daren eeyore
Trainee
- Tepki
- 11
Merhaba, öncelikle ben 9. sınıfı bir meslek lisesinde yeni bitirmiş biri olarak size bir konuda danışmam gerek, umarım yorumumu görürsünüz. Ben çocuk gelişim bölümünde okuyordum ama sonraları bu verdiğim kararın aslında ne kadar hem kendi karakterim açısından hemde, iş istihdamı açısından pek de bana bir yarar sağlamayacağını fark ettim. Bu yüzden bu yaz yeni bir meslek seçmek zorundayım çünkü bu konuyu öğretmenlerime danıştığım vakit onlar; bu seçeceğim kararın bu yaz içinde olması gerektiğini, çünkü şayet bu yaz bu tercih meselesini bitiremessem gerçekten meslek derslerini yapamayacağımı söylediler. Ve maalesef ki haklılar. Bizim okulumuzda da yiyicek içecek hizmetleri ( yani bir nevi gastronomi veya aşçılık bölümü de diyebiliriz ) var. Proje ve normal olmak üzere, farklı sınıflarda iki çeşit eğitim programı uygulanıyor. Bende avantajları bakımından proje sınıfına gitmek istiyorum ama ne yazık ki hem gastronomi hemde yabancı dile karşı bir yatkınlığım yok. Gastronomi bölümü benim için; bir mutfak da akşamdan sabaha kadar sıcakta yemek pişirip, yoğun bir gergin ve agresif hava ile, ve bir de üstüne o yoğun iş temposuyla ağır psikolofik ve fiziksel baskılara mağruz kalmak demek. Yani anlayacağınız benim için gastronomi bölümü bir hayli korkunç. Sizce tüm bu olumsuz durumlara rağmen ülkede ki bu ekonomik ve işsizlik baskısı yüzünden bu mesleği seçmeli miyim ? Hem proje sınıfı herne kadar üniye pek hazırlamasa da 3 yabancı dil öğretip, başarılı öğrencileri Erasmus´a yolluyor. Bu gibi avantajlar beni bu mesleğe yaklaştırabilir mi ? Yoksa gastronomi bölümü adeta istemeyen öğrenciler için birer kabus niteliğinde midir ? Kısacası ben bu bölümü okuduğumda her ne kadar istemesemde bu meslekte var olabilir miyim ? Bunun dışında okulumuzda : Moda Tasarım, Grafik Tasarım, Gıda Teknolojisi, Bilişim Teknolojisi, Radyo Televizyon Teknolojileri, Çocuk Gelişimi, Yiyecek İçecek Hizmetleri mevcut. Ama maalesef ki bu bolümlerin hepsi AMP yani anadolu meselk programı dahilinde eğitim veriyor. ´Anadolu Meslek Programı nedir ? ` diye sorarsanız; YKS` de çıkacak olan kültür derslerinin ( matematik, fizik, kimya, edebiyat vb.) olabildiğince basit düzeyde anlatıldığı, sayısal derslerin bölümünüz sayısal olsa bile 11. ve 12. sınıfta gösterilmediği yalnıca temel matematik adı altınca çok basit ve YKS`de rakiplerimiz ile rekabet edemiyeceğimiz basitlikte anlatılan derslerin olduğu ve son olarak 12. sınıfta 3 gün staj 2 gün okula gidebildiğimiz bir eğitim program türü. Kısacası Amp eğitim programı öğrencileri üniversiteye hazırlamıyor. S.zce hangi bölümü seçmeliyim ? Hangi bölüm benim bu Türkiye`nin mevcut şartlarında bir işe girmemi kolaylaştırır. Sizce sevmediğim halde Yiyecek ve İçecek Hizmetlerini seçmeli miyim ? Eğer bu uzun yazımı sıkılmadan okumayı başabilir ve bana bir çıkış yolu gösterebilirseniz, gerçekten yüreğimde bir umut filizi yeşerecek.