Netizen Turkey Hoş Geldiniz!

Netizen Forum, Türkiye'nin en iyi k-pop forumu. KPOP haberleri, Kore-Türk Dostluk Forum, K-POP Magazin, Tartışmalar, Son Çıkanlar ve dahası.

Kayıt Ol

Soru Meslek Lisesinde Bölüm Seçmenin Zorluğu Ve Mezun Olunca Pişman Olma Olasılığı

daren eeyore

Trainee
Katılım
20 Tem 2023
Mesajlar
20
Tepki
10
Puan
6
Merhaba, öncelikle ben 9. sınıfı bir meslek lisesinde yeni bitirmiş biri olarak size bir konuda danışmam gerek, umarım yorumumu görürsünüz. Ben çocuk gelişim bölümünde okuyordum ama sonraları bu verdiğim kararın aslında ne kadar hem kendi karakterim açısından hemde, iş istihdamı açısından pek de bana bir yarar sağlamayacağını fark ettim. Bu yüzden bu yaz yeni bir meslek seçmek zorundayım çünkü bu konuyu öğretmenlerime danıştığım vakit onlar; bu seçeceğim kararın bu yaz içinde olması gerektiğini, çünkü şayet bu yaz bu tercih meselesini bitiremessem gerçekten meslek derslerini yapamayacağımı söylediler. Ve maalesef ki haklılar. Bizim okulumuzda da yiyicek içecek hizmetleri ( yani bir nevi gastronomi veya aşçılık bölümü de diyebiliriz ) var. Proje ve normal olmak üzere, farklı sınıflarda iki çeşit eğitim programı uygulanıyor. Bende avantajları bakımından proje sınıfına gitmek istiyorum ama ne yazık ki hem gastronomi hemde yabancı dile karşı bir yatkınlığım yok. Gastronomi bölümü benim için; bir mutfak da akşamdan sabaha kadar sıcakta yemek pişirip, yoğun bir gergin ve agresif hava ile, ve bir de üstüne o yoğun iş temposuyla ağır psikolofik ve fiziksel baskılara mağruz kalmak demek. Yani anlayacağınız benim için gastronomi bölümü bir hayli korkunç. Sizce tüm bu olumsuz durumlara rağmen ülkede ki bu ekonomik ve işsizlik baskısı yüzünden bu mesleği seçmeli miyim ? Hem proje sınıfı herne kadar üniye pek hazırlamasa da 3 yabancı dil öğretip, başarılı öğrencileri Erasmus´a yolluyor. Bu gibi avantajlar beni bu mesleğe yaklaştırabilir mi ? Yoksa gastronomi bölümü adeta istemeyen öğrenciler için birer kabus niteliğinde midir ? Kısacası ben bu bölümü okuduğumda her ne kadar istemesemde bu meslekte var olabilir miyim ? Bunun dışında okulumuzda : Moda Tasarım, Grafik Tasarım, Gıda Teknolojisi, Bilişim Teknolojisi, Radyo Televizyon Teknolojileri, Çocuk Gelişimi, Yiyecek İçecek Hizmetleri mevcut. Ama maalesef ki bu bolümlerin hepsi AMP yani anadolu meselk programı dahilinde eğitim veriyor. ´Anadolu Meslek Programı nedir ? ` diye sorarsanız; YKS` de çıkacak olan kültür derslerinin ( matematik, fizik, kimya, edebiyat vb.) olabildiğince basit düzeyde anlatıldığı, sayısal derslerin bölümünüz sayısal olsa bile 11. ve 12. sınıfta gösterilmediği yalnıca temel matematik adı altınca çok basit ve YKS`de rakiplerimiz ile rekabet edemiyeceğimiz basitlikte anlatılan derslerin olduğu ve son olarak 12. sınıfta 3 gün staj 2 gün okula gidebildiğimiz bir eğitim program türü. Kısacası Amp eğitim programı öğrencileri üniversiteye hazırlamıyor. S.zce hangi bölümü seçmeliyim ? Hangi bölüm benim bu Türkiye`nin mevcut şartlarında bir işe girmemi kolaylaştırır. Sizce sevmediğim halde Yiyecek ve İçecek Hizmetlerini seçmeli miyim ? Eğer bu uzun yazımı sıkılmadan okumayı başabilir ve bana bir çıkış yolu gösterebilirseniz, gerçekten yüreğimde bir umut filizi yeşerecek. ❤️
 

aslı

Fanbase Starter
Katılım
15 Haz 2023
Mesajlar
440
Tepki
696
Puan
62
annem yüzünden meslek lisesine gideceğim daha hiçbir fikrim yok korkuyorum
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:

9. Sınıf nasıldı acaba cevaplayabilir misin?
 
Konu Sahibi
daren eeyore

daren eeyore

Trainee
Katılım
20 Tem 2023
Mesajlar
20
Tepki
10
Puan
6
annem yüzünden meslek lisesine gideceğim daha hiçbir fikrim yok korkuyorum
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:

9. Sınıf nasıldı acaba cevaplayabilir misin?
Kendi lisem adına konuşmam gerekirse, benim için kültür dersleri oldukça kolaydı. Şahsen 8. sınıf ve ortaokul eğitim hayatım boyunca sınıfımın en düşük notlarına sahip bir öğrenci olarak bu ivme beni oldukça mutlu etse de tabiki de bu ivmenin sebebinin kültür derslerinin olağanca temel düzeyden anlatılmasının yarattığı bir sonuç olduğunun farkındayım. Bu da tabikide bizlere YKS`de negatif bir dönüş olarak gelecek. Sınıfım ortamı ise biraz karışık, belirli tiplerden uzak durmanı öneririm. Bu tipler nedir diye sorar isen ; sigara içen, derslerini takip etmeyen ve özellikle ergenliğin getirmiş olduğu ufak çaplı bir özgüvenle zorbalık dürtülerinin kontrol edemeyen, kendi otokontrolünü yapamayan kimselerdir. Bu kimseler sana hiçbir artı yön sağlamayacağı gibi yanında getirdikleri : düşük notlar ve en önemlisi de disipilin suçlarıdır. Lise hayatında şahsi kanatimce disiplin suçları oldukça önemlidir çünkü devlet memurluğu ve özel sektörde işe alımlarda sizin lise hayatınızı gözden geçirirler ve çoğu gencin hayali olan polislik mesleği gibi devlet memurluğu işlerinde bu disiplin suçaları sizin işe alınmanıza engel olur. Bunun dışında meslek bölümü seçerken olabildiğince büyük bir perspektifden bak, yoksa benim gibi ortada kalırsın ve bu karasızlık senin akamedik hayatına da etki eder. Meslek liseleri eğitim programı olarak AMP ve ATP diye ayrılır. Bu konuyu burda açmayacağım ama AMP eğitim programı yukarıda anlattığım gibi seni üniversiteye hazırlamaz seni daha çok meslek derslerine yoğunlaştırır ama ATP eğitim programı ise seni bir nebze AMP`ye göre daha çok üniversite sınavlarına hazırlar. Son sene staj yoktur ve kültür dersleri daha yoğun işlenmekle beraber 11. ve 12. sınıflarda da sayısal dersler vardır.
 
Son düzenleme:

aslı

Fanbase Starter
Katılım
15 Haz 2023
Mesajlar
440
Tepki
696
Puan
62
Kendi lisem adına konuşmam gerekirse, benim için kültür dersleri oldukça kolaydı. Şahsen 8. sınıf ve ortaokulm eğitim hayatım boyunca sınıfımın en düşük notlarına sahip bir öğrenci olarak bu ivme beni oldukça mutlu etse de tabiki de bu ivmenin sebebinin kültür derslerinin olağanca temel düzeyden anlatılmasının yarattığı bir sonuç olduğunun farkındayım. Bu da tabikide bizlere YKS`de negatif bir dönüş olarak gelecek. Sınıfım ortamı ise biraz karışık, belirli tiplerden uzak durmanı öneririm. Bu tipler nedir diye sorar isen ; sigara içen, derslerini takip etmeyen ve özellikle ergenliğin getirmiş olduğu ufak çaplı bir özgüvenle zorbalık dürtülerinin kontrol edemeyen, kendi otokontrolünü yapamayan kimselerdir. Bu kimseler sana hiçbir artı yön sağlamayacağı gibi yanında getirdikleri : düşük notlar ve en önemlisi de disipilin suçlarıdır. Lise hayatı şahsi kanatimce disiplin suçları çok önemlidir çünkü devlet memurluğu ve işe alımlar sizin lise hayatınzı gözden geçirirler ve çoğu gencin hayli olan polislik mesleği gibi devlet memurluğu işlerinde bu disiplin suçaları sizin işe alınmanıza engel olur. Bunun dışında meslek bölümü düşündükçe olabildiğince büyük bir perspektifden bak, yoksa benim gibi ortada kalırsın. Meslek liseleri eğitim programı olarak AMP ve ATP diye ayrılır. Bu konuyu burda açmayacağım ama AMP eğitim programı yukarıda anlattığım gibi seni üniversiteye hazırlamaz daha çok seni meslek derslerine yoğunlaştırı ama ATP eğitim programı ise seni bir nepze AMP`ye göre seni daha çok üniversite sınavlarına hazırllar. Son sene staj yoktur ve kültür dersleri daha yoğun işlenmekle beraber 11. ve 12. sınıflarda da sayısal dersler vardır.
Sana buradan mesaj atsam olur mu?sorularım varda
 

zehra21

Trainee
Katılım
1 Tem 2023
Mesajlar
96
Tepki
195
Puan
23
Bazı bölümlerde -mühendislik gibi- mtok progamları oluyor. Buralar normal bölüm olsa da sadece bu alandan mezun meslek ve teknik liseliler yazabildiği için genelde puanları birazcık daha düşük oluyor. Üniversite sınavı için bunları da düşünebilirsin. Ayrıca ilk sene de kazanamamış olsa ikinci senesinde çok iyi yerler kazananlar var. Eğer üniversite istiyorsan bence karamsar olma kazanabilirsin.
 

Arven

Fanbase Starter
Katılım
10 May 2023
Mesajlar
910
Tepki
2,415
Puan
148
Yani meslek liseleri hakkında pek fikrim yok ama ailenle konuşmayı dene ve internet üzerinden araştırma yap bence belki sana yardımcı olacak bı alternatif bulabilirsin
Umarım verdiğin karardan pişmanlık duymazsın❤️
 

erigom

Fanbase Starter
Katılım
10 May 2023
Mesajlar
792
Tepki
2,515
Puan
90
ben de meslek lisesinde cocuk gelisimi bölümündeydim ama bizim lisede atp yoktu yani direkt mesleğe hazırlanıyoduk acıkcası benim icin cok zordu cünkü ailemin ısrarı yüzünden bu bölümü yazmıstım normalde yiyecek icecek hizmetlerini istiyodum o yüzden baya zorluk cektim cünkü cocuklardan hic hoslanmam ve son sınıfta staja giderken resmen ağlıyodum fkslxjso bir de üniversiteye hazırlanırken aynı zamanda bölümü bitirmek icin oyuncak tasarlayıp staj defteri doldurmak tam bir iskence gibiydi benim icin fjslcjs bunun iyi yanından bakarsak sana bölümle ilgili is yeri acma belgesi veriyolar bunu kiralayabilirsin ya da birkac kisiyle ortak olup bir yer acabilirsin o konuda cok iyi ayrıca yardımcı öğretmenlik bakımından da avantajlısın amaaa bu mesleği yapamayacağını düsünüyosan kesinlikle baska bölümleri arastırmanı öneririm ben o zamanlar ailemi dinlemeyip yiyecek iceceğe gitseydim su an kücük bir kafe isletiyo olabilirdim ya da herhangi bir restoranda calısıyo olabilirdi ve sizin lisenizde var mı bilmiyorum ama bizim lisede yiyecek iceceklerin alt dalı olarak hosteslik bölümü de vardı ve ben bunu 11.sınıfa gecerken öğrenmistim acıkcası baya üzülmüstüm cünkü diğer bölümlere göre daha önü acık bence ve parası da cok iyi "(
 
Konu Sahibi
daren eeyore

daren eeyore

Trainee
Katılım
20 Tem 2023
Mesajlar
20
Tepki
10
Puan
6
Evet M.T.O.K. programları olabiliyor ama maalesef ki o programlar sadece belirli tip bölümler için geçerli ve benim okulumda o bölümler bulunmuyor. Yine de öneriniz için teşekkür ederim.
Bazı bölümlerde -mühendislik gibi- mtok progamları oluyor. Buralar normal bölüm olsa da sadece bu alandan mezun meslek ve teknik liseliler yazabildiği için genelde puanları birazcık daha düşük oluyor. Üniversite sınavı için bunları da düşünebilirsin. Ayrıca ilk sene de kazanamamış olsa ikinci senesinde çok iyi yerler kazananlar var. Eğer üniversite istiyorsan bence karamsar olma kazanabilirsin.
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:

ben de meslek lisesinde cocuk gelisimi bölümündeydim ama bizim lisede atp yoktu yani direkt mesleğe hazırlanıyoduk acıkcası benim icin cok zordu cünkü ailemin ısrarı yüzünden bu bölümü yazmıstım normalde yiyecek icecek hizmetlerini istiyodum o yüzden baya zorluk cektim cünkü cocuklardan hic hoslanmam ve son sınıfta staja giderken resmen ağlıyodum fkslxjso bir de üniversiteye hazırlanırken aynı zamanda bölümü bitirmek icin oyuncak tasarlayıp staj defteri doldurmak tam bir iskence gibiydi benim icin fjslcjs bunun iyi yanından bakarsak sana bölümle ilgili is yeri acma belgesi veriyolar bunu kiralayabilirsin ya da birkac kisiyle ortak olup bir yer acabilirsin o konuda cok iyi ayrıca yardımcı öğretmenlik bakımından da avantajlısın amaaa bu mesleği yapamayacağını düsünüyosan kesinlikle baska bölümleri arastırmanı öneririm ben o zamanlar ailemi dinlemeyip yiyecek iceceğe gitseydim su an kücük bir kafe isletiyo olabilirdim ya da herhangi bir restoranda calısıyo olabilirdi ve sizin lisenizde var mı bilmiyorum ama bizim lisede yiyecek iceceklerin alt dalı olarak hosteslik bölümü de vardı ve ben bunu 11.sınıfa gecerken öğrenmistim acıkcası baya üzülmüstüm cünkü diğer bölümlere göre daha önü acık bence ve parası da cok iyi "(
Bende çocuk gelişim bölümündeyim ve eğer ki çocukları sevmiyorsak, bir çocukla etkileşime girmenin ne kadar korkunç olabileceğinin farkındayım. Sizin adınıza üzüldüm. Umarım hayatınızın bundan sonraki evresinde kendi vermek istediğiniz kararları verip, mutlu olabilirsiniz. Gastronominin önü açık ama ben kendime hem ruhsal açıdan hemde fiziksel açıdan yakıştıramıyorum. Umarım kendime uygun bir bölüm bulabilirim. Yoksa işler çok gecikecek. Yorumunuz için teşekkür ederim. Bu arada çok özel değil ise ;çocuk gelişim bölümümde iş istihdamı nasıl ? kolay ve maddi açıdan sizi rahatlatabilecek bir iş bulabildiniz mi ?
 
Son düzenleme:

erigom

Fanbase Starter
Katılım
10 May 2023
Mesajlar
792
Tepki
2,515
Puan
90
Bende çocuk gelişim bölümündeyim ve eğer ki çocukları sevmiyorsak, bir çocukla etkileşime girmenin ne kadar korkunç olabileceğinin farkındayım. Sizin adınıza üzüldüm. Umarım hayatınızın bundan sonraki evresinde kendi vermek istediğiniz kararları verip, mutlu olabilirsiniz. Gastronominin önü açık ama ben kendime hem ruhsal açıdan hemde fiziksel açıdan yakıştıramıyorum. Umarım kendime uygun bir bölüm bulabilirim. Yoksa işler çok gecikecek. Yorumunuz için teşekkür ederim. Bu arada çok özel değil ise ;çocuk gelişim bölümümde iş istihdamı nasıl ? kolay ve maddi açıdan sizi rahatlatabilecek bir iş bulabildiniz mi ?
güzel dileklerin icin tesekkür ederimm öncelikle ben liseden mezun olduktan sonra cocuk gelisiminden devam etmedim su an üniversitede cok farklı bölüm okuyorum son sınıfım o yüzden is bulma konusunda pek bir bilgim yok ama özel eğitim bölümü erken cocukluğa oranla daha avantajlı diyebilirim hem maas konusunda hem de calısma saatleri bakımından daha iyi ama üniversite sınavında daha yüksek sıralama yapman gerekiyo maalesef ama 2 yıllık cocuk gelisimi okuduktan sonra da dgs ile 4 yıla tamamlayabilirsin tabi ama onun icin actıkları kontenjan sayısı cok az :((
 
Konu Sahibi
daren eeyore

daren eeyore

Trainee
Katılım
20 Tem 2023
Mesajlar
20
Tepki
10
Puan
6
güzel dileklerin icin tesekkür ederimm öncelikle ben liseden mezun olduktan sonra cocuk gelisiminden devam etmedim su an üniversitede cok farklı bölüm okuyorum son sınıfım o yüzden is bulma konusunda pek bir bilgim yok ama özel eğitim bölümü erken cocukluğa oranla daha avantajlı diyebilirim hem maas konusunda hem de calısma saatleri bakımından daha iyi ama üniversite sınavında daha yüksek sıralama yapman gerekiyo maalesef ama 2 yıllık cocuk gelisimi okuduktan sonra da dgs ile 4 yıla tamamlayabilirsin tabi ama onun icin actıkları kontenjan sayısı cok az :((
Evet maalesef ki çocuk gelişim bu tür sıkıntıları var. Umarım hayatında her zaman mutlu başarılı olursun.
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:

Merhaba ben ATP idim ve gerçekten çok faydasını gördüm 11 ve 12 de sayısal dersleri incik incik ederek en ince ayrıntısına kadar öğreniyorduk. Staj derdimiz yoktu yazın 40 gün yapıp bitiriyorduk meslek dersi kültüre göre daha az 12 de en büyük korkum meslek lisesinde bir şeyler yapamayacağımdı ama ATP sayesinde gerçekten kendimi keşfedip Anadolu lisesine giden bir öğrenciden eksiğim yoktu
Aslında ne yazık ki bizim okul AMP olduğu için bende ayrılmak istiyorum ama başka bir okula alışmak fikri beni korkutuyor. Ayrıyetten annemi ikna etmek de bi hayli zor. Ama bir yandan da okulum AMP olduğu için YKS`de başarısız olacağımın farkındayım. Keşke herne kadar lisemi sevsemde AMP eğitim programına sahip olduğu için seçmeseydim. Yorumun için teşekkür ederim. Bu arada eğer çok özel değil ise; sen hangi lisede hangi bölümü okumuştun ? Okulun ve Bölümün sana güncel Türkiye şartlarında bir yarar sağladı mı ?
 
Konu Sahibi
daren eeyore

daren eeyore

Trainee
Katılım
20 Tem 2023
Mesajlar
20
Tepki
10
Puan
6
Ben meslek lisesi mezunuyum ama benim mezun olduğum bölüm Kimya bölümüydü. Sizin okulda olan bölümleri de bilemem büyük ihtimalle... Yani ben ilk girdiğimde çok pişman olmuştum motor veya mobilyaya geçmeyi falan düşündüm ama iyi ki kimya okumuşum diyorum ama bu hocalarla iyi olduğumdan dolayıydı. Bölümü seçerken iyice kendin düşün taşın. Okul başlayana kadar bi karar veremezsen ve istediğin bölüm mü değil mi diye emin olamazsan ilk dönemin sonuna kadar (yanlış da olabilir, birinci ayın sonuna kadar da olabilir) bölüm değiştirme şansın var. Umarım seçtiğin bölümden memnun kalırsın yine de
Tek temenniğim seçtiğim bölümden mutlu olup, o bölümün en iyisi olmak. Ama aslında daha bir anadolu lisesine mi yoksa bir meslek lisesine mi gitmeliyim karar vermedim. Meslek lisesine gitmeye karar versem bile bizim okul AMP olduğu için farklı bir meslek lisesine mi gitmeliyim onu düşünüyorum. Şuan ki durumum tamamen belirsizlikler ile savaşmaya benziyor. Hatta benziyor değil, gerçekten de belirsizlikler ile savaşıyorum. Bu gelecek kaygısı içim kemiriyor. Büyüyünce pişman olmaktan, başarısız olamktan ve yaptığım işten nefret edip her işe gittiğim gün adeta bir cehennemden farksız olma ihtimali beni derinden sarsıyor ve kararsızlık haline itiyor. Yorumun için teşekkür ederim.
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:

Yani meslek liseleri hakkında pek fikrim yok ama ailenle konuşmayı dene ve internet üzerinden araştırma yap bence belki sana yardımcı olacak bı alternatif bulabilirsin
Umarım verdiğin karardan pişmanlık duymazsın❤️
Sevgili Arven, güzel dileklerin için içtenliğimle teşekkür ederim. Mesajını geç gördüm, lütfen kusura bakma.
 
Son düzenleme:
Konu Sahibi
daren eeyore

daren eeyore

Trainee
Katılım
20 Tem 2023
Mesajlar
20
Tepki
10
Puan
6
Ben Radyo Televizyon ATP okudum ben bana en büyük katkısı insan ilişkileri ve günümüzde sürekli çekim yapan infulardan daha iyi çekim yapma imkanı sağladı ✌️ Bölümün alanı çok geniş olduğu için oyunculuk çekim açıları senaryo yönetmenlik gibi bir çok şeyi öğrenmiş oldum. Türkiye'de şartlarında bana tek yararı hitabet konusunda ve planlama da aşırı yardımcı olması.
Gerçekten sizin adınıza çok mutlu oldum. Peki eğer çok özel değilse, üniversite anlamında ve sektörde iş bulma anlamında nasıl bir yol izlediniz ?
 
Konu Sahibi
daren eeyore

daren eeyore

Trainee
Katılım
20 Tem 2023
Mesajlar
20
Tepki
10
Puan
6
Ben şuan üniversite de farklı bir bölüm okuyorum. Bu bölümü RTV üniveristede de okuyan arkadaşım N gayet mutlu bölümünden kendisi senarist ve yönetmen olmak için ilk yılından gönüllü staj yapmaya başladı hem çevre edinmek için hemde bilgi sahibi olmak için. Ben RTV bölümünü senarist olmak ve oyunculuk düşündüğüm için okumuştum ve ona göre plan yapmıştım. Kariyer olarak şuan okuduğum bölüm İSG 4 yıllık bir bölüm ve ben üniversite de akademik kadroda olmak istiyorum ardından hep istediğim ama puanimin yetmediği FTR bölümünü de okumak istiyorum.
Geri dönüşünüz için teşekkür ederim. Esasen bende lisem AMP eğitim programında olduğu için değiştirmek istiyorum ama bir yandan alıştığım ortamımı terk etmek, safe place'imi bırakmak benim için çok zor. Korkuyorum ve ailemi ikna etmeye çalışma girişimlerimde cevapsız veya olumsuz sonuçlanabileceği olasılığı muhtemel gibi gözüküyor. Ve bu arada siz, lisede ATP radyo televizyon bölümünü okuduğunuz için mantıken sözel derslerini görüyordunuz, neden sayısal puan türü ile alan İSG bölümünü tercih ettiniz ? ve bölümü kazanırken nasıl bir çalışma programı uyguladınız ?
 
Konu Sahibi
daren eeyore

daren eeyore

Trainee
Katılım
20 Tem 2023
Mesajlar
20
Tepki
10
Puan
6
Ben ilk başlarda tıp düşünüyordum ama kapasitem tıpa yetecek bir kapatise değildi bu yüzden sağlık alanında en sevdiklerimden olan FTR bölümünü seçmek istedim. Küçüklüğümden beri sürekli olarak sağlık alanında çalışmak istediğimi söylediğim için ailemde hemşirelik ebelik ve ftr konusunda destek veriyordu. Ama ben ftr istiyordum. Ablam da diyetisyen olduğundan kaynaklı bende daha çok sayısal bölüm seçip yoğunlaşmak istedim. Lakin ftr ye puanım yetmedi ve ben bir yıl daha sınav için çalışabilecek bir dönemde değildim. Benim için en mantıklı olan tercihi yapmak istedim ve ilk iki tercihime belki gelir diye özel de ftr yazdım 3. Tercihime de İSG yazdım ve şans İSG de oldu bu yüzden şimdi 4 yıllık İSG öğrencisiyim. İSG bölümü nereden aklına geldi dersende benim hem babam hemde en büyük ablam belediye de çalışıyor. Orada İSG uzmanı ablama bölümümden bahsediyor tercih döneminde üniversiteyi ve hocalarını övüyor. Ablamda tercih döneminde bana bu üniveristeden bahsediyor. %75 bursla bende özel üniversite yazıyorum. Şehir dışına gittiğimde masraflar çok olacağından tercih listemde 24 tercihin 18 tanesi full özel üniversiteydi en alttakilerde yakın çevre illerdendi.

Çalışma programı olarak hocalarım zaten hep başımızdaydı okulumuzda tek ATP biz olduğumuzdan her hocamız bizim peşimizden koşar bizden iyi puanlar beklerdi o yüzden hem hocalara derslerde aşırı soru sormakla hemde sürekli olarak YouTube da ders videoları izlemek ile zamanımı geçirdim. Okulumuzun kütüphanesi eskiydi orayı hocalar için ekstra oda yapmışlardı ve bizim isteğimiz ile kütüphaneye dönüştürdüler. Her gün listeden sırayla üç kişi aşağıya iner ders çalışırdık ben ve arkadaş grubum zaten okulu temsil eden grup olduğumuzdan bazen derste ders işlenmiyorsa hocalardan anahtarı alır kütüphaneye kendimizi kapatırdık. Öğle aralarında soru çözer anlamadıklarımızı öğle arasında müsait olan hocaların peşinde turlayarak geçirirdik. Nöbetçi hocalara sürekli soru götürür boş bulduğumuz hocaya adeta kene gibi yapışır hocam bir soru daha diye sırayla soru sorma yarışı yapardık.
Haftanın en az 4 günü ağırlıklı olarak sayısal kimya fizik çözüyordum. Fizik en sevdiğim derstir bu arada ikinci dönem başı dağıtılan 3 adımda tyt ayt MEB kitaplarının çoğunu oturup her gün çözüyordum. Sene başında 9 10 11 12 ler için dağıtılan kaynakça MEB kitabını da ne olur ne olmaz diye çözmeyen öğrenciler veya istemeyen öğrenciler olur diye fazla kalan tüm kitapları her sınıfın kitabından alıp en baştan 9 10 11 12 kaynakça kitaplarını çözdüm. Tek sıkıntım sınav senemde ağır anksiyetemdi geceleri hiç uyuyamiyordum günlük uykum 2 3 saat oluyordu en son ilaçlar ile uyumaya çalışıyordum ama bir süre sonra o da bağımlılık yapmıştı o yüzden ailem benden bekledikleri yüksek beklentiyi benim halimi gördükten sonra düşürdüler. Özel ders falan aldırmak istiyorlardı ama ben tercih etmedim. Hafta da bir gün normal okul derslerine ayırdım diğer gün genel tekrarlara ve geri kalan 5 gün hem okula gidiyordum hemde sürekli olarak test çözüyordum sabah konuyu okulda öğreniyorsam okulda diğer saatlerde konu hakkında soru çözerdim iki hafta da bir deneme çözüyordum okulumuz zaten haftada bir deneme çözdürüyordu. İSG seçtikten sonra bu arada çap ve yandal imkanlarını sordum ve ftr bölümüne çap yapabileceğimi öğrendim fakat derslerim mühendislik ağırlıklı ve zor olduğundan İSG bittikten sonra sınava girip okuma kararı aldım
Gerçerçekten bu çalışma azminiz hayret edici ve etkileyici. Dilerim ki, aynı sizin gibi benimde akademik hayatım bu kadar parlak olabilir. Akademik ve tabiki de özel hayatınızda bu başarıların ilelebet sürmesini dilerim. Keşke Benim okulumda ATP eğitim programına sahip olsaydı. Sizce ben nasıl okulumun AMP eğitim programına sahip olmasına karşın, bu durumun olumsuz sonuçlarından olabildiğince kaçınabilirim ? Okulumu değiştirme düşüncesi bana çok zorlayıcı geliyor. Sizin fikrinizi almak isterim. Yorumuma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Başarılarınız daim olsun.
 
Konu Sahibi
daren eeyore

daren eeyore

Trainee
Katılım
20 Tem 2023
Mesajlar
20
Tepki
10
Puan
6
İlk olarak şuan pek müsait değilim bu yüzden hızlı hızlı yazıyorum yanlış yazım hatalarım olabilir kusura bakma o yüzden.
Okulun değiştirmekten korkmam çok normal bende ilk başta farklı bir lisedeydim ama orada da ATP Moda tasarım öğrencisiydim ve okulne kadar güzel imkan sunsa da üstelik arkadaş edinsemde benim o okulda ilerleme kaydedeceğime pek inancım yoktu üstüne de bir kaç olumsuz durum yaşayıncada okul değiştirme kararı bana çok mantıklı geldi ve bu liseye geldim. Bir yandan acaba yapmasaydım keşke demiştim çünkü oraya alışmıştım ve bir gün farklı bir okulda olmak üstelik sonradan girmek o ortama gerçekten korkutmuştu beni. bir nevi güvenli ortamımı ilerdeki basarım için terk etmiş oldum iyi ki etmişim daha güzel bir liseye geçtim çok şükür. Eğer bu okulun sana eğitim anlamında istediğini veremiyorsa geleceğin için arkana bakmamanı öneririm evet alışkanlıklar çok zorlayıcı olabilir ama gelecek seni şekillendirir o yüzden değiştirebilme imkanın varsa lütfen kendine güven ve doğru bir tercih yap.
Eğer yapabilecek gücüm yok ben devam etmek istiyorum diyorsan da temelde konulara hakim olmalısın. Derslerini aksatmaman lazım. +
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:


9 dan itibaren konuları en iyi şekilde öğrenmeye çalış lütfen çünkü bir sürü AMP olan arkadaşım en çok 12 de zorlandıkları kısım buydu. Staja ve okula geliyorlardı ders çalışmaya mecalleri kalmıyordu veya kendileri zaman yaratamıyorlardı bu yüzden çoğunun pişmanlığı var. Bazıları açığa bile geçmişti sırf ders çalışmak için bu yüzden temeli olanlar şanslıydı. Temeli olmayanlar bu yıl bir daha denediler şanslarını. O yüzden temelini sağlam tut en geç 11 de tyt başlamanı öneririm okul derslerin ile beraber gideceği için tyt konusunda rahat olursun. Ayt konusunda en büyük tavsiyem kesinlikle sık deneme veya soru çözmek limit bu konuda bana çok destek olmuştu ayt de limit ve fizik hocamız bize eisten ders anlatıyordu onların sorularını çözdürüyordu gerçekten kaliteli yayınlar onları da deneyebilirsen dene ve çöz lütfen. 12. Sınıfta uyku düzenine ve süre ayarlama konusuna hakim ol süre sıkıntısı çeken çok fazla kişi var o yüzden dikkat etmeni öneririm
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:


İyi dileklerin içinde ayrıca çok teşekkür ederim inşallah seninde bahtın güzel olur balım
Önerilerin için teşekkür ederim. Sadece ortaokul hayatımda sınıf ortamına ile en önemlisi de dersler ve öğretmenlerimle pek de kabul göremediğim için lisede bu kadar ortama ve derslere uyum sağlayabilmem bende ister istemez bu liseye kendimi ait hissetmemi sağlıyor. İşte bu yüzden; lisemi değiştirmemim benim akademik kariyerime olumsuz yansımalarını göz ardı etmeme sebebiyet veriyor. Keşke İstanbul'da kendime uygun bir lise bulabilseydim.
 

Benzer konular

Üst