta, pasta vs gibi şeyler bekliyor. Üniversitenin iyisi de kötüsü de böyle maalesef. Yl hocam kendisi para verip aldırmıştı ama dr. Hocam seminer sunumu için bile yeni gelin sunumu istedi resmen. Tez savunmasına daha girmedim bakalım ne isteyecek. Ayrıca jüri hocalarına, enstitüye, kütüphaneye vs'ye fln olmak üzere yl'de 5, dr'de 7-8 tane tezin ciltli çıktısı isteniyor çoğu okulda. Ona göre pasta, börek ve çıktılar için ekonominizi hazırlayın. :rolleyes:

Bu yola giren herkese allah akıl fikir ve sabır versin. tşk😌
Benim eksiklerimi de tamamlamışsınız. Teşekkürler.🥰
Ben savunmamda yiyecek bir şey götürmedim. (Normalde son ana kadar yüzyüze olacak sanıyorduk savunmayı. Savunma günü öğrendim online olduğunu) Bizim okulda böyle bir şey beklenmiyor. Ben bir tek su götürmüştüm. Ama isteyen yapıyor. Ben doktora savunmasına denk geldim mesela onda getirilmişti börek çörek. Yine benim savunma günümde de biri daha savunma yapmıştı o da getirmişti. Danışman hocam ve diğer öğrenci ile birlikte biz yemiştik yemekleri (kaynanam beni sevecek sanırım 2 kere tez savunması yemeği yedim bu sene 😅) Ayrıca bu durum hiç etik değil bence. Hocalara rüşvet verir gibi yemek veriyorsun. 1-2 saatlik bir şey için hiç gerekli değil de işte sanırım çoğu üniversitede bekleniyor.

Benim üniversitemde tek cilt istediler tezi. Kütüphaneye artık verilmiyormuş. Ama danışman hocam keşke bana da çıktı alsaydın deseydi. Ama tekrar hatırlatmazsa almayacağım.😅 çünkü çok para.
5-6 çıktı ne ya?! Napıyorlar o kadar tezi? Zaten teknolojik çağdayız. Herkes tezleri yöktezden falan indirip bakıyor. Kütüphanede tez arama devri bitti bence. Çok masraflı bir şey ya yüksek lisans ve doktora olayları. Sonucunda da akademisyen olmak harici pek bir getirisi de yok (Kendini geliştiriyorsun tabi orası ayrı). Akademisyen olman için de torpile ihtiyaç var zaten. Aah ah...

İntihal olayını yazacaktım unutmuşum. Ekleme yapayım. Danışman hocam kitaplardan daha fazla alıntı yaparsanız intihal oranınız daha az çıkar demişti. Ben öyle yaptım. Oranım çok yüksek değildi. (Sosyal bilimlerde intihal oranınızın %25'in altında olması gerekiyor.)
 

erigom

Fanbase Starter
Katılım
10 May 2023
Mesajlar
792
Tepki
2,515
Puan
90
eline sağlıkk cok güzel yazmıssın 💗 bunları aklımda bulundurucam ve o bahsettiğin kitabı alıcam gibi görünüyo 🤧
 
Konu Sahibi
Müstesna

Müstesna

Fanbase Starter
Katılım
10 May 2023
Mesajlar
514
Tepki
1,897
Puan
90
ikram olayının rüşvet olmasına katılıyorum ve nefret ediyorum. gerçekten adı bilinen köklü bir okuldayım ve hocalar tam bir gün teyzesi gibi şuranın kuru pastası güzel buranın bilmem nesi güzel diye akıl verdikçe yemeklere fare zehiri atasım geliyor. atmıyorsam sunum sonrası imzalarına ihtiyacım olacağı için😅 çıktı olayı ise biz de hala tam gaz devam maalesef o yüzden renkli ve renksiz çıktı alınacak sayfaları ayırıp çoğaltacak kadar çingenelik peşindeyiz maalesef arkadaşlarla bu ara:D
Kolaylıklar dilerim. Umarım en uygun yolla halledebilirsin 😁
 
Üst