Netizen Turkey Hoş Geldiniz!

Netizen Forum, Türkiye'nin en iyi k-pop forumu. KPOP haberleri, Kore-Türk Dostluk Forum, K-POP Magazin, Tartışmalar, Son Çıkanlar ve dahası.

Kayıt Ol

Johnny Depp - Amber Heard Davası Pt.3

kayısı

avukat kedy
Moderatör
Katılım
11 May 2023
Mesajlar
700
Tepki
2,100
Puan
113


Part 1 ve 2 yukarıda. <3

@bbequitedontcry bebeyimin sponsorluğuyla (yazmayı unuttuğum part 3'ü hatırlattı, kendisine bi teşekkür edelim sfgnjglhk) part 3'e hoşgeldiniz. <3

Çok oyalanmadan başlayalım:

Öncelikle, bölümün ilk dakikalarından dikkat çeken bir hususa değinmek istiyorum: Heard'ün aldığı kamuoyu tepkisi. Haklı ya da haksız, dava sonucu çıkmadan çok büyük tepkiler aldı. Hak ettiği tepkiler var mı? Elbette var. Zira bir önceki partta söylediğim gibi, kendisi mağdurların verdikleri "savaşa" çok büyük olumsuz bir etki bıraktı ve bu kesimin tepkisini fazlasıyla hak etti bence. Ama kadının beyanlarının TikTok'taki komedi videolarına malzeme olarak kullanılması... Burası biraz adice. Eğer gerçekten, ufacık bir şiddet gördüyse bile bu bir mağdurla dalga geçmek anlamına geliyor çünkü. Aynı şekilde ölüm tehditleri... A grubunu stanleyip B grubuna ve hayranlarına küfretmekten, ölüm tehditleri yağdırmaktan ve akla hayale sığmayacak diğer bi ton şey yapmaktan hiçbir farkı olmayan bir eylem olmuş bu. Depp hayranları tarafından aldığı ölüm tehditleri inanılmaz cidden. Keşke böyle olmasaydı ama maalesef, Depp'in avukatlarının aslında epey zekice olan bir taktiğinin olumsuz sonuçları olarak kalmış bunlar da. Depp'in avukatları public dava kararı için uğraşmasaydı bu dava böyle sonuçlanmazdı belki ve Depp'in aleyhine sonuç doğurabilirdi - ki bu durumda avukatlar tabii ki lehe olan durumu kullanmak zorundalar - ama keşke bu olumsuz etkileri azaltmanın da bir yolu olabilseydi. Özellikle de Heard'ün çocuğuna yönelik ölüm tehditleri kısmı beni mahvetti.

Belgeselde belirtildiğine göre Depp'in Heard'e şiddet uyguladığına şahit olan sadece tek bir kişi var, o da Heard'in kız kardeşi Whitney Heard. Kendisi "merdiven olayı"nın tanığı olarak davaya katılıyor. Bu olayın savunmasının yapıldığı anki ifadelere göre, Amber'ın olayın başlangıç sebebine yönelik iddiası Depp'in onu aldatmış olması. İddianın devamında Depp, Whitney'in sırtına tekme atıyor (?) ve Amber da o sırada sinsice (?) yaklaşıp Depp'in elmacık kemiğine yumruk atıyor. Belgeselde Whitney'in aldığı darbeye yönelik bir adli delil yok ama Depp'in yaralanmasına ilişkin delil var. Bu sebeple bu kısımda anlatılanlar ben dahil, izleyen herkeste şüphe uyandırıyor haliyle. Amber'ın bu delile karşılık savunması ise "Kardeşimi korumak için vurdum," olmuş. İşin bir diğer şüpheli kısmı ise, Whitney'in "Depp, Amber'ı saçından tuttu ve sürekli yüzüne vurmaya başladı," şeklindeki ifadesi. Zaten neredeyse kimseye inandırıcı gelmiyor bu ve Depp'in şiddet uyguladığına bizzat şahit olduğu iddia edilen tek tanığın beyanlarına da bu yüzden pek güvenilmiyor gibi.

Bu konuyu biraz daha açmak istiyorum. Öncelikle delilleri konuşalım: Kabul etmemiz gerekir ki, kadınların fiziksel yapısı her zaman erkekler kadar iyi olamayabiliyor. Özellikle Amber'ın Depp'e nazaran fiziksel güç açısından çok daha güçlü olmadığı ortada. Ancak Amber'ın yumruğu, Depp'in yüzünde gayet gözle görünür bir iz bırakırken, iddiaya göre Depp sürekli olarak Amber'ın yüzüne tokat atmış olsa bu kesssinlikle bir iz bırakmaz mıydı? Her şey bir yana, Amber bir oyuncu ve yüzü o haldeyken (!) iyileşme süreci boyunca tek bir kameraya dahi yakalanmadı mı gerçekten veya çalışmadı mı? 1-2 tokat demiyor bakın, sürekli olarak yüzüne vuruyordu diyor. Depp'in fiziksel açıdan daha güçlü göründüğünü de dikkate alacak olursak, adli delil yokken bu iddiaya inanmak kesinlikle mantıklı gelmiyor. Zira - Allah korusun ama - eşim beni bu denli dövecek olsa ilk fırsatta gider darp raporu alırım, ki göründüğü üzere Depp bunu yapmış ve haklı bir şekilde dosyaya sunmuş. Yani üzülerek, Whitney'in tanıklığına karşı "Ufak at da civcivler yesin," demekten başka bir şey gelmiyor elimden.

Veee gelelim en önemli tanığa: Kate Moss. Belgeselde aktarılana göre, Amerikan Duruşma Hukukunda "kapı aralamak" anlamına gelen bir terim varmış. Bu terimin açıklaması şöyle: Normalde iki taraf için de davaya bir katkısı olmayacağı düşünülen bir durum/kişi/delil vs. var ama davaya sunulsa taraflardan birinin işine yarayabilir aslında. Ancak direkt olarak dosyaya kazandırılırsa lehe olan bu delil, jüriye göre gereksiz veya önyargılı gelebilirmiş ve bu da lehe olan durumun aleyhe dönmesine neden olurmuş. Ancak bu dava nezdinde, Amber Heard, Kate Moss'un adını andığı için "kapıyı aralamış" oldu ve Depp tarafı artık lehlerine olabilecek ancak o süreçte gereksiz olan bir tanığı mecburen, sunulan iddianın gerçek-dışı olduğunu kanıtlamak amacıyla çağırabilecek konuma geldi. Böylelikle Kate Moss tanık olarak dinlendi.

Amber'ın Kate'den bahsetme şekli şuydu: "Kardeşimin sırtına tekme attığında, aklıma Kate Moss olayı geldi. Moss ve Depp birlikteyken Depp'in Moss'u merdivenden ittiği yönünde bir dedikodu duymuştum, kardeşime de öyle yapacak sandım." İddia bu şekilde olduğundan, Kate'in tanık olarak gelip "Depp bana şiddet uygulamadı," demesi çoğu şeyi çözmek açısından inanılmaz iyi bir delil olacaktı, ki öyle de olmuş. Kate Moss gayet net bir şekilde 4 yıl boyunca Depp ile ilişki yaşadığını ve Depp'in ona hiçbir fiziksel şiddet uygulamadığını belirtmiş. Tam bu noktada belgeselde şöyle bir beyan var: "Jüriler dediklerinizi kelimesi kelimesine dinlemek zorundalar ama güvenilirliğinizi sorgulamaya başladıkları an artık sizi dinlemeyebilirler." Sırf bu sebeple, Heard'ün beyanlarına duyulan inanç, Moss'un ifadesiyle yarı yarıya düşmüş desek yalan olmaz.

Belgeselin devamında, iki tarafın da davaya ruh ve sinir hastalıkları (?) uzmanı çağırıp Heard'ün psikolojik durumu için inceleme yaptırıldığı göstermiş ama Amerikan hukukundaki bu sistem bana çok saçma geldi. Zira TR'de, bir uzmanın bilgisine danışılması gereken konular için taraflar kendi uzmanlarını getirmez, dosya "bilirkişi"ye atanır ve bu bilirkişi mahkemece rastgele belirlenir, böylelikle bilirkişi tarafsız olur ve dosyaya sunduğu bilirkişi raporuna göre hakim isterse bilirkişi raporuna değinerek karar verir, isterse raporu sallamaz. Tarafların rapora itiraz hakkı da olur bu arada ve hakim itiraz sebebini haklı görürse bilirkişiden ek rapor isteyebilir veya dosyayı başka bir bilirkişiye gönderebilir. Ancak Amerika'da taraflar kendi "bilirkişi"lerini getirdiler bir nevi ve ikisi de - doğal olarak - taraflı yorumlar yaptı bence. E ne anlamı kaldı bu doktorların beyanlarının?

Uçak olayı konusunda çok konuşmayacağım çünkü hiçbir şey tutarlı gelmedi bana. Amber "çok sarhoştu, botuyla sırtıma tekme attı, küfretti, sonra da uçağın arkasına gidip hayvan gibi ulumaya başladı" diyor. Ancak tanık her şeyi yalanlıyor, tekmeye yönelik bir kanıt yok ve sadece Depp'in "hayvan gibi uluduğu" bir ses kaydı var. Onda da sanki karnı ağrıyormuş da ağrıdan inliyormuş gibi bir hali vardı açıkçası. Fazla alkolün etkisi de olabilir, başka bir şey de... Kesinlik yok.

Dosyaya kazandırılan birtakım mesajlaşma içerikli kanıtlarla ilgili problemler de yaşanmış ama dava sırasında kabul edilip de jüri önüne getirilen kanıtlardan birinde, Depp daha Heard ile evlenmeden önce bir arkadaşıyla mesajlaşıyor ve orada Heard hakkında gerçekten hiç hoş olmayan şeyler söylüyor. Eminim bu ifadeler jürinin gözünde bir eksi olmuştur ama şiddeti kanıtlar nitelikte mi? Kesinlikle hayır. Bu sebeple, davanın asıl açılma sebebi göz önüne alındığında, bu çok da büyük bir kanıt değil ve Depp kürsüde özür dileyerek ortamı yumuşatır gibi davrandığından, bu kanıtın olumsuzluğunu en aza indirmiş bence - yani en azından jürilerin gözünde.

Kapanış savunmaları konusunda da çok bir yorum yapmayacağım ama bence avukatlar elinden gelenin en iyisini yapmışlar. Kate Moss olayı hariç, tarafların avukatlarının oldukça iyi bir iş çıkardığını düşünüyorum. Aldıkları para afiyet bal şeker olmuştur umarım. lkdgldkgfkl Özellikle Depp'in avukatlarıyla birkaç ay çalışmayı çok isterdim.

Davanın sonunda oybirliğiyle - burası önemli - Depp kazanıyor. Hem de tüm iddialarını kanıtladığına kanaat veriyor jüri. Ancak Heard'ün açtığı karşı dava da (tazminat davasıydı sanırım) kısmen kabul ediliyor ve Depp'in de bir miktar tazminat ödemesine karar veriliyor. Bizim hukukumuzdaki gerekçeli karar sistemi sağ olsun, hakimin hangi sebeple neye karar verdiği detaylı yazılmak zorunda olduğundan kararın açıklanmasının ardından bir de gerekçe açıklaması bekledim ama gelmedi. Belki yazılı olarak veriliyordur taraflara, idk. Yani gerekçeyi bilemiyorum ama bence fiziksel şiddet yoksa bile psikolojik şiddet gerekçesiyle Heard'ün karşı davası da kabul edilmiş olabilir. Davanın bütününe bakıldığında ve Heard'ün tanıklığının berbat olması da göz önüne alındığında bence adil bir karar olmuş.

Ancak dava sonrası olaylar hakkında da yorum yapmak istiyorum. Özellikle de "feminizm" adı altında haksız kadını haklı çıkarmaya çalışanlar hakkında... Örneğin belgeselde paylaşılan bir videoda kadının biri "Bu dava kadınlar için 'tacize sesinizi çıkarırsanız ağzınızın payını veririz' anlamına geldi," gibi bir açıklama yapmış. Hayır abi? Sırf kadın olduğun için gerçekten mağdur olanların hakkına girerek, kişisel çıkarların için gerçek mağdurların verdiği gerçek bir savaşı kendi amaçların için bir araç olarak kullanamazsın? Hiçbir iddiasını kanıtlayamadı bu kadın. Hiçbir delili yoktu. 5 defa dayak yediğini iddia ediyor diyelim, bir tane olaydan bile darp raporu/fotoğrafı vs yok. Hiç yoksa kendin çekersin bir fotoğraf, yok yani. Çamur at izi kalsın, oldu paşam. Kusuruma bakmayın ama hakim/jüri olsam sırf feministim diye ben böyle bir dosyada kadın lehine karar veremezdim. Çünkü feminizm bu değil. En azından radikal feminist olmayanlar için feminizm bu değil - ki daha önce de söylediğim üzere ben kadın-erkek hak eşitliğini savunan liberal feminizm destekçisiyim.

Jürilerin kararını sorgulayan elbette olacaktı ama bazı tepkilerin saçmalığı beni delirtti. Sırf daha çok seviliyor diye Depp'in kazandığını iddia edenlerle benim izlediğim dava aynı mıydı acaba? Kusuruma bakmayın ama Heard çok sağlam delillerle gelseydi zaten Depp'in kazanmasına imkan yoktu. Ama adamın aleyhine sunulan doğru düzgün delil yoktu ve işe yarar 2-3 delilin de olayla pek alakası yoktu veya fiziksel şiddeti gösterir bir kanıt değildi. Ki zaten o ufak tefek deliller de fiziksel şiddet olmasa bile psikolojik şiddeti kanıtlayabilecek tarzda ufak tefek deliller olduğundan, karşı davasına kısmen kabul kararı gelmiş kadının. Ne bekliyordu ki bu millet? Hukuk bilmeyen insanların cahil cesareti beni çıldırtıyor bazen. :(

Bu arada, aile içi şiddet mağduru bir kesim, açık bir mektup yayınlayarak aslında tam olarak anlatmak istediğimi söylemiş ve Amber'ı kesinlikle desteklemediklerini belirtmişler. Mektubu burada uzun uzun anlatmayacağım ama belgeselin son bölümünün sanıyorum 34. dksında mektubu özetliyorlar, bir bakmanızı öneririm. Kısa özetle, Amber'ın aile içi şiddet mağdurlarının verdiği savaşa yönelik zararından bahsetmişler ve asıl aile içi şiddet mağdurunun Depp olduğunu belirtip bu davanın en azından mağdur erkekler için olumlu bir yönü olacağından bahsetmişler.

Dava sonrasında avukatların televizyonda röportaj vermesi saçmalığı hakkında da yorum yapmıyorum çünkü tamamen saçmalık. Şovdan başka bir şey değil kanımca.

Ama dava sonrası olan en büyük olaya değinmemiz gerekirse: Mahkemeye sunulan ama belli sebeplerle jüri önüne çıkarılması reddedilen (?) tüm delillere ulaşmak için adliyeye gidip bir talep yapılabiliyormuş - ücret karşılığında (ki bence bu sistem aşşşşşırı saçma). Depp hayranları da para toplayıp bu talebi yapmışlar ve yaklaşık 6000'den fazla delile erişim sağlamışlar. Sıkıntı şurada, delillerden biri aslında o kadar önemli ki neden reddedildiği anlaşılamıyor ve kafaları karıştırıyor. Çünkü bu uçaktaki tekme olayından sonra, Amber ve Depp'in asistanı arasında geçen mesajlaşmaları içeriyor bu delil ve asistan adam bir nevi bu şiddeti kabul ediyor. Bu delil ortaya çıkınca ortalık epey karışmış tabii ama davada - nedendir bilinmez - tanıklık yapmayan asistan, bu mesajlaşmalar ile oynandığını, delillerin tahrif edildiğini söylüyor. Ve sanırım mahkeme kararına ilişkin açıklamada da, delil ile oynanmış olduğu şüphesi sebebiyle delilin kabul edilmediği yazıyor. Böylelikle, dava sonrasında bile olsa işe yarayabileceği düşünülen tek delilin de fos olduğu ortaya çıkıyor ve ortalık duruluyor.

Özetle, hakikat nedir kimse bilmiyor ve hakikat mezara kadar bu ikili arasında kalacak belli ki. Ama bir hukukçu olarak şunu söyleyebilirim ki, davadan birkaç ay sonra tarafların uzlaştığı bilgisine de dayanarak, Depp'in fiziksel şiddet uyguladığını gösterir hiçbir kanıt olmadığından kısmen masum olduğuna ama psikolojik şiddet konusunda isteyerek ya da istemeyerek Amber üzerinde olumsuz bir etkisi olduğundan kısmen de suçlu olduğuna inanıyorum artık. Bunun yanında Amber'ın ise hem fiziksel hem de psikolojik şiddet uyguladığı %100 kanıtlanmış halde olduğundan ve bundan da kötüsü, gerçekten mağdur olan insanların mücadelesini kendine (tabiri caizse) bir kalkan olarak kullandığından ötürü Amber'a karşı eskisinden daha olumsuz duygular besliyorum.

Umarım bu seriyi beğenmişsinizdir ballarım. Eğer hukuki bir şeyleri incelememi isterseniz, "şu davaya/konuya da bakar mısın, şunları şunları merak ediyorum" tarzı mesajlarla işbu konu başlığının altına damlayabilirsiniz. Loves. 💜 💜 💜
 

bbequitedontcry

taste that pink venom
Fanbase Starter
Katılım
25 Tem 2023
Mesajlar
831
Tepki
4,180
Puan
153
mükemmel yazmışsın yinee ellerine sağlık aşkmın balı 💜bu seriyi çok sevme ve ısrarla isteme sebebim sosyal medyada her şeyin çok kolay manipüle edilebiliyor olması ve benim amber'ın daha az kusurlu olduğunu düşünmeye başlamamdı ŞDFGLKDFŞGKDŞFS bu yüzden sen bitirene kadar fikir belirtmedim. ''kanıtlandı'' denilen şeylerin hiçbirisi kanıtlanmamış meğer..depp için yalnızca şu mesajlar hala zihnimde çok tartışmalı onun dışında depp'in mağdur olduğunu düşünüyorum daha çok. tabii toxic bir ikili ikisi de sütten çıkma ak kaşık değil
 

Arven

Fanbase Starter
Katılım
10 May 2023
Mesajlar
910
Tepki
2,415
Puan
148
Kate Moss olayında hatırladığım kadarıyla K.M. merdivenden düşmüş ya da kaymış ve yaralanmış (kendisi düşmüş yani Depp onu itmemiş) ama Moss'un düştüğünü gören Depp onunla ilgilenmiş bunu Kate Moss kendi söyledi diye hatırlıyorum
Ellerine sağlık @kayısı 💙
 
Katılım
1 Haz 2023
Mesajlar
494
Tepki
1,364
Puan
140


Part 1 ve 2 yukarıda. <3

@bbequitedontcry bebeyimin sponsorluğuyla (yazmayı unuttuğum part 3'ü hatırlattı, kendisine bi teşekkür edelim sfgnjglhk) part 3'e hoşgeldiniz. <3

Çok oyalanmadan başlayalım:

Öncelikle, bölümün ilk dakikalarından dikkat çeken bir hususa değinmek istiyorum: Heard'ün aldığı kamuoyu tepkisi. Haklı ya da haksız, dava sonucu çıkmadan çok büyük tepkiler aldı. Hak ettiği tepkiler var mı? Elbette var. Zira bir önceki partta söylediğim gibi, kendisi mağdurların verdikleri "savaşa" çok büyük olumsuz bir etki bıraktı ve bu kesimin tepkisini fazlasıyla hak etti bence. Ama kadının beyanlarının TikTok'taki komedi videolarına malzeme olarak kullanılması... Burası biraz adice. Eğer gerçekten, ufacık bir şiddet gördüyse bile bu bir mağdurla dalga geçmek anlamına geliyor çünkü. Aynı şekilde ölüm tehditleri... A grubunu stanleyip B grubuna ve hayranlarına küfretmekten, ölüm tehditleri yağdırmaktan ve akla hayale sığmayacak diğer bi ton şey yapmaktan hiçbir farkı olmayan bir eylem olmuş bu. Depp hayranları tarafından aldığı ölüm tehditleri inanılmaz cidden. Keşke böyle olmasaydı ama maalesef, Depp'in avukatlarının aslında epey zekice olan bir taktiğinin olumsuz sonuçları olarak kalmış bunlar da. Depp'in avukatları public dava kararı için uğraşmasaydı bu dava böyle sonuçlanmazdı belki ve Depp'in aleyhine sonuç doğurabilirdi - ki bu durumda avukatlar tabii ki lehe olan durumu kullanmak zorundalar - ama keşke bu olumsuz etkileri azaltmanın da bir yolu olabilseydi. Özellikle de Heard'ün çocuğuna yönelik ölüm tehditleri kısmı beni mahvetti.

Belgeselde belirtildiğine göre Depp'in Heard'e şiddet uyguladığına şahit olan sadece tek bir kişi var, o da Heard'in kız kardeşi Whitney Heard. Kendisi "merdiven olayı"nın tanığı olarak davaya katılıyor. Bu olayın savunmasının yapıldığı anki ifadelere göre, Amber'ın olayın başlangıç sebebine yönelik iddiası Depp'in onu aldatmış olması. İddianın devamında Depp, Whitney'in sırtına tekme atıyor (?) ve Amber da o sırada sinsice (?) yaklaşıp Depp'in elmacık kemiğine yumruk atıyor. Belgeselde Whitney'in aldığı darbeye yönelik bir adli delil yok ama Depp'in yaralanmasına ilişkin delil var. Bu sebeple bu kısımda anlatılanlar ben dahil, izleyen herkeste şüphe uyandırıyor haliyle. Amber'ın bu delile karşılık savunması ise "Kardeşimi korumak için vurdum," olmuş. İşin bir diğer şüpheli kısmı ise, Whitney'in "Depp, Amber'ı saçından tuttu ve sürekli yüzüne vurmaya başladı," şeklindeki ifadesi. Zaten neredeyse kimseye inandırıcı gelmiyor bu ve Depp'in şiddet uyguladığına bizzat şahit olduğu iddia edilen tek tanığın beyanlarına da bu yüzden pek güvenilmiyor gibi.

Bu konuyu biraz daha açmak istiyorum. Öncelikle delilleri konuşalım: Kabul etmemiz gerekir ki, kadınların fiziksel yapısı her zaman erkekler kadar iyi olamayabiliyor. Özellikle Amber'ın Depp'e nazaran fiziksel güç açısından çok daha güçlü olmadığı ortada. Ancak Amber'ın yumruğu, Depp'in yüzünde gayet gözle görünür bir iz bırakırken, iddiaya göre Depp sürekli olarak Amber'ın yüzüne tokat atmış olsa bu kesssinlikle bir iz bırakmaz mıydı? Her şey bir yana, Amber bir oyuncu ve yüzü o haldeyken (!) iyileşme süreci boyunca tek bir kameraya dahi yakalanmadı mı gerçekten veya çalışmadı mı? 1-2 tokat demiyor bakın, sürekli olarak yüzüne vuruyordu diyor. Depp'in fiziksel açıdan daha güçlü göründüğünü de dikkate alacak olursak, adli delil yokken bu iddiaya inanmak kesinlikle mantıklı gelmiyor. Zira - Allah korusun ama - eşim beni bu denli dövecek olsa ilk fırsatta gider darp raporu alırım, ki göründüğü üzere Depp bunu yapmış ve haklı bir şekilde dosyaya sunmuş. Yani üzülerek, Whitney'in tanıklığına karşı "Ufak at da civcivler yesin," demekten başka bir şey gelmiyor elimden.

Veee gelelim en önemli tanığa: Kate Moss. Belgeselde aktarılana göre, Amerikan Duruşma Hukukunda "kapı aralamak" anlamına gelen bir terim varmış. Bu terimin açıklaması şöyle: Normalde iki taraf için de davaya bir katkısı olmayacağı düşünülen bir durum/kişi/delil vs. var ama davaya sunulsa taraflardan birinin işine yarayabilir aslında. Ancak direkt olarak dosyaya kazandırılırsa lehe olan bu delil, jüriye göre gereksiz veya önyargılı gelebilirmiş ve bu da lehe olan durumun aleyhe dönmesine neden olurmuş. Ancak bu dava nezdinde, Amber Heard, Kate Moss'un adını andığı için "kapıyı aralamış" oldu ve Depp tarafı artık lehlerine olabilecek ancak o süreçte gereksiz olan bir tanığı mecburen, sunulan iddianın gerçek-dışı olduğunu kanıtlamak amacıyla çağırabilecek konuma geldi. Böylelikle Kate Moss tanık olarak dinlendi.

Amber'ın Kate'den bahsetme şekli şuydu: "Kardeşimin sırtına tekme attığında, aklıma Kate Moss olayı geldi. Moss ve Depp birlikteyken Depp'in Moss'u merdivenden ittiği yönünde bir dedikodu duymuştum, kardeşime de öyle yapacak sandım." İddia bu şekilde olduğundan, Kate'in tanık olarak gelip "Depp bana şiddet uygulamadı," demesi çoğu şeyi çözmek açısından inanılmaz iyi bir delil olacaktı, ki öyle de olmuş. Kate Moss gayet net bir şekilde 4 yıl boyunca Depp ile ilişki yaşadığını ve Depp'in ona hiçbir fiziksel şiddet uygulamadığını belirtmiş. Tam bu noktada belgeselde şöyle bir beyan var: "Jüriler dediklerinizi kelimesi kelimesine dinlemek zorundalar ama güvenilirliğinizi sorgulamaya başladıkları an artık sizi dinlemeyebilirler." Sırf bu sebeple, Heard'ün beyanlarına duyulan inanç, Moss'un ifadesiyle yarı yarıya düşmüş desek yalan olmaz.

Belgeselin devamında, iki tarafın da davaya ruh ve sinir hastalıkları (?) uzmanı çağırıp Heard'ün psikolojik durumu için inceleme yaptırıldığı göstermiş ama Amerikan hukukundaki bu sistem bana çok saçma geldi. Zira TR'de, bir uzmanın bilgisine danışılması gereken konular için taraflar kendi uzmanlarını getirmez, dosya "bilirkişi"ye atanır ve bu bilirkişi mahkemece rastgele belirlenir, böylelikle bilirkişi tarafsız olur ve dosyaya sunduğu bilirkişi raporuna göre hakim isterse bilirkişi raporuna değinerek karar verir, isterse raporu sallamaz. Tarafların rapora itiraz hakkı da olur bu arada ve hakim itiraz sebebini haklı görürse bilirkişiden ek rapor isteyebilir veya dosyayı başka bir bilirkişiye gönderebilir. Ancak Amerika'da taraflar kendi "bilirkişi"lerini getirdiler bir nevi ve ikisi de - doğal olarak - taraflı yorumlar yaptı bence. E ne anlamı kaldı bu doktorların beyanlarının?

Uçak olayı konusunda çok konuşmayacağım çünkü hiçbir şey tutarlı gelmedi bana. Amber "çok sarhoştu, botuyla sırtıma tekme attı, küfretti, sonra da uçağın arkasına gidip hayvan gibi ulumaya başladı" diyor. Ancak tanık her şeyi yalanlıyor, tekmeye yönelik bir kanıt yok ve sadece Depp'in "hayvan gibi uluduğu" bir ses kaydı var. Onda da sanki karnı ağrıyormuş da ağrıdan inliyormuş gibi bir hali vardı açıkçası. Fazla alkolün etkisi de olabilir, başka bir şey de... Kesinlik yok.

Dosyaya kazandırılan birtakım mesajlaşma içerikli kanıtlarla ilgili problemler de yaşanmış ama dava sırasında kabul edilip de jüri önüne getirilen kanıtlardan birinde, Depp daha Heard ile evlenmeden önce bir arkadaşıyla mesajlaşıyor ve orada Heard hakkında gerçekten hiç hoş olmayan şeyler söylüyor. Eminim bu ifadeler jürinin gözünde bir eksi olmuştur ama şiddeti kanıtlar nitelikte mi? Kesinlikle hayır. Bu sebeple, davanın asıl açılma sebebi göz önüne alındığında, bu çok da büyük bir kanıt değil ve Depp kürsüde özür dileyerek ortamı yumuşatır gibi davrandığından, bu kanıtın olumsuzluğunu en aza indirmiş bence - yani en azından jürilerin gözünde.

Kapanış savunmaları konusunda da çok bir yorum yapmayacağım ama bence avukatlar elinden gelenin en iyisini yapmışlar. Kate Moss olayı hariç, tarafların avukatlarının oldukça iyi bir iş çıkardığını düşünüyorum. Aldıkları para afiyet bal şeker olmuştur umarım. lkdgldkgfkl Özellikle Depp'in avukatlarıyla birkaç ay çalışmayı çok isterdim.

Davanın sonunda oybirliğiyle - burası önemli - Depp kazanıyor. Hem de tüm iddialarını kanıtladığına kanaat veriyor jüri. Ancak Heard'ün açtığı karşı dava da (tazminat davasıydı sanırım) kısmen kabul ediliyor ve Depp'in de bir miktar tazminat ödemesine karar veriliyor. Bizim hukukumuzdaki gerekçeli karar sistemi sağ olsun, hakimin hangi sebeple neye karar verdiği detaylı yazılmak zorunda olduğundan kararın açıklanmasının ardından bir de gerekçe açıklaması bekledim ama gelmedi. Belki yazılı olarak veriliyordur taraflara, idk. Yani gerekçeyi bilemiyorum ama bence fiziksel şiddet yoksa bile psikolojik şiddet gerekçesiyle Heard'ün karşı davası da kabul edilmiş olabilir. Davanın bütününe bakıldığında ve Heard'ün tanıklığının berbat olması da göz önüne alındığında bence adil bir karar olmuş.

Ancak dava sonrası olaylar hakkında da yorum yapmak istiyorum. Özellikle de "feminizm" adı altında haksız kadını haklı çıkarmaya çalışanlar hakkında... Örneğin belgeselde paylaşılan bir videoda kadının biri "Bu dava kadınlar için 'tacize sesinizi çıkarırsanız ağzınızın payını veririz' anlamına geldi," gibi bir açıklama yapmış. Hayır abi? Sırf kadın olduğun için gerçekten mağdur olanların hakkına girerek, kişisel çıkarların için gerçek mağdurların verdiği gerçek bir savaşı kendi amaçların için bir araç olarak kullanamazsın? Hiçbir iddiasını kanıtlayamadı bu kadın. Hiçbir delili yoktu. 5 defa dayak yediğini iddia ediyor diyelim, bir tane olaydan bile darp raporu/fotoğrafı vs yok. Hiç yoksa kendin çekersin bir fotoğraf, yok yani. Çamur at izi kalsın, oldu paşam. Kusuruma bakmayın ama hakim/jüri olsam sırf feministim diye ben böyle bir dosyada kadın lehine karar veremezdim. Çünkü feminizm bu değil. En azından radikal feminist olmayanlar için feminizm bu değil - ki daha önce de söylediğim üzere ben kadın-erkek hak eşitliğini savunan liberal feminizm destekçisiyim.

Jürilerin kararını sorgulayan elbette olacaktı ama bazı tepkilerin saçmalığı beni delirtti. Sırf daha çok seviliyor diye Depp'in kazandığını iddia edenlerle benim izlediğim dava aynı mıydı acaba? Kusuruma bakmayın ama Heard çok sağlam delillerle gelseydi zaten Depp'in kazanmasına imkan yoktu. Ama adamın aleyhine sunulan doğru düzgün delil yoktu ve işe yarar 2-3 delilin de olayla pek alakası yoktu veya fiziksel şiddeti gösterir bir kanıt değildi. Ki zaten o ufak tefek deliller de fiziksel şiddet olmasa bile psikolojik şiddeti kanıtlayabilecek tarzda ufak tefek deliller olduğundan, karşı davasına kısmen kabul kararı gelmiş kadının. Ne bekliyordu ki bu millet? Hukuk bilmeyen insanların cahil cesareti beni çıldırtıyor bazen. :(

Bu arada, aile içi şiddet mağduru bir kesim, açık bir mektup yayınlayarak aslında tam olarak anlatmak istediğimi söylemiş ve Amber'ı kesinlikle desteklemediklerini belirtmişler. Mektubu burada uzun uzun anlatmayacağım ama belgeselin son bölümünün sanıyorum 34. dksında mektubu özetliyorlar, bir bakmanızı öneririm. Kısa özetle, Amber'ın aile içi şiddet mağdurlarının verdiği savaşa yönelik zararından bahsetmişler ve asıl aile içi şiddet mağdurunun Depp olduğunu belirtip bu davanın en azından mağdur erkekler için olumlu bir yönü olacağından bahsetmişler.

Dava sonrasında avukatların televizyonda röportaj vermesi saçmalığı hakkında da yorum yapmıyorum çünkü tamamen saçmalık. Şovdan başka bir şey değil kanımca.

Ama dava sonrası olan en büyük olaya değinmemiz gerekirse: Mahkemeye sunulan ama belli sebeplerle jüri önüne çıkarılması reddedilen (?) tüm delillere ulaşmak için adliyeye gidip bir talep yapılabiliyormuş - ücret karşılığında (ki bence bu sistem aşşşşşırı saçma). Depp hayranları da para toplayıp bu talebi yapmışlar ve yaklaşık 6000'den fazla delile erişim sağlamışlar. Sıkıntı şurada, delillerden biri aslında o kadar önemli ki neden reddedildiği anlaşılamıyor ve kafaları karıştırıyor. Çünkü bu uçaktaki tekme olayından sonra, Amber ve Depp'in asistanı arasında geçen mesajlaşmaları içeriyor bu delil ve asistan adam bir nevi bu şiddeti kabul ediyor. Bu delil ortaya çıkınca ortalık epey karışmış tabii ama davada - nedendir bilinmez - tanıklık yapmayan asistan, bu mesajlaşmalar ile oynandığını, delillerin tahrif edildiğini söylüyor. Ve sanırım mahkeme kararına ilişkin açıklamada da, delil ile oynanmış olduğu şüphesi sebebiyle delilin kabul edilmediği yazıyor. Böylelikle, dava sonrasında bile olsa işe yarayabileceği düşünülen tek delilin de fos olduğu ortaya çıkıyor ve ortalık duruluyor.

Özetle, hakikat nedir kimse bilmiyor ve hakikat mezara kadar bu ikili arasında kalacak belli ki. Ama bir hukukçu olarak şunu söyleyebilirim ki, davadan birkaç ay sonra tarafların uzlaştığı bilgisine de dayanarak, Depp'in fiziksel şiddet uyguladığını gösterir hiçbir kanıt olmadığından kısmen masum olduğuna ama psikolojik şiddet konusunda isteyerek ya da istemeyerek Amber üzerinde olumsuz bir etkisi olduğundan kısmen de suçlu olduğuna inanıyorum artık. Bunun yanında Amber'ın ise hem fiziksel hem de psikolojik şiddet uyguladığı %100 kanıtlanmış halde olduğundan ve bundan da kötüsü, gerçekten mağdur olan insanların mücadelesini kendine (tabiri caizse) bir kalkan olarak kullandığından ötürü Amber'a karşı eskisinden daha olumsuz duygular besliyorum.

Umarım bu seriyi beğenmişsinizdir ballarım. Eğer hukuki bir şeyleri incelememi isterseniz, "şu davaya/konuya da bakar mısın, şunları şunları merak ediyorum" tarzı mesajlarla işbu konu başlığının altına damlayabilirsiniz. Loves. 💜 💜 💜
Öncelikle emeğine sağlık. Bu olayı bir kaç YouTuberdan daha dinlemiştim kısım kısım ama bir uzmanın gözünden incelenmiş olması çok faydalı olmuş. Aklımdaki soru işaretleri bu yazı serinle tamamen silindi. Amber hakkında konuşmak dahi istemiyorum. Kendisinin kadınların mücadelesine verdiği zarar çok büyük ve maalesef telafisi de yakın zamanda mümkün değil. Johnny bu olaylardan önce en sevdiğim aktörlerdendi. Sevdiğim serilerden çıkarılmasına hala üzülürüm. Ama iddialar ilk ortaya çıktığında yalan yok Amber'a hemen inanmıştım. Çünkü böyle durumlarda genellikle kadınlar daha haklı oluyor. Bu önyargı bende kısmen de olsa yıkılmış oldu. Şu an hala Johnny'nin sorunlu olduğunu düşünüyorum ve ona eski ilgim kalmadı açıkçası. Fakat yıllarca haksız yere nefret alıp neredeyse kariyerinin sonlanması üzücü olmuş. Amber da yaptıklarının sonuçlarına katlansın. Çünkü bazılarını gerçekten hak ediyor. İncelemen oldukça detaylı ve tarafsız olmuş. Radikal feministler gibi her şekilde kadını haklı çıkarmak yerine iki tarafa da adil davranmışsın. Bunu çok takdir ediyorum. Çünkü bazı sevdiğim YouTuberların yorumlarını dinleyince ben mi bir şey kaçırdım diye düşünmüştüm. Her şekilde Amber'ı haklı görüp davayı Johnny parasıyla kazandı algısı yapılıyordu. Bu da farklı davaları takip ettiğimiz izlenimi vermişti. Tekrar teşekkürler ve klavyene sağlık 😍🥰
 
Konu Sahibi
kayısı

kayısı

avukat kedy
Moderatör
Katılım
11 May 2023
Mesajlar
700
Tepki
2,100
Puan
113
. Çok güzeldi ellerine sağlık 🥳
Teşekkür ederiimmm 💜 💜
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:

Avukat Hanım çok güzel açıklamışsınız. 😍
Davayı uzaktan takip ediyordum. Bana karışık gelir diye içine girmek istememiştim olayın ama çok rahat ve sistemli anlatıyorsun. 😌
Daha önce de söyledim ama gerçekten çok iyi bir avukatsın.
Başıma bela alırsam beni etrafında görebilirsin. 🧐
Teşekkür ederim tatlış ağam. 💜 Anlatabildiysem ne mutlu bana...
Başına bela aldığın davalarda değil de, alacaklı olduğun davalarda görelim seni, güzel güzel para kazanalım olmaz mı? dkjghldkgklş
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:

mükemmel yazmışsın yinee ellerine sağlık aşkmın balı 💜bu seriyi çok sevme ve ısrarla isteme sebebim sosyal medyada her şeyin çok kolay manipüle edilebiliyor olması ve benim amber'ın daha az kusurlu olduğunu düşünmeye başlamamdı ŞDFGLKDFŞGKDŞFS bu yüzden sen bitirene kadar fikir belirtmedim. ''kanıtlandı'' denilen şeylerin hiçbirisi kanıtlanmamış meğer..depp için yalnızca şu mesajlar hala zihnimde çok tartışmalı onun dışında depp'in mağdur olduğunu düşünüyorum daha çok. tabii toxic bir ikili ikisi de sütten çıkma ak kaşık değil
Teşekkür ederim balım 🥺 💜 Eğer bir şeyler aktarabildiysem ne mutlu bana... Gerçekten çok fazla manipülasyon varmış medyada ama çok da şaşırmadım, çünkü bu kadar halka açık bir dava için çok normal. Benzer durumlar TR'de de yaşanabiliyor. Ve keşke Depp'in o mesajlarına yönelik net bir şey de sunulsaymış ama davadan sonra ortaya çıktığı için kanıtlanmasına gerek kalmamış bir evrak olarak kalmış. Ama gerçek bir delil olsaydı Amber'ın avukatlarının bunu kanıtlamak için tanık olarak Depp'in asistanını çağıracağını düşünüyorum. Çünkü 6000'den fazla delilin içinde işlerine yarayabilecek tek düzgün delil o mesajlarmış gibi göründü bana. :( Neyse, sonunda uzlaşmışlar nasılsa. Depp 10 milyon dolar kazanmışken ve Amber da 2 milyon dolar kazanmışken uzlaşarak Depp, Amber'dan 1 milyon dolar almayı kabul etmiş. Karşılıklı olarak var bi bildikleri demek ki...
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:

Kate Moss olayında hatırladığım kadarıyla K.M. merdivenden düşmüş ya da kaymış ve yaralanmış (kendisi düşmüş yani Depp onu itmemiş) ama Moss'un düştüğünü gören Depp onunla ilgilenmiş bunu Kate Moss kendi söyledi diye hatırlıyorum
Ellerine sağlık @kayısı 💙
Evet hatta tanıklığı sırasında tam olarak şöyle diyor: "94-98 arası birlikteydik, ben kendim kaydım düştüm, Depp asla şiddet uygulamadı."
Ve teşekkür ederimm. 💜 💜
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:

Öncelikle emeğine sağlık. Bu olayı bir kaç YouTuberdan daha dinlemiştim kısım kısım ama bir uzmanın gözünden incelenmiş olması çok faydalı olmuş. Aklımdaki soru işaretleri bu yazı serinle tamamen silindi. Amber hakkında konuşmak dahi istemiyorum. Kendisinin kadınların mücadelesine verdiği zarar çok büyük ve maalesef telafisi de yakın zamanda mümkün değil. Johnny bu olaylardan önce en sevdiğim aktörlerdendi. Sevdiğim serilerden çıkarılmasına hala üzülürüm. Ama iddialar ilk ortaya çıktığında yalan yok Amber'a hemen inanmıştım. Çünkü böyle durumlarda genellikle kadınlar daha haklı oluyor. Bu önyargı bende kısmen de olsa yıkılmış oldu. Şu an hala Johnny'nin sorunlu olduğunu düşünüyorum ve ona eski ilgim kalmadı açıkçası. Fakat yıllarca haksız yere nefret alıp neredeyse kariyerinin sonlanması üzücü olmuş. Amber da yaptıklarının sonuçlarına katlansın. Çünkü bazılarını gerçekten hak ediyor. İncelemen oldukça detaylı ve tarafsız olmuş. Radikal feministler gibi her şekilde kadını haklı çıkarmak yerine iki tarafa da adil davranmışsın. Bunu çok takdir ediyorum. Çünkü bazı sevdiğim YouTuberların yorumlarını dinleyince ben mi bir şey kaçırdım diye düşünmüştüm. Her şekilde Amber'ı haklı görüp davayı Johnny parasıyla kazandı algısı yapılıyordu. Bu da farklı davaları takip ettiğimiz izlenimi vermişti. Tekrar teşekkürler ve klavyene sağlık 😍🥰
Çok çok teşekkür ederim. 💜 Estağfurullah, şöyle uzmanım böyle uzmanım diyemem ama bilgim dahilinde bir hukukçu ve liberal feminist olarak incelemek istedim. Umarım faydalı olmuştur. Ve dediğin gibi, Amber sadece Depp'in kariyerine değil, gerçekten mağdur insanların savaşına büyük bir zarar verdi ve bu bakımdan gerçekten tepkiyi hak ettiğini düşünüyorum ben de. Ama her şerde bi hayır vardır derler, mağdur erkekler az olsa da varlar ve onlar için de Depp'in açtığı bu dava olumlu bir örnek olmuş bence.

Bu arada, bahsettiğin YouTuberlardan bir örnek vermek istersen ben de yorumlarına bakmayı çok isterim. Acaba başkaları nasıl yorumladı, merak ettim şimdi. 🥺
 
Son düzenleme:
Katılım
1 Haz 2023
Mesajlar
494
Tepki
1,364
Puan
140
Bu arada, bahsettiğin YouTuberlardan bir örnek vermek istersen ben de yorumlarına bakmayı çok isterim. Acaba başkaları nasıl yorumladı, merak ettim şimdi. 🥺

Aslında aklıma gelen YouTuberlara baktım ama o zamanki söylemlerini bulamadım bazılarının, bazılarının da dava sürecinde fikirlerinin değiştiğini ve Amber Heard'ün kadın hareketinlerine zarar verdiğini söylediğini farkettim. Belki ben davanın başlarındaki yorumlarına rastlamışımdır. Yine de farklı yorumlayan bulursam link atarım.
 
Konu Sahibi
kayısı

kayısı

avukat kedy
Moderatör
Katılım
11 May 2023
Mesajlar
700
Tepki
2,100
Puan
113
Aslında aklıma gelen YouTuberlara baktım ama o zamanki söylemlerini bulamadım bazılarının, bazılarının da dava sürecinde fikirlerinin değiştiğini ve Amber Heard'ün kadın hareketinlerine zarar verdiğini söylediğini farkettim. Belki ben davanın başlarındaki yorumlarına rastlamışımdır. Yine de farklı yorumlayan bulursam link atarım.
Dava sürecinde fikri değişmeyenler bir tek radikal feministler sanırım. Jdkfmgl Teşekkür ederim bilgi için. 💜💜
 
Konu Sahibi
kayısı

kayısı

avukat kedy
Moderatör
Katılım
11 May 2023
Mesajlar
700
Tepki
2,100
Puan
113
@kayısı, beni bir yanım amber haklı diyor. Ama haklı çıkacağım diye biraz abartmış. Depp ise sosyal medyadan iyi karalama yapmış. Bir ton bot hesaptan işlem var. İkisi de masum değil.

Depp de olayı şova dökmüş. Çok fazla viral reklam ve özendirme vardı. Bence bunlardan yüklü paralar kaldırdılar. Çünkü milyar izlenme aldılar. Ve bir sürü farklı şey vardı. Belki amber ile anlaşıp böyle bir şov bile yapmış olabilirler. Win win.

Jurinin böyle olduğunu ilk defa görüyorum. Bence saçmalık 😂
Dosyaya sunulan deliller göz önüne alınınca en azından dava süreci içerisinde Depp'in haklı olduğunu söyleyebilirim. Eğer bir kadın çıkıp tüm dünyaya "hepinizin çok sevdiği ve aşırı ünlü bir adam bana aile içi şiddet uyguladı" diyorsa ve adam da sırf bu cümleye bakılarak tüm işlerini ve itibarını kaybediyorsa, bu sebeple de haklı olarak tazminat davası açıyorsa sunulan delillerin şiddeti %100 kanıtlaması gerekir. Ama açıkladığım gibi, sunulan delillerde Amber'ın fiziksel şiddet mağduru olduğunu %100 kanıtlar deliller yoktu, olanların da tahrif edildiği düşünülüyordu. Bu delillerle Amber'ın dava kazanması mümkün değilmiş. Ama aksine Depp, fiziksel şiddet mağduru olduğunu net delillerle kanıtlamış ama kendisi de psikolojik şiddet uygulamış gibi. En nihayetinde evlilik içerisinde karşılıklı olarak birbirlerine eziyet etmişler ama işin sonunda Amber aile içi şiddet mağduru kadın rolüyle Depp'ten intikam almak istemiş gibi. Bence işin bu kadar çirkinleşerek evlilik içi tüm sırlarının ortaya dökülmesine neden olan bir nevi Amber, çünkü kendisi de sütten çıkmış ak kaşık değilken mağdur rolü yaparak, gerçek mağdurların verdiği mücadeleyi kendi çıkarları için kullanmış. Bana kalırsa ben Depp'in yerinde olsam ben de haklı olarak bu davayı açardım çünkü Amber hak etmiş. Bu yüzden dava nezdinde Depp'in haklı olduğunu ama ilişki içerisinde yaşanılan şeyler konusunda ikisinin de haklı olmadığını düşünüyorum. :(

Depp'in olayı şova dökmesinin nedeni de bence yukarıda açıkladığım sebepler. Benim de tüm kariyerim bi iftira (?) sonucu mahvolsa ve elimde bu iftiranın gerçekten bir "iftira" olduğunu kanıtlayacak deliller varsa ben de tüm dünyaya haklı olduğumu göstermek için tüm pisliklerim ortaya çıkacak olsa bile işi şova dönüştürürdüm. kldgjşldf Ama ikisinin karşılıklı anlaşma ile bu davayı açtığını pek sanmıyorum ya, Amber baya intikam planları kurarken kendi kazdığı çukura düşmüş gibi.

Ve bu jüri işi toptan saçmalık bence. Hukuk bilmeyen 9-10 insanı toplayıp onlara yapılan "şov"a binaen karar vermeleri isteniyor. Garip bir hukuk sistemi. Gerçi bizim hakimler olsa "tüm gün sizi mi dinlicem? avukat bey/hanım beyanlarınızı yazılı olarak mahkemeye sunun, sözlü beyanla mahkemeyi oyalamayın" deyip sonra da beyanların yarısını okumadan karar verirdi ama neyse. kldhfjkldgdf
 

Benzer konular

Üst